Élvezte, hogy nincs rajta nyomás

Elsősorban saját magához képest szeretett volna fejlődni idén Rendessy Eszter, ám ezt bőven túlteljesítette. Az UTE 20 éves kajakosa ötszáz egyesben mindkét hazai válogatót megnyerte, majd élete első felnőtt világbajnokságán döntőzött, az Európa-bajnokságon pedig második lett. Münchenben megszerezte első felnőtt nemzetközi aranyérmét is párosban, de a mindig visszafogott tehetség reméli, hogy ez az év még csak a kezdet volt.

„Ha valaki tavasszal azt mondta volna nekem, hogy akár fele ilyen jó évem lesz, biztos kinevetem. – kezdte Rendessy Eszter, akit a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) 2022. legjobb női kajakosának választotta. – Nagyon örültem az elismerésnek, olyan ez nekem, mint egy álom. Tényleg nem gondoltam, hogy ilyen szezonom lesz, én csak magamhoz képest akartam fejlődni, illetve Kőhalmi Emesével a párosra is nagy hangsúlyt fektettünk. Konkrét céljaim nem voltak, fejlődni akartam.”

Élvezte, hogy nincs rajta nyomás

 

Az UTE fiatal tehetsége a szegedi és a szolnoki válogatón is győzött K-1 500 méteren, ami még annak ellenére is komoly teljesítmény, hogy a tokiói olimpiai bajnokok (Kozák Danuta, Csipes Tamara, Hadvina Dóra, Kárász Anna) a teljes szezont kihagyták.

„Meglepett, hogy mindkét válogatót meg tudtam nyerni. 

Úgy álltam oda, hogy nincs veszítenivalóm, és teher nélkül versenyezhetek. 

Egy versenyző életében kevés ilyen lehetőség adódik.”

Halifaxban, élete első felnőtt világbajnokságán így rögtön olimpiai számban bizonyíthatott. Előzetes célját elérve döntőbe jutott, az ott elért hetedik helye pedig egy olyan mezőnyben, ahol más klasszisok mellett, az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington is ott volt, mindenképp dicséretes.

Élvezte, hogy nincs rajta nyomás

 

„Nem mondom, hogy az elején nem nézelődtem, hogy ki, mit csinál, de egyáltalán nem zökkentem ki. Jó persze, amikor Lisát megláttam, azért felkaptam a fejem. Közvetlenül előttem szállt vízre, és az edzőmmel össze is nevettünk, hogy fizikálisan van köztünk különbség. De túl tudtam ezen lendülni, nem azzal foglalkoztam, hogy őt megszorongassam, hanem hogy a legjobbat hozzam ki magamból.” – emlékezett vissza a 20 éves kajakos. 

Még ugyanitt megszerezte első felnőtt vb-érmét is, miután ezer méteren parádés versenyzéssel második lett. Két héttel később Münchenben ennél is jobban szerepelt, K-2 1000 méteren Kőhalmi Emesével Európa-bajnokok lettek, míg K-1 500-on másodikként ért célba. Saját bevallása szerint ez utóbbi volt a legjobb pályája az évben.

„A rajt nem az erősségem, és az előfutamban egyébként is szörnyű dolgokat műveltem. Szerencsére a döntőre minden összeállt és nagyszerűen sikerült. Előtte sokkal inkább a rajt miatt izgultam, helyezésekben nem is gondolkodtam, de természetesen nagyon örültem az ezüstnek.”

Élvezte, hogy nincs rajta nyomás

 

És még mindig nem volt vége, hiszen a szegedi korosztályos világbajnokságon is rajthoz állt. Itt elmondása szerint a hazai közönség vitte előre, U23 K-1 és K-4 500 méteren újabb ezüstérmekkel gazdagította medálgyűjteményét. Az eredményei és a nyilvánvaló tehetsége ellenére szerény természetű kajakos a következő évnek is az ideihez hasonló szemlélettel vág neki. 

„Jövőre is 

magamhoz képest szeretnék javulni leginkább. 

A többiek fejlődését amúgy sem tudom befolyásolni, ezért magamra figyelek, teszem a dolgom, aztán meglátjuk mi sül ki belőle. A rajtomon és a technikámon is van még mit csiszolnom. Természetesen az ötszáz egyesen lesz a legnagyobb fókusz, illetve szeretnék ismét párosban indulni Emesével.” – zárta Rendessy Eszter.

Élvezte, hogy nincs rajta nyomás

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók