Élvezetes csatákkal indult a Marathon Challange

Színvonalas versenyeket és izgalmas véghajrákat hozott a Marathon Challange első állomása a kaposvári Deseda-tavon. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Kadler Viktor maraton válogatott vezetőedző által létrehozott sorozat első állomásán, felnőtt kajakban Boros Adrián és Kiszli Vanda is szoros csatában győzött, míg férfi kenuban az örökös bajnok Kövér Márton örülhetett.

19 egyesület 146 versenyzője vett részt a Marathon Challange első állomásán, amely egyben a Vígh Sándor Emlékverseny is volt Kaposváron. Az idén életre hívott, sorozat szombati versenyével a maraton szakág számára is megkezdődött a 2021-es versenyszezon.

„Abból a szempontból nehéz volt megszervezni, hogy ez az első ilyen sorozatunk, viszont mégis könnyen ment minden, mert a Kaposvári Vízügyi Sport Club élén Faludy Andrással nagyszerű munkát végzett. Az időjárás tökéletes volt és a versenyzők visszajelzése alapján is egy jó napot zártunk itt a Deseda-tavon.” – értékelte a Marathon Challange első versenyét Kadler Viktor maraton válogatott vezetőedző.

Szombat délelőtt a férfi felnőtt K-1 30 kilométeres versenyének rajtjával indult a program. Máthé Krisztián, Aranyosi Gábor, Zoboki Zoltán és Boros Adrián hamar lerázták a mezőny többi tagját és végig szorosan együtt haladtak. Egészen a hajráig Máthé vezette a négyfős bolyt, ám a végén páros társa Boros Adrián nagy hajrát indított, amire a többiek már nem tudtak reagálni.

Élvezetes csatákkal indult a Marathon Challange

„A nézők mindig azt látják, hogy vízen ülök,

de egyébként én is keményen dolgoztam, főleg a fordulóknál. A versenyt mondhatni így terveztem, igaz nem feltétlen a végére akartam hagyni a döntést, de menet közben taktikát váltottam, és ez szerencsére bejött.” – nyilatkozta a Graboplast Győr Vízisport SE versenyzője, aki mögött Máthé Krisztián lett a második, míg Aranyosi Gábor a harmadik.

Talán ennél is izgalmasabb versenyt hozott a női kajak egyesek 26 kilométeres versenye. Kiszli Vanda és Czéllai-Vörös Zsófia szinten körönként váltották egymást az élen, de végül két másodperccel Kiszli csapott előbb a célba.

„Zsófival mindig kemény csatákat vívunk. 

– kezdte mosolyogva az Atomerőmű SE kajakosa. – múlthéten együtt edzőtáboroztunk, ahol jó volt kicsit együtt edzeni, ami szerintem mindkettőnknek nagyon jól sikerült. Ez a verseny egy jó visszacsatolás volt az EB-re és a vb-re nézve.” – zárta Kiszli Vanda. 

Élvezetes csatákkal indult a Marathon Challange

Férfi C-1-ben is 26 kilométer volt a versenytáv, amit a kilencszeres világbajnok Kövér Márton teljesített a leggyorsabban. A Honvéd versenyzője az elmúlt években inkább a SUP szakág versenyein tűnt fel, most saját bevallása szerint is jól sikerült a visszatérés.

„2017 óta ez volt az első klasszikus maratoni versenyem C-1-ben. Nagyon jól ment, hiszen együtt tudtam menni Kiszli Vandával és Czéllai-Vörös Zsófival. A kenu kicsit lassabb, mint a női kajak. Épp az imént mondtam Schmidt Gábor elnök úrnak, hogy én már korábban is javasoltam ezt a versenysorozatot az MKKSZ-nek. 

Az idén szeretnék kenuban és SUP-ban is minél jobb eredményeket elérni.” 

– mondta az örökös bajnok Kövér Márton, aki mögött Horváth Márton második, Ignácz László pedig harmadik lett. 

U17-U18-as fiú K-1 22 kilométeren a szekszárdi Turgonyi Olivér győzött, míg a lányok 18 kilométeres versenyét a győri Csendes Maja nyerte. Ugyanebben a korosztályban C-1 18 kilométeren a dunaújvárosi Kovács Áron, női C-1 14 kilométeren a bajai Bonyai Regina lett az aranyérmes. A délután során még kölyök duatlon versenyeket is rendeztek. Kadler Viktor látva a versenyzők állapotát, bizakodó az idei szezonra nézve.

Élvezetes csatákkal indult a Marathon Challange

„Azt látom, hogy mindenki nagyon jó munkát végzett, és éppen ezért látszik rajtuk, hogy 

most még egy kicsit fáradtabban mozognak így az alapozás végén.

A magyar bajnokságon azért már jobb formát kell mutatniuk, de úgy gondolom, hogy nemzetközi versenyeken nem lesz gond.” – összegzett a maraton válogatott vezetőedzője. 

A Marathon Challange második állomását a tervek szerint május 30-án rendeznék, amely egy 75 kilométeres verseny lenne Mosonmagyaróvár és Győr között.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók