Mégse

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

Kendőzetlen őszintesége, markáns szigora, a munkába vetett feltétlen hite sok konfliktus kiváltó oka volt. Azt azonban senki sem kérdőjelezi meg, hogy Fábián Lászlóné a sportág történetének valaha élt legsikeresebb edzője. Négy évtizedes munkássága alatt felbecsülhetetlen értéket teremtett, és számtalan legendát adott a magyar kajak-kenunak. Mindezek mellett ő maga is olimpiai ezüstérmes. Mindenki Kati nénijét 80. születésnapján korábbi tanítványaival köszöntjük.

Hír

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) életmű- és elnöki különdíjasa, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Nők Sportjáért Életműdíjasa, a Magyar Érdemrend középkeresztje csillaggal, Prima Primissima-díjas, Mesteredző, hat alkalommal az év edzője Magyarországon, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Arany Érdemérmese.

Már ezek felsorolása közben is libabőrös lesz az ember, pedig ezek mind egyetlen személyhez, Fábián Lászlóné Rozsnyói Katalinhoz kötődnek, és egyiket sem lehet egy pillanatig sem elvitatni tőle.

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

Túlzás nélkül lehet azt állítani, hogy Kati néni a kajak-kenu sportág legsikeresebb edzője. 1977-től egyészen 2016-ig tanítványai 11 olimpiai, 84 világbajnoki és 70 Európa-bajnoki érmet nyertek. Legendás kajakosok legendás győzelmei köthetők az ő nevéhez, no meg páratlan edzésmódszereihez, amellyel bőven megelőzte korát. Tény, hogy versenyzőivel szemben szigorú és kemény volt, megkövetelte munkát. Ez persze többször is konfliktusokhoz vezetett, de a végén az eredmények mindig őt igazolták.

Mindezek mellett versenyzőként is komoly karriert futott be. 1966 és 1973 között volt a válogatott tagja, 14-szer volt magyar bajnok, pályafutása csúcsaként pedig az 1968-os mexikóvárosi olimpián Pfeffer Annával ezüstérmes lett K-2 500 méteren.

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

Edzőként javarészt női kajakosokkal dolgozott, de a férfi szakágban is ért el nagy sikereket. A legbiztosabb pont is egy férfi volt az életében, mégpedig férje, Fábián László, aki 1956-ban Urányi Jánossal a sportág első magyar ötkarikás győzelmét érte el K-2 10000 méteren.

Kati néni az évek során a legnagyobbakkal dolgozott, sőt sokakat ő emelt azzá. Születésnapja alkalmából korábbi tanítványaival köszöntjük.

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

Kőbán Rita - „Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát.”

Első egyéni női olimpiai bajnokunk 1990-től, 2000-ig dolgozott a legendás mesteredzővel. Az atlantai ötszázas sikere előtt Barcelonában Dónusz Évával, Czigány Kingával és Mészáros Erikával négyesben is felértek a csúcsra. Kőbán Rita szerint ezeket az eredményeket csak Kati néni tudta kihozni belőlük.

„Ezt más nem tudta volna megcsinálni. Megreformálta a női kajaksportot. Én mindig azt szoktam mondani, hogy

 legalább 20-30 évvel megelőzte a korát edzéselméletben és minden másban is. 

Ma már mindenki úgy edz, ahogy mi akkor. Öcsi bácsival (Fábián László – a szerk.) nagyon összedolgoztak, mindig megbeszélték az edzéseket, de a munka nagy részét Kati néni csinálta.”

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

A kétszeres olimpiai bajnok hozzátette, Kati néni pont annyira engedte közel magához őt és többieket, amennyire kellett.

„Az idő mindent megszépít. Voltam nála, beszélgettünk, de nem volt nagyon szoros a kötődés. A tisztelet megvolt, de ezt ki is érdemelte, nem volt ezzel semmi probléma. Velem nem kellett szigorúnak lennie, hajtottam én magamtól. Ha manapság találkozunk, akkor beszélgetünk. Jó viszonyunk volt, de véget ért egy korszak, és ez természetes, semmi gond nincs. Régebben az edző és a versenyző között nem volt barátság, akkoriban más eszközök, módszerek voltak, és a neveltetésben is volt különbség. És nem mondanám, hogy a mai jobb…”

Kovács Katalin - „Mellette megtanultam keményen küzdeni”

A háromszoros olimpiai, 31-szeres világ- és 30-szoros Európa-bajnok Kovács Katalin 13 éven keresztül tartozott Fábián Lászlóné csoportjába. Egyedülálló eredményei mellett, Douchev-Janics Natasával a valaha volt egyik, ha nem a legjobb női párost alkották, ebben pedig Kati néninek is elévülhetetlen érdemei vannak.  

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

„Kati néni szakmai tudása, eredményei megkérdőjelezhetetlenek. Kétségtelenül az egyik legsikeresebb edzője sportágunknak. Karrierem több jelentős sikerét is vele együtt élhettem meg, mellette megtanultam keményen küzdeni, igazán akarni egy-egy sikert, és megtapasztaltam azt is, milyen az, amikor minden nap bizonyítanod kell a rátermettségedet. Versenyzőként olykor nehéz volt megélni a határozottságát, de a mai fejemmel azt tudom mondani, hogy sokat köszönhetek neki, mert 

a civil életemben sok mindent tudok hasznosítani, amiket a közösen megélt időszakban tanultam. 

Isten éltesse őt sokáig!” – köszöntötte az ünnepeltet Kovács Katalin.

Paksy Tímea - „Timi, te olyan vagy, mint én voltam!”

„A mai napig nyomott hagyott mindannyiunkban. 

Ha találkozunk, mindig előkerül egy-két olyan sztori, amin röhögünk.” 

– mondta Paksy Tímea, aki ugyan több részletben, de pályafutása döntő többségét a legendás mesteredző csoportjában töltötte. 2012-ben kilenc világbajnoki és tíz Európa-bajnoki aranyérem után hagyta abba a kajakozást.

Paksy Tímea a mai napig jó kapcsolatot ápol Kati nénivel, aki az edzéseken gyakran önmagát látta versenyzőjében, és manapság is felfedezhető a hasonlóság.

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

„Nagykanizsán edzősködöm, és mindig mosolygok, amikor a kiskutyámmal a hónom alatt szállok be a motorosba, mert ő is ugyanilyen volt. Az edzéseken is mindig azt mondta: »Timi te olyan vagy, mint én voltam!« Az aranyköpései megmaradtak, illetve ahogy mondta ezeket. De az idő mindent megszépít, én nyáron beszéltem vele legutóbb, akkor megígérte, hogy lejön Nagykanizsára, megnézni a lányokat. Ezt még várom tőle.”

Kammerer Zoltán - „Húzd meg öreg!”

Kati néni 2011-ben kezdett el férfi kajakosokkal is dolgozni, és velük is eredményes tudott lenni. A londoni olimpián a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta négyes az ő kezei alatt lett olimpiai ezüstérmes K-4 1000 méteren. 

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

Kammerer ekkor már 34 éves volt, háromszoros olimpiai bajnokként az egyik legelismertebb és legrutinosabb kajakos. Mégis úgy érzi, szegényebb lenne az összkép, ha Kati néni kimaradt volna a karrierjéből.

„Abban a négy-öt évben, amit nála töltöttem, rengeteget tett hozzá a pályafutásomhoz. Imádtam, hogy borzasztóan képben volt a legújabb edzésmódszerekkel és tetszett, ahogy motiválni, inspirálni tudta az embert. Következetes edző volt, mindig tudta, hogy mit tudsz, és azt ki is hajtotta belőled. Soha nem függött senkitől, se edzőtől, se szövetségi kapitánytól, se versenyzőtől, se menedzsertől, se elnökségi tagtól.” – emlékezett vissza a mai napig aktív klasszis.

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

Kammerer Zoltán azon kevesek közé tartozik, akik sírni is látták Kati nénit, mégpedig a londoni olimpián, ahol egy másik történet is örökre beleégett az emlékeibe.

„Volt egy legendás mondata Londonban. Nem szokott kimenni a versenyekre, de az olimpián kijött hozzánk a döntőre. Lejött velünk a stéghez, amit korábban szintén nem csinált. Amikor vízre rakott minket, letérdelt, 

megölelt, adott egy puszit és azt mondta: »Húzd meg öreg!« 

Én ettől egy olyan érzelmi állapotba kerültem, hogy teljesen kivoltam, a hideg rázott és annyira fel voltam pörögve, hogy akár az egész négyest is behúztam volna egyedül. Örök hálám neki, isten éltesse sokáig!”

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

Pauman Dániel - „Kati néni szereti a pletykákat!”

Az említett férfi négyes tagjai a napokban személyesen is felköszöntötték minden idők legsikeresebb edzőjét (Kulifai Tamás online jelentkezett be). Bár ezekben az összejövetelekben nincs rendszer, igyekeznek tartani a kapcsolatot, és érdeklődni egymás felől. Így volt ez most is.

„Mindenről beszélgettünk, Kati néni eleve nagyon szereti a pletykákat. – fogalmazott Pauman Dániel. – Mindig érdeklődik, hogy Zoli, vagy Dávid hogy áll a csajokkal, de szeretjük a régi történeteket is feleleveníteni és arról beszélni, hogy kit merre fújt a szél.”

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

Pauman ahogy mondta, minden edzőjének sokat köszönhet, de Kati néni az ő pályafutásában is különleges szerepet töltött be, ráadásul sok közös vonásuk van.

„Nekem kvázi egy ilyen pótnagymama szerepet töltött be. 

Ő tényleg odafigyelt a sportolók lelki állapotára, még ha ezt sokan nem is gondolnák. Főleg a fiúknál mindig tudta jól, hogy kivel mi a helyzet, kinek milyen gondjai vannak. Hasonló a mentalitásunk, ő is olyan makacs, mint én, szóval megtaláltuk a közös hangot és a mai napig jókat beszélgetünk. Azon kevés emberek közé tartozik, akiknek meghallgatom a véleményét.”

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett

Fábián Lászlóné 2016-ban zárta le sikerekben gazdag edzői karrierjét, azóta nyugdíjasként éli mindennapjait, de időnként feltűnik egy-egy versenyen, és figyeli a fiatal tehetségeket. A sportág nevében boldog születésnapot kívánunk Kati néninek!

„Legalább 20-30 évvel megelőzte a korát” – Kati néni 80 éves lett