Mégse

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

Az utolsó napon négyszer csendült fel a magyar himnusz Bagsvaerd-tónál Koppenhágában. Kajak vegyes párosban a Lucz Anna, Csizmadia Kolos alkotta egység győzött, míg ötezer méteren kenuban Adolf Balázs, kajakban pedig Kőhalmi Emese és Noé Bálint akaszthatta saját nyakába az aranyérmet. Csipes Tamara egyesben és a négyessel is világbajnoki ezüstérmes lett vasárnap. C-2 500 méteren szintén második lett a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-egység. Ép sportolóink mindent összevetve hat arany-, nyolc ezüst- és négy bronzéremmel térhetnek haza Dániából.

Hír

Az utolsó versenynapon fogadta talán a leghűvösebb idő a résztvevőket, bár az elmúlt napokkal ellentétben sütött a nap, változó irányú és erősségű volt a szél, valamint 12-13 fokos a levegő hőmérséklete.

Magyar részről Balla Virág nyitotta a döntők sorát, aki ebben a számban a tokiói olimpián nyáron kilencedik lett. A mostani döntőben rendhagyó módon tízen állhattak rajthoz egy középfutamos holtverseny miatt. Balla nem tudott a dobogós helyek közelébe férkőzni, végül tizedikként zárt.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

Férfi K-1 200 méteren a friss ötkarikás negyedik Csizmadia Kolos ugyanis nem titkoltan az első három közé vágyott, az előcsatározásokat figyelve nem is alaptalanul, ráadásul a tokiói dobogósok - így az aranyérmes Tótka Sándor is - kihagyták ezt a vb-t. A rajt nem sikerült az Angyalföldi VSE 26 éves kajakosának, aki ezután ugyan felzárkózott az élbolyhoz, a rendkívül szoros befutó után ötödik lett.

Csipes Tamara a szám friss olimpiai ezüstérmeseként, a címvédő és tokiói bajnok új-zélandi Lisa Carrington távollétében favoritnak számított K-1 500 méteren. A Honvéd 32 éves, kétszeres olimpiai bajnok kajakosa a gyengébb rajtot követően féltávnál második helyen haladt át Fisher mögött, de ahelyett, hogy a második 250 méteren csökkent volna a különbség a két hajó között, inkább csak tovább nőtt, így Csipes - a japán fővároshoz hasonlóan - ezúttal is ezüstérmet szerzett.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

"Természetesen nyerni szerettem volna, de azt kell mondanom, hogy a körülményekhez és a mostani állapotomhoz képest nem mentem rossz pályát. Lisa Carrington helyett egy másik új-zélandi lány indult, róla azt kell tudni, hogy egy nézeteltérés miatt kirakták az új-zélandi olimpiai csapatból, és az elmúlt hónapokban maximálisan erre a versenyre készült, ez látszott is a teljesítményén.

 Kicsit persze fáj, hogy megint megvert egy új-zélandi, de szeretnék továbbmenni ezen az úton." 

- összegzett a kétszeres olimpiai bajnok.

Bragato Giada és Nagy Bianka párosa sem rajtolt jól a kenu kettesek 200 méteres fináléjában, de száz méter után már a középmezőnyben haladtak, majd egy nagyszerű hajrával a spanyolok, és a kubaiak mögött bronzérmet szereztek.

"Most még nem tudok örülni a bronzéremnek, mert sajnos nem tudtunk tökéletes pályát menni. Jó a végsebességünk, de ezt most a rossz kezdés után nagyon későn értük el. Holnap talán már szebben csillog majd ez a bronz." - fogalmazott Nagy Bianka.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

A férfi kenupárosok 500 méteres versenyében - amely immár olimpiai szám - az évek óta együtt készülő Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős jól indította meg a hajóját az elején. Féltávnál a harmadik helyen álltak az olaszok és az oroszok mögött, majd egy nagyszerű hajrával megelőzték a fáradó oroszokat, és ezüstérmet szereztek, megismételve a két évvel ezelőtti, szegedi teljesítményüket.

"Elégedettek vagyunk, nem rontottunk, nem is javítottunk az előző vb-hez képest. A hátszélben arra számítottunk, hogy gyorsabb lesz a pálya, de így alakult." - összegzett a futam után Hajdu Jonatán. Társa, Fekete Ádám már a párizsi olimpiára is előre tekintett értékelésében.

"Kevésen múlott, hogy meglegyen a győzelem is, nem gondoltam, hogy valaha ezt mondom, de kellett volna még ötven méter. 

Sok alázatos munkára lesz szükségünk, hogy ebben az új olimpiai számban Párizsban legyen keresnivalónk."

-tette hozzá az UTE kenusa.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

Férfi K-2 500 méteren - amely 2024-ben, Párizsban szintén ott lesz az ötkarikás programban - az idei vb-n három számot is vállaló, egyesben olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint győri klubtársával, Erdőssy Csabával a dobogót vette célba. Az egység nem rajtolt rosszul, de végül nem tudtak beleszólni az érmek sorsába. A spanyolok, a németek és a szlovákok mögött a negyedik helyen végeztek.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

A világbajnokságon debütáló női C-4 500 méteren Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura és Opavszky Réka térdelt a magyar hajóba, rajtuk kívül még öt másik csapat nevezett. Balláék jól kezdtek, a táv első felében az élen haladtak, 250 méternél azonban már a fehéroroszok mögé szorultak. A hajrához közeledve az ukránok is "megérkeztek" a magyarokra, ők azonban tartották a tempót, s végül sikerült a győztes fehéroroszok mögött a második helyen beérkezniük.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

"Nagyon izgultam, mert ez volt az első 500 méterünk itt együtt, ráadásul balos szél volt, ez sem könnyítette meg a dolgomat. Óvatosan adagoltam a ritmust, aztán Laura a vége felé szólt, hogy még nyomjuk meg, ezért harminc méterrel a cél előtt megindultunk." - mondta Balla Virág.

A szolnoki Gál Péter, akit tavaly kocogás közben elütött egy autó, és súlyos sérüléseiből felépülve idén tudott csak visszatérni a válogatottba, hetedik lett a kajak egyesek 500 méteres döntőjében.

Következett a női kajaknégyesek 500 méteres versenye, amelyet 2009 óta Magyarország ural a vb-ken (mindössze egyszer, 2015-ben nyert más nemzet, a fehérorosz). Mivel Bodonyi Dóra betegség miatt nem tudott felkészülni a világbajnokságra, helyét Gazsó Dorka vette át az utolsó beülőben. A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Gazsó alkotta egység a rajt után jelentős hátrányba került a Tokióban második fehéroroszokkal szemben, akik szinte kilőttek. Féltávnál is ők vezettek, és bár Kozákék az utolsó 200-on mindent megtettek, nem tudták utolérni a vetélytársat, 16 századdal lemaradva a nap negyedik magyar ezüstérmét sikerült megszerezniük.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

"Ennél mehettünk volna jobban is. Lassú volt az eleje, belülről is így éreztem, aztán a végén hiába indítottunk, már nem tudtuk utolérni a fehéroroszokat. Lehet, hogy előbb kellett volna hoppolnom, de most már késő bánat." - nyiltakozta Csipes Tamara. Kozák Danuta jövőjét sokan firtatták az olimpia után, most a döntőt követően tiszta vizet öntött a pohárba.

"2024-ig szerződésem van a Ferencvárossal, úgyhogy folytatom!"

 - szögezte le a hatszoros olimpiai bajnok.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

A délelőtti programot a vegyes párosok 200 méteres versenyei zárták. A kenusoknál Korisánszky Dávid és Takács Kincső remekül teljesítve harmadikként ért be az oroszok és a lengyelek mögött.

"Nagy öröm nekem ez az érem, mert nagyon régen volt sikerélményben részem nemzetközi versenyen." - árulta el Korisánszky Dávid a döntőt követően. A már a második érmét szerző Takács Kincső hozzátette, nagyon jót tett a lelkének ez a vasárnap.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

A kajakosoknál Lucz Anna és Csizmadia Kolos ellenállhatatlanul lapátolva mindenkit maga mögé utasított, megszerezve ezzel a nap első magyar aranyérmét.

"Csalódott voltam az egyes szereplés után, hogy nem sikerült dobogóra állnom, de nem tehettem meg a páros társammal, hogy összetörök. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, most végre már én is kimondhatom, hogy felnőtt világbajnok vagyok."- mondta az AVSE kajakosa. Párostársa Lucz Anna két második hely után egy világbajnoki címmel tette fel a koronát a saját vb-szereplésére.

"Nagyon örülök, hogy megmutattuk, nemcsak egyénileg vagyunk jók, hanem párosban is. Egy aranyat és két ezüstöt szereztem a világbajnokságon, ezzel Csipes Tamara mellett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lettem, ezt nem gondoltam volna a rajt előtt." - tette hozzá a friss felnőtt világbajnok.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

Zárásként délután az 5000 méteres futamokat rendezték meg. Férfi kenuban Adolf Balázs ugyanúgy Sebastian Brendellel vívott nagy csatát a győzelemért, mint két éve, Szegeden, de most más lett a csata végkimenetele. A német címvédő és a 22 éves magyar versenyző felváltva vezetett, majd az utolsó fordulónál Adolf becsúszott Brendel elé és mindketten megkezdték a hajrát. Az utolsó méterekig fej fej mellett haladtak, de a végén az Óbudai Ganz VSE kenusa hajójának orra ért előbb a célba, így ezúttal ő lett a világbajnok.

"Erő és kitartás is kellett ehhez a versenyhez, de kőkemény taktikai csata volt.

 Brendel öreg róka, sok trükköt, fortélyt ismer, talán ez volt a legmegterhelőbb, hogy ezeket mind kivédjem és jól reagálják rájuk. Éreztem, hogy a fordulóknál szerezhetek egy kis előnyt, ez a végén is működött." - nyilatkozott a fiatal magyar sportoló.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

A jó maratoni eredményekkel is rendelkező, idén ebben a szakágban Európa-bajnok Kisbán Zsófia is nagyszerű taktikával evezte végig a távot. Már a rajt után az élre álló duó, a címvédő fehérorosz Volha Klimava és a két éve mögötte második chilei Maria Mailliard után eredt, és végig tartotta is mögöttük a harmadik pozíciót. A hajrához érkezve aztán elment a dél-amerikai mellett. Ugyan arra már nem volt esélye, hogy a fehéroroszt is beérje, nagyon örült az ezüstéremnek.

"Nagyon boldog vagyok, hogy dobogóra állhatok és hogy ezt a chilei lányt meg tudtam előzni, mert tavasszal, a világkupán nagyon erős volt. Nem hittem volna, hogy ennyit tudok fejlődni. Tudtam, hogy ez a verseny nem az első ötvenen dől el, és végig hittem benne, hogy tudok majd előzni." - értékelt a Lágymányosi Spari 23 éves kenusa.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

Korát meghazudtoló érett versenyzést mutatott be a 19 éves Kőhalmi Emese is a kajakosoknál. Már az elején bebetonozta magát az élcsoportba, majd a végén faképnél hagyta riválisait és magabiztosan győzött.

"Közben éreztem, hogy elég jó tempót tudok jönni, és tudtam, hogy ha az utolsó egyenesben elöl vagyok, onnan már nem tudom elveszíteni. Készülök a két hét múlva sorra kerülő maraton világbajnokságra is, így jó az állóképességem, maradt a végére is erőm." - mondta a KSI versenyzője, aki két hete még a portugáliai utánpótlás vb-n nyert két aranyat.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

A záró számban, férfi kajak egyes 5000 méteren az idén Európa-bajnok Noé Bálint a portugál Fernando Pimentával és a hazaiak képviselőjével, Mads Petersennel vívott nagy csatát, ők hárman szinte végig zavartalanul haladtak az élen. A befutó aztán hasonlóan alakult, mint a férfi kenusoknál, Noé és Pimenta fantasztikus harcát láthatta a közönség az aranyért, de végül itt is a magyarok örülhettek a végén.   

"Az edzőm előzetesen mondta, hogy egy pillanatig se kételkedjek abban, hogy meg tudom csinálni, és végig úgy is csináltam mindent, ahogy elterveztem. A végén nem gondolkodtam, csak hajtottam." - mondta a Budapesti Honvédot erősítő Noé Bálint.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát

A Hüttner Csaba vezette magyar válogatott hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot szerzett a világbajnokságon, ezzel az éremtáblázat élén végezve. Ami az olimpiai számokat illeti; egy arany-, négy ezüst- és egy bronzérem a mérleg. Para szakágban egy arany- és két bronzéremmel zárt Magyarország.

Magyarország nyerte a világbajnokság éremtáblázatát