Koló is biztos velünk futott volna

Október 23. a magyar kajak-kenu sport számára nem csak az 1956-os események miatt fontos. 12 éve ez a Kolonics György-emlékfutás napja is. Koló a kenuzás mellett futni is nagyon szeretett, az ő emlékének adózva idén is rengeteg sportbarát, barát, kajakos, kenus és futáskedvelő jött össze a Népszigeten.

Hiába telt el már 13 év azóta, hogy Koló tragikus hirtelenséggel itt hagyott bennünket, példás személyiségét és értékrendjét, nem lehet és nem is szabad elfelejteni. Az emlékfutás dátuma sem véletlen, hiszen sok-sok évvel ezelőtt ezen a napon értek célba a Bécs-Budapest Ultramaraton futói is, amelynek a kétszeres olimpiai bajnok kenus állandó résztvevője volt. 

Szombat reggel több, mint kétezren tisztelegtek a legendás kenus emléke előtt a Népszigeten. A futók a 2,4 kilométeres rövidtáv, a 11,5 kilométeres középtáv, vagy a félmaraton valamelyikét teljesíthették. Az eseményt a kajak-kenu sportág, a Kolonics György Alapítvány és az Ötpróba szervezte.

Koló is biztos velünk futott volna

 

„A rendezvény alapja, hogy Kolonics Gyuri fantasztikus személyisége és pályafutása előtt tisztelegjen, illetve, hogy

 a következő generációkhoz is eljusson az az értékrend, amit ő képviselt.”

 – mondta Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, az Ötpróba futónagykövete. – Amellett, hogy szívügyünk ez az esemény, egyben pontgyűjtő verseny is az ötpróbázók számára. Ha már kajak-kenu és víz, ezúttal is volt sárkányhajós próba, amelyen szintén sokan vettek részt itt az öbölben, ebben a szikrázó napsütésben.” –  tette hozzá a pólós klasszis, aki Strocz Botonddal és Szemán Róberttel futott váltóban.

Koló is biztos velünk futott volna

 

A kajak-kenusok kategóriájában nagyon sok korábbi és jelenlegi kiválóságunk húzott futócipőt. A teljesség igénye nélkül Csabai Edvin, Hüttner Csaba, Vajda Attila, Kiss Tamás, Kiszli Vanda, Máthé Krisztián, Fejes Dániel, Kövér Márton, valamint Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója is futott, de az eseményen jelen volt Schmidt Gábor, a sportág elnöke is.

„Szeretem ezt a versenyt, bár mindig beleesik a pihenőidőmbe, de egyrészt imádok futni, másrészt ez egy tényleg jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk egy nagy sportemberről.” – mondta Kiszli Vanda, újdonsült örökös bajnok, aki idén is megnyerte a félmaratont. 

Kiss Tamás szerint, ez a rendezvény mindig kulcsfontosságú szerepet tölt be Kolonics György emlékének ápolásában.

„Koló nem volt jó futó, de szeretett futni és szerette a Bécs-Budapest maratont is.

 Szerintem biztos örülne, hogy ha tudná, hogy az ő nevével fémjelezve futnak most október 23-án az emberek.

Ezek az alkalmak nagyon jók arra is, hogy a most 8-10 éves gyerekeknek elmondjuk, hogy ki is volt Gyuri, és továbbadjuk nekik az ő értékrendjét.” – fogalmazott az olimpiai bronzérmes, korábbi kenus.

Koló is biztos velünk futott volna

 

A résztvevő gyerekek közül többen elmondták, hogy bár nagyon elfáradtak, élvezték a futást, és szeretnének egy nap olyan eredményes versenyzőkké válni, mint amilyen Kolonics György volt. 

Az emlékfutás részletes eredményei ide kattintva megtekinthetők.

Koló is biztos velünk futott volna

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók