Három távon is eredményes volt idén Kőhalmi Emese

Ahol elindult, onnan éremmel, leginkább arannyal a nyakában tért haza 2021-ben Kőhalmi Emese, a 19 éves kajakos többek között két felnőtt világbajnoki címet is begyűjtött. Fiatal kora ellenére a koncentrációja az egyik legnagyobb erőssége, miközben szinte minden versenye előtt és után is mosolyog a parton. Lépésről lépésre tervezi pályafutását, de már nagyon várja a jövő szeptemberi, szegedi U23-as világbajnokságot is.

„19 évesen elmondani magamról, hogy felnőtt világbajnok vagyok nem hangzik rosszul.

 – mondta nevetve Kőhalmi Emese, aki Dániában ötezer méteren, majd Romániában K-2 maratonban Rendessy Eszterrel is vb-aranyérmes lett. – Egyáltalán nem számoltam ezekkel az eredményekkel, a szezon elején a fő célom az U23-as vb volt. A legbüszkébb az ötezer méteres győzelmemre vagyok, hiszen ez volt első felnőtt világbajnokságom.”

Csak hogy teljes legyen Kőhalmi Emese idei nemzetközi eredménysora; a szegedi világkupán aranyérmes lett ezer egyesben, majd az U23-as Európa-bajnokságon a négyessel ötszázon elért ezüstéremmel folytatta. A korosztályos világbajnokságon ugyancsak győzött K-1 1000 méteren, és itt már K-4-ben is a dobogó tetejére állhatott. Ezeket követte a már említett két felnőtt világbajnoki cím. Az eredményekből is látszik, hogy sokoldalú versenyzőről van szó.

Három távon is eredményes volt idén Kőhalmi Emese

„Én legjobban az 1000 métert szeretem, és kiskorom óta az megy a legjobban, de a hosszabb távok is közel állnak hozzám. Ötszáz méteren régebben nem volt meg a kellő gyorsaságom, de mivel most már leginkább arra készülök, egyre jobban megy, és meg is szerettem. Csapathajózni is imádok, a négyesben már minden beülőt kipróbáltam, és jól is ment.”

Emese 8 éves korában kezdett el kajakozni, szinte minden edzésen, versenyek előtt és után is után nagyon közvetlen és kedves mindenkivel. Nem tartja magát izgulós típusnak, egyszerűen csak élvezi, hogy versenyezhet.

„Mindig az a célom, hogy minél jobb időket menjek. Nekem a kajakozás örömből jön, nagyon szeretem csinálni. A versenyekre való ráhangolódás persze fontos, de különösebben nem stresszeltem a dániai világbajnokság előtt sem. Próbálom úgy felfogni, mintha csak egy edzés lenne.” – árulta el a Kovács Katalin NKKA versenyzője.

Három távon is eredményes volt idén Kőhalmi Emese

Kisebb szünet után az év közepétől újra Gintl Andrea foglalkozik Emese felkészítésével. A szakember szerint sikerült mindent kihozniuk ebből a szezonból, ami köszönhető a fiatal kajakos komplexitásának is.

„Emese nagyon jó állóképességgel rendelkezik, kiváló a technikája és látszik rajta, hogy szereti, amit csinál. 

Fejben is roppant erős, mindig helyén kezeli azt, hogy hol tart, de bátran nekivág új dolgoknak is.

 Azt gondolom, hogy az idei évet maximálisan kihasználtuk.” – mondta Gintl Andrea.

Három távon is eredményes volt idén Kőhalmi Emese

A fiatal kajakos a maraton vb-után három hét pihenőt kapott, az elmúlt másfél hétben azonban már ő is a Párizs-kerettel készült Sevillában, ahonnan csütörtökön érkezik haza. A következő szezonban is elsősorban a korosztályos versenyekre fókuszál, de nem bánná, ha újra bizonyíthatna a felnőttek között is.

„Szívesen megpróbálkoznék újra az ötezer méterrel a felnőtt világbajnokságon, meglátjuk mi sül ki belőle. A legfontosabb azonban a szegedi U23-as világbajnokság lesz, hiszen hazai közönség előtt versenyezhetünk és alig várom, hogy megtapasztaljam, milyen érzés.” – tette hozzá Kőhalmi Emese.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók