Jót tesz a szakágnak a népszerűsítés

Czéllai-Vörös Zsófia és Boros Adrián sikerével ért véget a Marathon Challenge. Az idén életre hívott sorozat utolsó futamait múlt szombaton az UTE óbudai vízitelepén, a Népszerűsítő Maratonon rendezték meg, amelyen mindkét győri versenyző győzelemmel biztosította be összetett sikerét. A két kajakos egyaránt felemásra értékelte egész éves teljesítményét, jövőre mindketten a világjátékokon való részvételt tűzték ki célul.

„Szeretnénk segíteni a felnőtt maratonisták felkészülését. A Marathon Challenge elindításával felkészülési és versenyzési lehetőséget, ezáltal megjelenést is biztosítunk, így a szponzorokat is mindenki ki tudja szolgálni.” – nyilatkozta még márciusban Kadler Viktor maraton vezetőedző.

Jót tesz a szakágnak a népszerűsítés

A négy állomásos sorozat áprilisban a kaposvári Vígh Sándor Emlékversennyel kezdődött, amit május végén a Mosoni-Duna 75 River Downhill követett. Szeptemberben a szekszárdi Sió Kupa volt a harmadik állomás, a pontverseny pedig múlt szombaton a hagyományos Népszerűsítő Maratonnal zárult. Felnőtt kajakban a hölgyeknél Czéllai-Vörös Zsófia, a férfiaknál pedig Boros Adrián lett az összetett győztes. 

„Élveztem a sorozatot és örültem, hogy végre nem kellett külföldre mennünk azért, hogy többet versenyezhessünk. – mondta Boros Adrián. -  A távok is változatosak voltak, mindegyik állomásnak megvolt a maga szépsége. A 75 kilométeres verseny a Mosoni-Dunán különösen jó volt, de nagyon örülök a legutóbbi sikeremnek, hiszen így én nyertem a Fábián László-díjat is, ami nagy megtiszteltetés. Úgy érzem ezzel a sorozattal jó irányba halad a szakág.” 

Jót tesz a szakágnak a népszerűsítés

Czéllai-Vörös Zsófia Kaposváron még második lett, ám az azt követő három állomás mindegyikét megnyerte, így az összetett elsősége sem volt kérdés.

Jót tesz a szakágnak a népszerűsítés

„A felkészülés szempontjából jó lehetőség volt a Marathon Challenge, remekül illeszkedett a programunkba. Nekem is külön tetszett, hogy a versenytáv mindenhol más volt. Sokan vettek részt a sorozatban, aminek azért is örülök, mert jobban fel kellene futtatni a szakágunkat.

 Mi is teszünk bele annyi munkát, mint a gyorsasági versenyzők.” 

– mondta Czéllai-Vörös Zsófia. 

Ifi korosztályban szintén a szintén győri Varga Olivér, valamint a dunaújvárosi Horváth Laura szerezte a legtöbb pontot. A szakágban 2019 után rendeztek ismét nemzetközi versenyeket. Czéllai-Vörös Zsófia a moszkvai Európa-bajnokságon egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, míg a Pitestiben rendezett vb-n K-1 klasszikus hosszútávon Kiszli Vanda mögött lett második, párosban Csay Renátával pedig negyedik. 

Jót tesz a szakágnak a népszerűsítés

„Nehézkes évem volt. – kezdte szezonértékelőjét a Czéllai-Vörös Zsófia. – Az Eb-n még nem éreztem magam csúcsformában, Pitestibe viszont már nyerni mentem, hiszen remek volt a felkészülésem. Maradt bennem hiányérzet, de ahogy mondani szokták egyszer fent, egyszer lent. Úgy érzem a mezőny főleg párosban erősödött a korábbi évekhez képes, de egyesben is többen voltunk az élbolyban.”

Boros Adrián 2021-ben egyesben rövid körön és párosban Máthé Krisztiánnal is Európa-bajnoki bronzérmes lett. A világbajnokságon K-2-ben immár klubtársával, Erdélyi Tamással a dobogó második fokára állhattak fel, egyesben rövid körön a hatodik, klasszikus hosszútávon pedig egy népes és igen erős mezőnyben a nyolcadik helyen zárt. 

„Maximalista típus vagyok,

mindig a győzelemre és a minél jobb eredmény elérésére törekszem. Az Eb-n hosszútávon is jó lett volna dobogón zárni. A világbajnokságon egyesben nagyon erős mezőny volt, az pedig már korábban is kiderült, hogy az ottanihoz hasonló síkvízi pályák nem fekszenek nekem annyira.”

Jót tesz a szakágnak a népszerűsítés

Magyarország férfi és női kajak egyesben is kvótát szerzett a jövő évi Világjátékokra. Nemzetenként azonban csak egy versenyző indulhat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezett regattán. A válogatási elvek szerint Boros Adriánnak még egy, Czéllai-Vörös Zsófiának viszont két válogatónak minősülő versenyt kell nyernie a következő szezon elején, hogy ők képviselhessék a magyar színeket a Világjátékokon. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók