Mégse

Első érmesünk ma 95 éves

Varga Ferenc 1939-ben kezdett kajakozni, tulajdonképpen együtt nőtt fel a magyar kajak-kenu sporttal. Balatoni Kamill volt a mestere, akinek a mai napig gondozza a sírját. A sportág első olimpiai érmese 93 éves koráig napi szinten vízre szállt, két éve már nem evezhet, de még most is friss és naprakész, a sportág minden történetére emlékszik, őt köszöntjük!

születésnap
Hír

Első felnőtt magyar bajnokságát 17 esztendősen, 1942-ben nyerte. Későbbi feleségével, Déri Emmivel Balatoni Kamillnál kezdték a sportágat, 1952-ben, a helsinki olimpián K2-10000 méteren Gurovits Józseffel harmadik lett, megszerezve ezzel a kajak-kenu első magyar olimpiai érmét. 

“Balatoni Kamill volt a mesterem, ő egy halhatatlan legenda, az első bajnokunk, mögötte én voltam a második - meséli Varga Ferenc. - A mai napig gondozom a sírját, és a Csalogány utcai emléktáblára is minden hónapban kerül friss koszorú.”

 

Első érmesünk ma 95 éves

 

A helsinki olimpia után két évvel, 1954-ben, a machoni világbajnokságon 10000 négyesben szintén harmadik lett, párosban pedig első, de abban a számban kizárták a versenyből. Az aktív sport befejezése után is a kajakozás mellett maradt, edzősködött a Pannóniában, a BKV Előrében, az Újpesti Dózsában és az Építőknél is, mindenhol sikerült szép eredményeket elérnie. Feleségével a 29-szeres magyar bajnok Déri Emmivel az egész életüket a sport, a kajakozás töltötte ki. 

 

Első érmesünk ma 95 éves

 

“Sajnos az én drága Emmikém már nyolc éve nincs velem, de szerencsére a lányom rengeteget segít, úgyhogy nem panaszkodom. Minden beszerez nekem, mert én már 10 éve nem vezetek autót. Óbuda központjában lakom, kiváló helyen, a nyolcadik emeleten, az ablakból szinte az egész várost belátni. Rengeteg busz, villamos áll meg a környéken, bárhova eljutok könnyedén. Minden reggel és este imádkozni megyek a templomba, jól érzem magam, remélem még néhány évem hátra van” - tette hozzá a sportág egyik korelnöke, élő legendája. 

Az Isten éltesse még sokáig Feró bácsit!