Dudás Miklós meglepetése

Bombameglepetéssel kezdődött a délutáni program Mingachevírben! Dudás Miklós K-1 200 méteren szenzációs versenyzéssel nyerte meg az aranyérmet. Pál Zoltán tanítványa a szakág krémjét utasította maga mögé, a vert mezőnyben volt a svédek világ- és Európa-bajnoka, Petter Menning és az olimpiai bajnok brit Ed McKeever. A magyar kajak-kenu válogatott összesen 5 arany- és 5 bronzérmet szerzett a Bakui Játékok regattáján, ezzel simán nyert az éremtáblázaton.

Bombameglepetéssel kezdődött a délutáni program Mingachevírben! Dudás Miklós K-1 200 méteren szenzációs versenyzéssel nyerte meg az aranyérmet. Pál Zoltán tanítványa a szakág krémjét utasította maga mögé, a vert mezőnyben volt a svédek világ- és Európa-bajnoka, Petter Menning és az olimpiai bajnok brit Ed McKeever.

“Vártam már ezt a jó eredményt magamtól, de azt nem gondoltam, hogy ilyen magabiztos győzelem lesz – értékelt a versenyt követően Dudás Miklós, aki Tótka Sándorhoz hasonlóan vírusfertőzéssel bajlódott a versenyt megelőzően. – A betegség ellenére éreztem, hogy jól felkészültem, képes leszek egy jó pályára. Még másfél hónap van hátra a milánói világbajnokságig, és szerintem rá tudok tenni még egy lapáttal, ott is hasonló eredményt remélek magamtól. Amióta olimpiai szám a kétszáz méter, ez a győzelem a legnagyobb siker magyar részről.”

Kozák Danuta a délelőtti K-1 500 méter diadala után, kétszáz méteren bronzérmes lett. A számot a lengyelek specialistája, Marta Walczykiewicz nyerte az orosz Podolszkaja előtt. Kozák Danuta így két arany- és egy bronzéremmel zárta a bakui versenyeket.

“Ezúttal a rajtom nem volt olyan erős, nem tudtam jól reagálni, és a táv során hiába mondtam magamnak, hogy még keményebben, még keményebben, egyszer csak vége lett a versenynek. Azt hittem, negyedik lettem, de amikor a mérlegelésnél a sárga táblán megláttam a rajtszámomat, nagyon megörültem, mert ez azt jelentette, hogy megvan a bronzérem. A kétszáz méter nagy mentális odafigyelést igényel, éppen ezért sokat is kivesz az emberből. A világbajnokságig adok időt magamnak arra, hogy eldöntsem folytatom-e a következő évben is. Ha dobogón leszek és látom, hogy van értelme, akkor igen, ha mondjuk hatodik leszek, akkor elengedem, mert akkor ez sok lesz számomra” – mondta Kozák Danuta a verseny után.

Még egy bronzérmet hozott a kétszázas program: Tótka Sándor és Molnár Péter szenzációs versenyzéssel lett harmadik K-2 200 méteren. Hüvös Viktor versenyzői remekül rajtoltak, és bár a végén nem voltak meccsben a szuper favorit szerb és német párossal, 5 századdal legyőzték a spanyol és a brit duót. Nagyon jó előjel ez a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

A hölgyeknél a K-2 200 méter világbajnoki címvédőinek, Kárász Annának és Vad Ninettának ezúttal nem jött ki a lépés, a lányok a negyedik helyen zártak, míg a C-1 200 méter döntőjében, Hajdu Jonatán elizgulta a rajtot és végül a kilencedik helyen zárt.

Bár nem szerepel az olimpiai programban, de a Bakui Európa Játékokon ennek ellenére rendeztek versenyeket K-1 5000 méteren a kajakosok számára.

A férfiaknál Pauman Dániel – a délelőtti szenzációs négyes siker után – nagyon nagyot küzdött a leghosszabb gyorsasági távon is. Úgy szerzett ötödik helyezést, hogy csak egyéni kajakos világsztárok tudták őt megelőzni. A számot Max Hoff nyerte meg, a német 10 másodpercet vert a második helyen befutó portugál Pimentára. A bronzérmes pedig a franciák versenyzője, Cyrille Carre lett.

A verseny slusszpoénját magyar szempontból Csay Renátának köszönhetjük. A tizenötszörös világbajnok maratonkirálynő ismét megmutatta, hogy a gyorsasági szakágban is fantasztikus teljesítményre képes, egy nagyon nehéz verseny után lett bronzérmes.

“Jól sikerült a rajtom, be tudtam ülni vízre a versenyt végül megnyerő fehérorosz Litvincsuknak – mondta Csay Renáta a futam után. – Aztán volt egy kis kavarodás, bölcsővízre kerültem, aztán onnan is kitúrtak, így a nyolcadik helyen találtam magam. Akkor kicsit megijedtem, de sikerült kimennem tiszta vízre és utol tudtam érni az üldöző bolyt. Aztán az utolsó körben már végig elől mentem és így szereztem bronzérmet, aminek nagyon örülök. Főleg azért, mert én nem gyorsasági versenyző vagyok, elsősorban arra készülök, hogy a szeptemberi győri maraton világbajnokságon legyek a legjobb.”

A válogatott minden előzetes várakozást felülmúlva, 5 arany-, és 5 bronzérmet szerzett, ráadásul egy bronzérem kivételével mindegyiket olimpiai versenyszámban, így Magyarország lett a legeredményesebb a Bakui Európa Játékok kajak-kenu regattáján.

A csapat holnap, 12.55-kor érkezik meg Isztambul érintésével Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók