Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren, három érmet szereztünk!

Új királya van a királyszámnak; Kopasz Bálint olimpiai bajnok lett K-1 1000 méteren ezzel ő lett a szám regnáló olimpiai- , világ, és Európa-bajnoka is egyben. Mögötte a második helyen egy elképesztő hajrá után Varga Ádám ért célba, aki a mezőny legfiatalabb tagjaként állhatott dobogóra. Női K-2 500 méteren Kozák Danuta, Bodonyi Dóra bronzérmes lett, így a magyar csapat három éremmel, valamint további két pontszerző hellyel zárta a keddi napot Tokióban.

KOPASZ BÁLINT OLIMPIAI BAJNOK, VARGA ÁDÁM EZÜSTÉRMES K-1 1000 MÉTEREN!!!

Előzetesen is tudni lehetett, hogy brutálisan erős lesz a mezőny a királyszám fináléjában. Többek között az előző olimpián ezüstérmes Josef Dostal, a háromszoros világbajnok Fernando Pimenta, a májusi szegedi Világkupát megnyerő Jacob Schopf, és persze a két magyar,  a mezőnyben a legfiatalabb Varga Ádám és a szám regnáló világ-és Európa-bajnoka Kopasz Bálint is kvalifikálta magát az A-döntőbe. A futam feszültségét alátámasztotta, hogy az első rajtot rögtön visszalőtték, mivel Varga és Dostal is bemozdult. A második indítás már sikeres volt, Kopasz Bálint és Fernando Pimenta rögtön ellépett a többiektől, 250 méternél ők ketten álltak az élen, Varga ekkor még csak ötödik volt. A világ-és Európa-bajnok Kopasz féltávnál már fél hajóval vezetett, miközben Varga Ádám is feljött a harmadik helyre. Az utolsó 250-en Bálint még tovább tudta növelni az előnyét, végül 3:20.643-as idővel, óriási olimpiai rekorddal, megszerezte a magyar kajak-kenu válogatott első olimpiai aranyérmét Tokióban, miközben Varga Ádám, nemcsak, hogy visszaverte a német Schopf támadásait, de a végén Pimentát is megelőzte, ezüstérmet szerezve ezzel! Kettős magyar győzelem, óriási siker, Kopasz Bálint pedig végérvényesen felült a királyszám trónjára! 

"Nagyon erős rajttal indítottam és igazából nem is figyeltem a többieket. - kezdte értékelését az újdonsült olimpiai bajnok. - Csak a saját pályámat figyeltem és igazából tök jó volt előre nézni ebben a baromi erős hátszélben, aminek nagyon örültem. Tavaly is jó formában voltam és mivel fiatal vagyok még, a halasztás sem jelentett hátrányt. Év elején volt egy kis visszaesés a teljesítményemben, de tudtam, hogy ide időzítjük a csúcsformát. Ezt elmondta anya is, én pedig nagyon bíztam a szavaiban. 

Elképesztő érzés, rendkívül felemelő és az elmúlt 15 év, amit beleraktam ebbe, most megtérült.

 Nekem és anyukámnak is ez a legnagyobb boldogság, aki kilenc éves korom óta edz engem és rengeteget segített, hogy most itt legyek! Köszönöm Magyarországnak, a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és támogatóimnak is." - nyilatkozta Kopasz Bálint, aki elárulta azt is, hogy milyen lemondásokkal járt neki az elmúlt 15 év, és hogy milyen céljai vannak még, most, hogy 53 év után ő az első magyar, aki olimpiai bajnoki címet szerzett K-1 1000 méteren.

Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren, három érmet szereztünk!

 

"Nem jártam el bulizni, nem barátkoztam senkivel, lemondtam a magánéletről, 15 éves korom óta szeretnék barátnőt, de erről is lemondtam csak azért, hogy most itt álljak az aranyéremmel a nyakamban. Elértem már mindent, de mivel későn érő típus vagyok és érzem még magamban az energiát

 szeretnék még három olimpián részt venni."  

 

Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren, három érmet szereztünk!

 

Varga Ádám a komplett mezőny legfiatalabbjaként szerzett végül ezüstérmet. Az utolsó 200 méteren óriási hajrát indított, igaz ő úgy érezte inkább az ellenfelek fáradtak el.

"Nem igazán nekem volt erőm, szerintem inkább a többiek fogytak el. Az volt bennem, hogy csak csukjam be a szemem a végén és amennyit csak lehet hajtsak ki magamból mindent. Pimentát nem láttam a jobbomon, mert messze volt, Schopf-al küzdöttem, az utolsó kétszáz méteren végig egymás mellett mentünk. Csak arra gondoltam, én rúgjam be előbb a hajót. Már a harmadik helyet is aláírtam volna előre, nagyon furcsa kimondani, hogy olimpiai ezüstérmes vagyok, úgy hogy 

az első két helyen magyar végezett egy olyan számban, ahol régóta nem volt világklasszisunk. Most úgy tűnik, hogy van kettő is!"

nyilatkozta az olimpiai-ezüstérmes kajakos.

Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren, három érmet szereztünk!

 

OLIMPIAI BRONZÉRMES KOZÁK DANUTA, BODONYI DÓRA NŐI K-2 500 MÉTEREN, CSIPES TAMARA, MEDVECZKY ERIKA NEGYEDIK

Kozák Danuta címvédőként az ötös pályára került Bodonyi Dórával, míg a Csipes Tamara, Medveczky Erika-egység a hármasról indulhatott. A két magyar hajó között az új-zélandi páros Lisa Carrington és Caitlin Regal hajója kapta el a legjobban rajtot és hamar tekintélyes előnyre tettek szert a többiekhez képest. A nyolcas pályán a lengyel egység is erősen kezdett, 250 méternél Kozák Danutáék a harmadik helyen álltak. A táv második felében Danutáék mindent megpróbáltak, miközben a mezőnyben addig megbújó Csipes Tamaraáék is elindítottak egy nagy hajrát. A futamot Carringtonék magabiztosan nyerték, a lengyelek lettek a másodikok, míg a két magyar egység közül Kozákék bronzérmesek, Csipesék pedig negyedikek lettek.

"Bevallom a célbaérkezésnél azt hittem másodikok vagyunk, aztán Dóri mondta, hogy végül harmadikok, így ezt még nem sikerült feldolgoznom. - árulta el közvetlenül a döntő után Kozák Danuta. - 

Kihajtottam magam, viszont a rajtot elrontottuk, illetve korábban sose billegtünk, most igen.

 Új páros vagyunk, nagy reményekkel jöttünk, és amikor kiderül, hogy nem másodikok, hanem harmadikok vagyunk, akkor azért még nem az igazi az öröm." - tette hozzá az ötszörös olimpiai bajnok.

Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren, három érmet szereztünk!

 

Az ötszörös világbajnok Bodonyi Dóra sem tudta leplezni csalódottságát a döntő után.

"Sajnos elrontottuk a rajtot. Amúgy sem rajtolunk jól, de most sikerült alulmúlnunk önmagunkat. A táv második felében már jöttünk fel, de az új-zélandiak nagyon jól bírták, miután a rajtban nagy előnyt szereztek. Az Eb-n másfél másodperccel megvertük a lengyeleket, most ők is előttünk zártak. Egyébként jó páros, minden évben dobogóra állnak"- nyilatkozta Bodonyi Dóra, aki élete első olimpiai döntőjében így is érmet szerzett, de egyelőre ez még nem annyira vigasztalta. - Át kell értékelnem, biztos, hogy idővel szép lesz visszagondolni erre. 

Úgy érzem, hogy a négyesre át tudom majd fordítani ezt magamban, és még éhesebben tudok majd odaállni." 

 

Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren, három érmet szereztünk!

 

LUCZ DÓRA OLIMPIAI HATODIK, PONTSZERZŐ K-1 200 MÉTEREN

Az UTE kajakosa középfutamát megnyerve jutott be az A-döntőbe. A fináléban a négyes pályáról indulhatott jobbján a dán Emma Jörgensennel, balján pedig a szám kétszeres olimpiai bajnokával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal. A rajt Carringtonnak sikerült a legjobban igaz, Lucz is szépen eljött. Ezután szinte végig a középmezőnyben, az ötödik, hatodik helyen haladt, miközben Carringtont senki és semmi nem veszélyeztette az élen. A magyar kajakos végül a pontszerző hatodik helyen ért célba.

“Sajnálom, hogy ez lett a vége, kicsit jobb lett volna előrébb végezni. Azért örülök, hogy pontszerző lehetek, és Magyarországot képviselhettem - mondta a döntő után a 26 éves kajakos. - Nem néztem a többieket, Lisát láttam, hogy előttem van, de erre számítottam is.

 A lehetőségekhez képest úgy gondolom mindent kiadtam magamból. Köszönöm a szurkolást azoknak, akik felkeltek miattam.

 Úgy álltam oda a döntőhöz, hogy kedvezni fog a hátszél, a meleggel és a páratartalommal nem volt gond, tudtam mire számítsak, de ez most ennyire volt elég. Fel kell még dolgozzam a történteket, biztos, hogy lesz bennem egy kis hiányérzet, de nálunk kajakosoknál, már kijutni is nagy dolog egy olimpiára, hiszen a hazai mezőny is nagyon erős. " - zárta Lucz Dóra.

Lucz Dóra olimpiai pontszerző K-1 200 méteren! - ÉLŐ TUDÓSÍTÁS

 

A dobogóra Carrington mellé a spanyol Portela és a dán Jörgensen állhatott még fel. A szám másik magyarja, a négyszeres világbajnok Kárász Anna B-döntőben hetedik, összesítésben pedig a 16. lett. Anna számára azonban nem ért véget az olimpia, készül tovább a női négyesre.

Lucz Dóra olimpiai pontszerző K-1 200 méteren! - ÉLŐ TUDÓSÍTÁS

 

TIZENEGYEDIK C-2 1000 MÉTEREN AZ ADOLF BALÁZS, FEJES DÁNIEL

A fiatal magyar kenupáros hétfőn a reményfutamban a negyedik helyen végzett, a B-döntőnek a hatos pályáról vághattak neki. A fiatalok végig az élmezőnyben harcoltak, a futaman végül a harmadik helyet tudták megszerzni.

"Sokkal jobban érzem magam, mint tegnap, de most se éreztem azt, amit eddig a versenyeken. Ettől függetlenül mindent kiadtam magamból." - nyilatkozta Fejes Dániel. Társa, Adolf Balázs hozzátette, próbálták kizárni a külső körülményeket.

"Az előzmények ismeretében sejtettem, hogy csodára van szükségünk. Próbáltam azért csak a versenyre koncentrálni és kihozni a legtöbbet ebből a helyzetből, ez úgy érzem tegnap és ma is sikerült, emiatt boldog vagyok. Egyesben még nem mentem pályát ebben az évben, de azért bizakodó vagyok."

Lucz Dóra olimpiai pontszerző K-1 200 méteren! - ÉLŐ TUDÓSÍTÁS

 

Ez történt a középfutamokban:

Magyar idő szerint 2:30-kor a női K-1 200 méter középfutamaival indul a keddi program. A szám két magyarja Lucz Dóra és Kárász Anna is a második futamban indul majd, előbbi a négyes, utóbbi hatos pályán. Hasonló helyzet alakult ki női K-2 500 méteren is, itt az első középfutam a négyes és ötös pályáját kell figyelnünk, a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, valamint az előfutamokban legjobb időt evező Csipes Tamara, Medveczky Erika-duó is egyértelmű esélyes az A-döntőbe kerülésre. Férfi K-1 1000 méteren Kopasz Bálint, Jacob Schopf és Josef Dostal is ugyanabba a nyolcasba kapott besorolást, rögtön utánuk következik Varga Ádám futama, amelyben többek között Fernando Pimenta és Aleh Yurinea is ott lesz. Mindhárom számban az első négy helyezett jut be az A-döntőbe. Férfi kenu kettes 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel-egység a 4:45-kor kezdődő B-döntőben lesz érdekelt. Íme a teljes mai program:

Három számban is éremért harcolunk! - ÉLŐ TUDÓSÍTÁS

LUCZ DÓRA OLIMPIAI DÖNTŐS, KÁRÁSZ ANNA B-DÖNTŐBE JUTOTT NŐI K-1 200 MÉTEREN

Az erős hátszélben az olasz Genzo rajtolt a legjobban, de Lucz Dóra startja is kiváló volt. Az UTE kajakosa a táv második felében az élre állt, végül 39.713-as idővel nyert. Kárász Anna ezúttal nem tudott beleszólni a továbbjutásért folyó küzdelembe, a nyolcadik helyen végzett, így a B-döntőben folytatja. Az A-döntő magyar idő szerint 4 óra 37 perckor kezdődik, benne többek között a címvédő Lisa Carringtonnal, Emma Jörgensennel, és Lucz Dórával.

Három számban is éremért harcolunk! - ÉLŐ TUDÓSÍTÁS

KOPASZ BÁLINT MEGGYŐZŐ RAJT-CÉL GYŐZELMET ARATOTT, VARGA ÁDÁM IS A-DÖNTŐS K-1 1000 MÉTEREN!

 

A világ-és Európa-bajnoki címvédő magyar kajakos erősen kezdett, 250 méter után nagyobb előnyre tett szert, sőt féltávnál már két hajóval vezetett mindenki előtt. A második 500-on ugyan Schopf és Dostal is közelebb jött, de Bálint így is sima győzelemmel 3:24.558-as idővel finalista. Mögötte Dostal, Schopf, Csang volt a további továbbjutók sorrendje.

Öt magyar egység is A-döntős! - ÉLŐ TUDÓSÍTÁS

 

A második középfutamban a kettes pályáról elrajtoló Varga Ádám is remekeül kezdett, a szokásosan erősen kezdő Pimentával már a táv első felében elnyúltak a többiektől, sőt ekkor még fél hajóval Varga vezetett. 750 méternél a portugál átvette a vezetést, de Varga második helyét semmi és senki sem veszélyeztette, így KÉT MAGYAR is ott lesz az A-döntőben a királyszámban. Pimenta egyébként 3:22.942-vel nyert, Varga Ádám ideje 3:23.634, azonban láthatóan mindkét magyar versenyzőben maradt még tartalék. A döntőt 5 óra 21 perckor rendezik magyar idő szerint.

Öt magyar egység is A-döntős! - ÉLŐ TUDÓSÍTÁS

 

KOZÁKÉK NYERTEK, CSIPESÉK NAGYOT HAJRÁZTAK, NŐI K-2 500 MÉTEREN IS KÉT MAGYAR AZ A-DÖNTŐBEN!

A két magyar egység egymás mellől, a négyes és az ötös pályáról rajtolt a középfutamban. A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra-páros jól kezdett 250-nél a második helyen haladtak, ellenben a Csipes Tamara, Medveczky Erika-duó ekkor még csak hetedik volt. A táv második felében azonban szépen visszajött a rutinos Honvéd-duó, miközben Bodonyiék átvették a vezetést. Végül kettő magyar siker siker születet, mögöttük a francia Hostens, Guyot és a német Hering-Padler, Dietze-páros jutott be még az A-döntőbe. A második középfutamot az új-zálandi Carrington, Regal páros nyerte (jobb idővel, mint Kozák Danutáék az elsőt), rajtuk kívül innen egy ausztrál, egy fehérorosz és egy lengyel hajóval alakult ki a nyolcas döntő mezőnye.

Kopasz Bálint olimpiai bajnok K-1 1000 méteren, három érmet szereztünk!

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók