Hüttner Csaba: „Nálunk van a világ két legjobb egyes kajakosa”

A felnőtt szövetségi kapitány elégedett a hétvége eredményeivel, egy-két pofon ellenére is, jól teljesített a csapat. Kiemelte, az már biztos, hogy férfi K-1 1000 méteren Varga Ádám indul a világbajnokságon, de az olimpiai bajnok Kopasz Bálintra is kulcsszereplőként számít a nyári kvótaszerző világbajnokságon.

A 22 fős magyar válogatott csapat két arany-, két ezüst- és két bronzérmet gyűjtött a poznani világkupán. Ezúttal két olimpiai számban szereztünk érmeket, Varga Ádám újra győzött, Kopasz Bálint pedig ismét harmadik lett K-1 1000 méteren. A Bragato Giada, Nagy Bianka kenupáros pedig ezüstérmes lett C-2 500 méteren.

„Most már három hete kell fenntartani a csúcsformát a versenyzőinknek, ami nem egyszerű. Egyébként összességében elégedett vagyok, nem gondolom, hogy szomorkodnunk kéne. Volt egy-két pofon, de ennek is megvan az oka.” - kezdte a szövetségi kapitány.

A királyszámban, K-1 1000 méteren mindkét világkupa válogatónak minősült, így a hétvége döntött a duisburgi világbajnokságon való indulásról is. Varga Ádám mindkétszer arany-, Kopasz Bálint pedig bronzérmet szerzett, így a KSI olimpiai ezüstérmese kap lehetőséget egyesben a kvótaszerzésre.

„Azt gondolom, hogy jelenleg nálunk van a világ két legjobb egyes kajakosa. A világbajnokságon Varga Ádám fog indulni ezer egyesben, de Bálintra is számítok természetesen, neki azonban még meg kell találni a helyét a csapatban. Egyértelműen egy olyan szerepet kell most Bálintnak betöltenie, amelyben az a prioritás, hogy a válogatott mind a hat férfi kajakos kvótát meg tudja szerezni.”

Hüttner Csaba: „Nálunk van a világ két legjobb egyes kajakosa”

Bragato Giada és Nagy Bianka a szegedi világkupán nem sokkal maradtak le a dobogóról, most azonban megmutatták, hogy mire is képesek egy kicsit nyugodtabb pályával. 

„Megnyugodtak, lejött róluk az a teher, ami frusztrálta őket, hogy bizonyítaniuk kell a szegedi világkupán. Szegeden rossz taktikát választottak, de itt teljesen máshogy versenyeztek, közel tudtak kerülni a kínaiakhoz. Ebben a párosban még sok van és most már lehet készülni a világbajnokságra, ahol azt gondolom, hogy éremesélyesként tudnak indulni.” - értékelt Hüttner Csaba.

Hüttner Csaba: „Nálunk van a világ két legjobb egyes kajakosa”

Ugyanebben a számban a férfiaknál a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám páros nyert Szegeden, most azonban csak nyolcadikként zártak Poznanban. 

„Ez egy újonnan alakult páros, akik napról-napra szoknak össze. Ez volt az első olyan közös pályájuk, ami nem sikerült. Támogatni kell őket és fel kell készülni az Európa Játékokra. A fiúk tudják hol van a hiba, és azon lesznek, hogy ezt kijavítsák. Nagyon erős a mezőny, ha valaki egy kicsit is hibázik, annak meg is lesz a következménye.”

Hüttner Csaba: „Nálunk van a világ két legjobb egyes kajakosa”

Adolf Balázs két héttel ezelőtti teljesítményén egy helyet tudott javítani C-1 1000 méteren, ami bíztató a nyári világversenyekkel kapcsolatban.

„Egyértelmű, hogy Balázs fejben nagyon erős, megvan a munkaidő, illetve a munkaháttér is. Minden világkupán olyan helyezést ért el, ami arra predesztinálja, hogy kvótát fog szerezni az olimpiára. Nagyon erős mezőny van, ahol 6-8 olyan versenyző is esélyes a kvótaszerzésre, bízom benne, hogy Balázs is köztük lesz. Van egy nagyon erős román versenyző (Catalin Chirila), aki Szegeden nyert, ő most nem volt itt Poznanban, de az összes többi versenyzőhöz közel van Balázs, és megvan a reális esély arra, hogy megszerezze a kvótát, ami a legfontosabb ebben az évben.”

Hüttner Csaba: „Nálunk van a világ két legjobb egyes kajakosa”

Balla Virág és Takács Kincső ezúttal csak az egyesre koncentrált, C-1 200 méteren indultak mindketten. Virág ötödik, Kincső hetedik helyen végzett, így előbbi bizonyíthat a krakkói Európa Játékokon.

„Eddig mindketten a párosra koncentráltak, mivel ők is abban látták a kijutási lehetőséget. Most került a fókusz az egyesre, amiben napról napra fejlődnek. Mellettük a nem olimpiai számokban is vannak olyan versenyzőink, akik jó eredményeket tudnak elérni, de természetesen az a legfőbb célunk, hogy kétszázon kvótát szerezzünk a világbajnokságon. Az Európa Játékok után lehet majd következtetéseket levonni, utána fogjuk ennek a számnak a válogatását lezárni.”

Hüttner Csaba: „Nálunk van a világ két legjobb egyes kajakosa”

A szövetségi kapitány elégedett a fiatal kajakosok teljesítményével is, kiemelte Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás párosát, akik a döntőben negyedik csapattal szemben estek ki az A-döntőből. Hüttner Csaba szerint sok van még ebben a párosban. 

A mindössze 19 éves ifjúsági világbajnok Hidvégi Hunor pedig B-döntőt tudott nyerni, ami hatalmas teljesítmény a felnőttek között, a szövetségi kapitány nagy jövőt jósol Hunor számára.

Hüttner Csaba: „Nálunk van a világ két legjobb egyes kajakosa”

K-1 200 méteren Kovács Márk ötödik lett, Birkás Balázst viszont kizárták a középfutamot követően, mivel hajója nem érte el a minimális súlyt a futam utáni mérlegelésen. 

„Egyértelműen azt gondolom, hogy Balázs jó teljesítménye lett volna képes a döntőbe, de ilyen amatőr hibát felnőtt versenyzőként sajnos nem lehet elkövetni. Azt gondolom, hogy Kovács Márk kihozott magából mindent, lépked folyamatosan előre, ami nagyon bíztató.” – zárta értékelőjét a kapitány.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók