Elsősorban az egyesre készülnek

Jól halad a felkészülése az olimpiai bajnok Csipes Tamarának és a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erikának. A Budapesti Honvéd klasszisai elsősorban egyesben szeretnének ott lenni Tokióban, így minden erejükkel a május végi válogatóra összpontosítanak. Csipes Tamara elmondta, olimpiai bajnokként másképp készül Tokióra, Medveczky Erika pedig arról beszélt; inkább motivációként és nem teherként éli meg, hogy 32 évesen élete első olimpiájára juthat ki idén.

„Szerencsére eddig minden rendben, ott tartunk, ahol ilyenkor kell, de már várom, hogy vége legyen a monoton, szürke alapozó időszaknak. – avatott be a felkészülés állásába Csipes Tamara. - Főleg pszichésen nehéz ezt bírni, mert ilyenkor mindent csinálsz, csak azt nem, amire készülsz. Vártam már, hogy elkezdjünk kajakozni, szerencsére a héten már vízre is tudunk menni.”

Hasonlóan vélekedik klubtársa, a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika is, de persze neki sem volt könnyű újra belevágnia a munkába.

„Az időszaknak megfelelően jól érzem magam. Próbáltuk úgy tartani a ritmust, mintha egy rendes év lett volna. Október elején elkezdtük az alapozást, eddig minden jól alakult. Nehéz volt újra feltüzelni magam, de ezen átlendültem. A tavalyi évet meg nem történtnek tekintem, és most van az olimpia éve.”

Elsősorban az egyesre készülnek

 

A versenyszezon májusban kezdődik. Természetesen mindkét lány szeme előtt elsősorban a május végi, szegedi olimpiai válogató lebeg, hiszen a női kajakban ez lesz az egyetlen lehetőség kiharcolni a tokiói csapatba való kerülést.

„A május eleji tájékoztató versenyen már szeretnék elindulni. 

 

Május végén lesz a válogató, ami most mindennél fontosabb,

 

 így teljes mértékben oda fókuszálok.” – mondta Csipes Tamara, és klubtársának is hasonlóak a tervei.

„ Tájékoztató, válogató utána remélhetőleg az Európa-bajnokság és az olimpia, nekem is így alakul a program.”

A két Honvédos hosszú ideje együtt evez párosban. Tokióban is szívesen kipróbálnák magukat, de ha választaniuk kellene az egyes és a páros között nem kérdés, hogy melyik mellett tennék le a voksukat.

 

„Egyes.

 – vágta rá Medveczky Erika. - Nyilván a páros is ott van a prioritások elején, hiszen azzal is csapatba lehet kerülni és szeretnénk is párost menni, de mindenképpen az egyest kell előtérbe helyezni, mert különben nem tudna jól működni a páros sem.”

Elsősorban az egyesre készülnek

 

Erről Tamara is hasonlóképp vélekedik.

„Egyes abszolút, de szerintem mindenki ezt mondja, hiszen ez duplán számít, a négyes miatt is. A páros, az egy másik kategória.”

Csipes Tamara tavaly a júliusi edzésversenyen győzött 500 egyesben és a szolnoki országos bajnokságon is begyűjtött hét aranyat. Nem érez különbséget az egy évvel ezelőtti formájához és a mostanihoz képest, de ez szerinte nem is feltétlenül baj. Rio olimpiai bajnokaként viszont Tokióra másképp készül, mint az öt évvel ezelőtti játékokra.

„Nagyon sokat változtam az elmúlt öt évben. 

Felnőttem olyan feladatokhoz is, amiket akkor nem tudtam volna megugrani

 és lehet, hogy mondjuk pont ez hiányzott, hogy egyesben is tudjak indulni. Most két egység indulhat, ami nagy könnyebbség nekünk, mert több esélyt kaphat az, aki ugyan le van maradva a hazai elsőtől, de világ színvonalon ott van az élmezőnyben. Ifibe és felnőttbe is versenyeztem már egyesben, de azért egy olimpián ez más. Ebből a szempontból jobb vagyok mentálisan, mint Rio előtt.”

Elsősorban az egyesre készülnek

 

Medveczky Erika 32 évesen élete első olimpiájára szeretne kijutni. Bár az eddig megszerzett nyolc világbajnoki címe is tekintélyt parancsoló, szerinte az olimpia részvétel nem ettől függ.

„Az, hogy hány világbajnoki címem van, lényegtelen az olimpia szempontjából. Az, hogy ez teher, vagy motiváció, ez szerintem változik, de 

inkább motiváció.”

Hozzátette, hazai ellenfeleiről nem sokat tud.

„Bodonyi Dórával tartjuk a kapcsolatot, de abszolút civilként, tehát nem arról beszélünk, hogy ki, mit edzett, hanem hogy kivel mi újság. A többiekről gyakorlatilag nem tudok semmit.”

Csipes Ferenc tanítványaiban fel sem merül, hogy az olimpiát idén nyáron sem tartják meg.

„Úgy készülünk, hogy lesz olimpia, persze. Nem is lehet, máshogy készülni, mert ha úgy készülnék, hogy nem lesz olimpia, ma itthon maradnék, és nem mennék le edzeni. De biztos vagyok, benne, hogy lesz, azért most már alkalmazkodott a világ. Nem hiszem, hogy el fog maradni az olimpia.” – mondta zárásként Csipes Tamara.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók