Csütörtökön rajtol az Eb Poznanban!

HAJRÁ MAGYAROK!

Szerda estére a teljes magyar csapat megérkezik Poznanba, az idei gyorsasági és parakenu Európa-bajnokság helyszínére. A csütörtöktől vasárnapig tartó verseny előtt a szövetségi kapitányokat kérdeztük a lengyelországi körülményekről, illetve az olimpiai számok magyar esélyeiről.

„Megcsináltuk a teszteket, mindenki negatív!” – kezdte a legfontosabb információval Poznanból Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány. A mieink első csoportja tegnap már megérkezett a csütörtökön rajtoló Európa-bajnokság helyszínére, ma estére pedig teljes lesz a magyar keret.

„Ma még a hiányzó 12 versenyzőért kimegyünk a repülőtérre. Most jönnek a négyesek, a 200-asok, illetve Kozák Danuta is. A szakmai stábbal már elkezdtük az előkészületeket, megvannak az akkreditációs kártyák, folyamatosan hitelesítjük a hajókat, amelyekre felkerülnek a szükséges matricák is. Holnap pedig végre kezdődhet a verseny.” – avatott be a részletekbe a kapitány. 

 

Holnap rajtol az Eb Poznanban!

 

Hüttner Csaba hozzátette, a körülmények ideálisak a jó versenyzéshez, enyhe szembeszél van, és a víz sem hullámzik. A szövetségi kapitányt megkértük, hogy beszéljen az olimpiai számokban induló magyarokról, és arról, hogy kik lehetnek a legnagyobb riválisok. Női K-1 500 méteren természetesen Kozák Danuta az egyik, ha nem a legnagyobb favorit, ezt Hüttner Csaba sem gondolja másképp.

„Ha Danuta bármilyen versenyen vízre száll, akkor éremesélyes. Ebben a múlt heti válogató is megerősített. A nemzetközi mezőnyt csak a világkupa alapján tudom felmérni, de ott nem volt még mindenki csúcsformában, ettől függetlenül 

Danának minden esélye megvan, hogy elől végezzen.” 

Az ötszörös olimpiai bajnok párosban 500 méteren Bodonyi Dórával is rajthoz áll, a négyest viszont kihagyja, mivel a K-1 és a K-4 döntője között csak 40 perc van. Hüttner Csaba hangsúlyozta, a négyes Kozák nélkül is erős lesz (Lucz Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra), de érdemes lesz figyelni a német, a lengyel és a fehérorosz egységre is. 

 

Holnap rajtol az Eb Poznanban!

 

A válogatón férfi kajak egyes 1000 méteren győzedelmeskedő Varga Ádám Poznanban csak párosban indul Béke Kornéllal. Az utolsó férfi kajakos kvótát Szegeden megszerző páros a válogatót is beáldozta az Eb-re időzített jó forma elérése érdekében, a kapitány szerint viszont nehéz megmondani, hogy ez mire lehet elég.

„Értelemszerűen az ausztrálok itt nem indulhatnak, illetve a világbajnokság első négy helyezettjéből három egység is hiányozni fog. Nem tudom még, hogy mire elég az, amit a pótkvalifikáción mutattak Ádámék, a németek és a szlovákok biztos jók lesznek, de én nem írnám le a dánokat sem.” – mondta Hütter Csaba. 

 

Holnap rajtol az Eb Poznanban!

 

Miután Varga Ádám nem indul K-1-ben, így 1000 egyesben Kopasz Bálint kap újabb esélyt a bizonyításra. A világbajnok kajakos a szegedi világkupán a német Schopf, a cseh Dostal és a portugál Pimenta mögött negyedik lett. A németek ezúttal Martin Hillert indítják, de Dostal sem lesz ott a mezőnyben.

„Nem szabad leírni a spanyol Roi Rodríguezt és a fehérorosz Aleh Yureniát sem, de alapvetően szerintem 

Pimenta, a német, és Bálint a legnagyobb esélyesei a számnak.”

Kétszáz egyesben a világkupa után ismét összecsaphat egymással Liam Heath és Tótka Sándor. A kapitány szerint a válogatót is megnyerő újpesti kajakos most még jobb formában van, mint a világkupán, dobogóesélyes, de kétszáz méteren bármi megtörténhet. Tótka emellett a férfi négyes tagjaként is rajthoz áll, amelybe visszatér az eddig sérüléssel bajlódó Kuli István is.

 

Holnap rajtol az Eb Poznanban!

 

„Kuli Pistit tegnap próbáltuk ki a hajóban és úgy döntöttünk, hogy eredetileg tervezett négyes indul az Eb-n. Kipróbáltuk Csizmadia Kolost is, ő is jó volt, de a rövidtávú célok elérése érdekében a már összeszokott felállást részesítettük előnyben. Erős lesz a mezőny, egyedül a spanyolok azok, akik nem a legjobb egységükkel érkeztek Lengyelországba.”

Női C-2 500 méteren a már biztos olimpiai résztvevő Balla Virág, Takács Kincső egység indul. A világkupán egyedül az ukránok voltak gyorsabbak, de a győri páros az Eb-n visszavághat.

„Virágék fokozatosan építik fel magukat az olimpiára. Egyre gyorsabbak, egyre jobb formában vannak, nem féltem őket, szerintem képesek legyőzni az ukránokat.” – mondta Hüttner Csaba.

Holnap rajtol az Eb Poznanban!

 

A parásoknál már a komplett 10 fős keret megérkezett Poznanba. Weisz Róbert szövetségi kapitány elmondta, az utazás nem volt zökkenőmentes, ma délelőtt viszont már edzett a csapat, a körülményekre pedig nem lehet panasz. 

„Az egyik kisbuszunk miatt egy kis időre meg kellett állnunk, de kedd este nyolc órára megérkeztünk a szállásra, sőt még vacsorázni is tudtunk. Mivel a szobák nem akadálymentesítettek, ezért este még kicsit átrendeztük őket, leszedtük az ajtókat, úgyhogy ezzel sincs már gond. Az időjárás nagyszerű, süt a nap, enyhe jobbos szembeszél van. A csapat egy hatalmas hangárt kapott, így kényelmesen elférünk, ráadásul a szállás is közel van.”

 

Holnap rajtol az Eb Poznanban!

 

A csapat negatív PCR-teszttel utazott ki Lengyelországba, a verseny helyszínén mindenkin elvégeztek egy gyorstesztet is, amit az Eb végéig újra megismételnek majd. Ami az esélyeket illeti, a kapitány két éremmel már elégedett lenne.

„Férfi KL-1 200 méteren Kiss Péter Pál mindenképp éremesélyes,

de a világkupán mutatott teljesítménye alapján Varga Katalin is odaérhet a dobogóra. A többiektől a legjobb hatba kerülést várom a döntőkben.”- tette hozzá Weisz Róbert.

 

Holnap rajtol az Eb Poznanban!

 

A para szakág versenyei csütörtöktől szombatig tartanak, majd a csapat egyből hazautazik.

Az Európa-bajnokságról minden nap helyszíni interjúkkal, fotókkal és beszámolókkal jelentkezünk. Az eredményeket és a rajtlistákat itt lehet követni, a döntőket az M4 Sport csatorna élőben közvetíti.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók