Mégse

Még mindig éhes a sikerre Kiszli Vanda

Idén is az Atomerőmű SE klasszisát választotta a szakma a szezon legjobb női maratoni kajakosának. A sportág örökös bajnoka 2022-ben duplázott a Világjátékokon, valamint újabb két Európa-bajnoki cím mellett, megszerezte hetedik világbajnoki aranyérmét is. Vanda úgy érzi tökéletes évet zárt, és bár már senkinek sem kell bizonyítania, elmondása szerint még van dolga az egyre erősödő nemzetközi mezőnyben.

Hír

Kiszli Vanda hat nemzetközi döntőjéből, ötöt nyert meg 2022-ben. A kakukktojás rövidkörös világbajnoki döntő, ahol negyedik lett, de ennek ellenére is tízes skálán, tízesre értékeli az évet.

„Nem vagyok telhetetlen, elégedett vagyok az idei eredményeimmel. 

– fogalmazott a sportág örökös bajnoka, aki csütörtökön ismét átvette a szezon legjobb női maraton kajakosának járó elismerést. – A világbajnokságon hibáztam rövidkörön, de ilyen sűrű év után, ha nem is mondhatom azt, hogy ez belefért, nem vagyok szomorú.”

Még mindig éhes a sikerre Kiszli Vanda

Hogy mi is történt azon az ominózus rövidkörös döntőben arról még lesz szó, de maradjunk a szezon elejénél, ugyanis a Világjátékok miatt – amelyen a maratoni egyes most először volt hivatalosan is részese a programnak – jóval korábban formába kellett lendülnie.

„Ez volt a legnehezebb számomra. – mondta őszintén Vanda. – Nekem a csúcsforma általában júliusra szokott jönni, most áprilisban kellett ahhoz közeli állapotba kerülnöm. Viszont könnyebben vettem az akadályokat, mint gondoltam, ebben segített Baky Dániel is (az MKKSZ sportpszichológusa – a szerk.), akivel sokat beszélgettünk és fejben nagyon jól összerakott.”

Még mindig éhes a sikerre Kiszli Vanda

Gannoruwa Levente tanítványa meg is nyerte a kaposvári válogatót, majd Birminghamben, a nem olimpiai sportágak legrangosabb versenyén rövidkörön és klasszikus hosszútávon is győzött. Hasonló duplázás korábban csak Csay Renátának sikerült 2013-ban – akkor maraton kajak még csak bemutató sportágként volt jelen a Világjátékokon -, aki akkor klasszikus egyesben és párosban győzött.

„Az a típus vagyok, akinek kell egy-két nap, esetleg egy-két hét, hogy leülepedjen ez a fajta siker, de nem ment a munka rovására, a folytatásban is koncentrált tudtam maradni. 2013-ban Reni mögött második lettem egyesben, örülök, hogy most átélhettem azt az érzést, amit ő akkor.” 

Még mindig éhes a sikerre Kiszli Vanda

Vanda ezután a silkeborgi Európa-bajnokságon is mindkét egyéni számban nyerni tudott, szeptember végén pedig jött a már említett világbajnokság Ponte de Limában, ahol az addig idén nemzetközi versenyen hibátlan sportoló a rövidkörös versenyben lecsúszott a dobogóról. A felvételeken úgy tűnik, hogy a futószakaszhoz érve, a kiszállásnál elejtette a hajóját, de ez nem teljesen fedi a valóságot.

„Az volt a baj, hogy nagyon kifuttattam a hajót, és belefúródott a homokba, ami miatt meg is dőlt. A többiek hulláma belecsapott, így nem is bírtam felemelni, ezért tűnhetett úgy, hogy kicsúszott a kezemből. Megijedtem, hogy most mi lesz, de aztán valahogy kiszenvedtem belőle pár litert, és el tudtam indulni. Próbáltam menteni a menthetőt, végig toltam onnantól. Elfáradtam, de éreztem egyúttal, hogy nem vagyok annyira formán kívül, mint gondoltam, és ez erőt adott a hosszútávra.”

Még mindig éhes a sikerre Kiszli Vanda

Amelyet aztán óriási csatában a svéd Melina Anderssont megelőzve megnyert, ezzel megszerezte hetedik világbajnoki címét. A paksi versenyző eredményei is önmagukért beszélnek, de tudja, hogy nem dőlhet hátra.

„A külvilág és magam felől is érzem a nyomást, amúgy is szeretem magasra tenni a lécet. Viszont évről évre jönnek új riválisok, és van, hogy a régi motorosok is megerősödnek. Ezért sem szeretem az esélylatolgatásokat, mindenki sokat készül, de az számít, hogy az adott napon kinek van több energiája és szerencséje, mert az is kell. Remélem nekem ezután is lesz.”

Még mindig éhes a sikerre Kiszli Vanda

Merthogy hiába a hét világbajnoki cím, az öt Európa-bajnoki arany és a két Világjátékokon aratott siker, Kiszli Vanda továbbra is rendkívül motivált.

„Úgy érzem senkinek sem kell már bizonyítanom, csak magamnak. 

Sikerre éhes vagyok, nem érzem azt, hogy nekem ennyi elég lenne.

Amíg élvezem, addig csinálni is fogom, ez az életem.” – zárta 2022 legjobb női maratonistája.