Kajak egyesben és női négyesben jó előjelek

Futamgyőztesként jutott a legjobbak közé K-1 200 méteren Lucz Dóra és Tótka Sándor is, viszont az 500 négyesek felemásan mutatkoztak be. A hölgyek már ott vannak a döntőben, a férfiak viszont még “gyakorolhatnak” miután előfutam ötödikként csak a középdöntőbe kerültek.

“Nem nevezném problémának, hogy középfutamot is kell mennünk, hiszen ha egy kicsit előbbre tekintünk, az olimpiai program is hasonlóan épül fel - mondta a hajó legrutinosabb tagja, Molnár Péter - Persze szerettünk volna egyből döntőbe kerülni, de ez nem jött össze, van még mit csiszolni a pályánkon. Ugyanakkor vagyunk annyira rutinosak, hogy a holnapi napra összerakjuk ezt a négyest, a döntős szereplés nem lehet kérdés, aztán meglátjuk, hogy ott mire leszünk képesek.”

Ennél sokkal jobban mutatkozott be a magyar női négyes az Európa-bajnokságon. A Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású egység az előfutam előtt mindössze egyszer ült össze, ennek ellenére futamgyőztesként egyesen ágon jutottak az A-döntőbe. 

“Jó volt, annak ellenére, hogy ez volt az első pályánk, és összesen a második összeülésünk, ráadásul én utoljára 2017-ben versenyeztem négyesben. - mondta Lucz Dóra, a csapathajó vezérevezőse. - Tegnap még szokatlan volt nekem, de 

a lányok nagyon jól dolgoznak mögöttem,

úgy gondolom, hogy jól együtt tudunk működni.” - tette hozzá az Európa-bajnoknő, aki K-1 200 méteren is nagyon jól mutatkozott be; az előfutamban úgy lett első, hogy mögötte az olimpiai ezüstérmes lengyel Marta Walczykiewicz csak másodiként futott be. Lucz Dóra ezzel egyből a döntőbe jutott.

Kajak egyesben és női négyesben jó előjelek

A Szegeden K-1 200 méteren világkupa ezüstérmet szerző Tótka Sándor is futamgyőztesként jutott tovább a vasárnapi A-döntőbe.

“Nincs felevező sáv, még olyan bója-sor sincs, ami egy kicsit felfoghatná a hullámokat, így 

az egész 200 méterem egy nagy billegés volt.

Nagyon hajtottam, hogy megnyerjem az előfutamot, mert egyből döntőzni szerettem volna, hogy holnap csak a négyesre fókuszálhassak. - mondta Tótka Sándor, aki 36.399-et ment, és mindössze egy századdal volt gyorsabb a másodikként befutó spanyol versenyzőnél. 

Az egyetlen délelőtti parás középfutamban KL3-ban Kiss Erik nyert, a szegedi kvótaszerző így ott van a döntőben. C-1 1000 méteren Kiss Balázs viszont csak középfutam harmadik lett, a végén továbbjutása csak egy hajszálon múlt.

"Jó tempóban jöttem, sajnos a felső pályákat nem figyeltem, így szoros lett a továbbjutás. - mondta a Dunaújváros kenusa. - Napról napra melegszem be, amióta megérkeztünk Poznanba, kiváncsi vagyok ez mire lesz elég C-1 500 méteren. Ezren a döntőben szeretnék a legjobb hat között végezni, ez reális cél, ha a legjobbamat tudom nyújtani."

Kajak egyesben és női négyesben jó előjelek

Harmadik lett az előfutamban Korisánszky Dávid is C-1 200 méteren, ezzel egyből A-döntőbe került, viszont némi meglepetésre Takács Kincsőnek ez nem jött össze. A győri versenyző csak negyedik lett az előfutamban, így a középdöntőben folytathatja egyesben. 

C-2 1000 méteren a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám-duó a középfutamát megnyerte, így bekerült a legjobbak közé. Kiválóan mutatkoztak be a 200 párosok kajakban, Lucz Anna és Kiss Blanka a futamát megnyerve, a Balaska Márk. Csizmadia Kolos-duó pedig előfutam harmadikként jutott be a legjobbak közé.   

A délutáni program magyar szempontból 14.06-kor kezdődik a női K-2 1000 méteres döntővel, amelyben a Csipes Tamara, Medveczky Erika-egység esélyesként szállhat vízre.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók