Kajakosaink is felkészültek a világbajnokságra

Hétfőn Makrai Csaba kajak utánpótlás szövetségi kapitány 28 fős kerete is beköltözött a Maty-érre, és készen állnak a szerdától vasárnapig tartó ifjúsági, U23 világbajnokságra. A csapat Dunavarsányban készült az év legfontosabb versenyére, ami a kapitány szerint zökkenőmentes volt. Bár az U23-as korosztályban indulók egy része közelmúlt a felnőtt világversenyein is érdekelt volt, a szakember bízik az eredményes szereplésben.

Három hét ráhangoló edzőtábor után kajakosaink is megérkeztek Szegedre, ahol szerdán rajtol az év legfontosabb utánpótlásversenye. Makrai Csaba 28 versenyzővel vág neki a világbajnokságnak, a névsor és az idei eredmények alapján pedig nehéz lenne ennél is erősebb keretet összeállítani.

Ifjúsági korosztályban Kiskó Réka három számban is indul. A KSI tehetsége K-1 500 méteren és a Kiskó, Szegedi Angelina, Nemes Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka alkotta női kajak négyessel idén már bezsebelte Európa-bajnoki címet, ezek mellett most még egyes kétszázon is rajthoz állhat a hazai közönség előtt. Nemes Réka a négyes mellett, ezer egyesben is Eb-aranyérmes volt Belgrádban, most is bízhatunk a jó szereplésében.

Kajakosaink is felkészültek a világbajnokságra

A fiúknál ugyan van néhány változás az Eb-csapathoz képest, de így is szinte minden számban jó esélyeink lehetnek. Ezer egyesben az Eb-t még betegség miatt kihagyó Panyik Zsombor indul, míg ötszázon Hidvégi Hunor bizonyíthat. Ötszáz párosban a tavalyi vb-n és az idei Eb-n is bronzérmes Ozsgyáni Bence, Keller Gergő-egység is képes lehet a kiugró eredményre. A négyes az Ozsgyáni Bence, Hidvégi Zalán, Hidvégi Hunor, Keller Gergő összeállításban szerepel.

Kajakosaink is felkészültek a világbajnokságra

„Ebben a korosztályban szinte problémamentes volt a felkészülés, két gyereknek volt egy-egy kisebb betegsége, de gyorsan átvészelték. Remek munkát végeztek mindannyian, bízom a jó szereplésükben.” – mondta Makrai Csaba.

Ami az U23-as korosztály illeti, a keretből heten is főszereplői voltak a közelmúlt felnőtt világversenyeinek. A nőknél Lucz Anna, K-1 200 méteren felnőtt világbajnoki bronzérmes lett Kanadában, míg a női négyessel a müncheni Eb-n lett harmadik. Rendessy Eszter a vb-n ezer, az Eb-n pedig ötszáz egyesben lett második, míg ezer párosban Európa-bajnoki címet szerzett Kőhalmi Emesével, aki ötezer méteren is megállíthatatlan volt eddig a nyáron. A Szegeden induló négyesben Lucz és Rendessy mellett, Fojt Sára és Csikós Zsóka kapott még helyet. Párosban Biben Karina, Bakó Olga címvédőként áll rajthoz.

Kajakosaink is felkészültek a világbajnokságra

A férfiaknál még néhány napja is voltak kérdőjelek, ám végül K-2 500 méteren a Kurucz Levente, Balogh Gergely-duó szétlövésben legyőzte az Opavszky Márk, Fodor Bence-egységet. Varga Ádám utolsó U23-as világversenyén triplázni fog. Az olimpiai ezüstérmes az ezer egyesen kívül ötszázon egyesben és a Kurucz, Tamási Zsombor, Balogh, Varga alkotta négyesben is szerepel. Makrai Csaba ebben a korosztályban is jó eredményeket vár, de azért óvatosságra int mindenkit.

Kajakosaink is felkészültek a világbajnokságra

„Egészen más a helyzet U23-ban, mint az ifjúságiaknál, hiszen a keret nagy része az elmúlt hetekben a felnőtt világversenyeken szerepeltek. Ez egyfelől öröm, hiszen fiatal koruk ellenére a felnőttek között is már sikeresek, másfelől viszont egyfajta bizonytalanságot okoz abban a tekintetben, hogy mennyire sikerült formában maradniuk.

Négy hét alatt a harmadik versenyük lesz, 

ez mindenképp megterhelő számukra, kíváncsi vagyok, hogy fog elsülni.” – fogalmazott a kapitány.

Hozzátette, mindezek ellenére azt látja, mindenki motiváltan várja a szerdai rajtot, és a hazai közönség, valamint az, hogy a televízió is közvetíti a döntőket, extra löketet jelenthet majd számukra. Az elmúlt évek eredményei jó szereplést vetítenek előre, Makrai Csaba azonban igyekszik óvatos maradni a várakozásokkal kapcsolatban.

Kajakosaink is felkészültek a világbajnokságra

„Ha nagyon őszinte akarok lenni, nincs olyan egység, amelyikben ne lenne benne az éremszerzés, persze a medál színe az egy másik kérdés. Mindazonáltal nem szeretnék terhet pakolni senkire,

 azt akarom látni, hogy élvezik a versenyzést 

saját szurkolóik előtt, és kihozzák magukból a maximumot.” – zárta gondolatait a szakember.

Az ifjúsági, U23 világbajnokság augusztus 31. és szeptember 4. között lesz a Maty-ére, amelyre a szukolóknak a belépés ingyenes lesz. Bővebb információ a versenyről a szeged2022.hu weboldalon.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók