Mégse

Elhunyt Kemény László

Életének 95. évében elhunyt Kemény László, a Ganz-Mávag korábbi versenyzője és edzője.

Hír

"Életem a Gyár és a Duna között telt el. 

Az edzői munkát főállásom mellett végeztem, időt és energiát nem sajnálva. Üzemvezetői beosztásomból mentem nyugdíjba 61 év munkaviszony után." - mondta egyszer Kemény László. Ez a néhány mondat mindent elmond arról, micsoda alázattal szerette a kajak-kenu sportot és versenyzőit.

Szinte teljes pályafutását a Ganz-Mávag színeiben töltötte előbb versenyzőként, majd edzőként. A 60-as évek elején a későbbi kétszeres olimpiai ezüst- és egyszeres bronzérmes, világbajnok Pfeffer Anna nevelőedzője volt. Egykori tanítványa egy korábbi interjúban elmondta, gyakorlatilag Kemény Lászlónak köszönheti, hogy annak idején fiatalon nem hagyott fel a versenyzéssel.

„Nagyon jó edzőhöz kerültem, de ennek ellenére is vonakodtam megadni magam a sorsomnak. Gyakran nem mentem edzésre, vagy „félidőben” érkeztem. Végül azzal fogott meg, hogy egy alkalommal elém tette a jegyzetét, amelyben ott éktelenkedtek a sorozatos hiányzásaim. Ettől kezdve minden edzésen jelen voltam, és keményen dolgoztam.” - emlékezett vissza Pfeffer Anna.

Szívéhez legközelebb álló tanítványa azonban felesége Róka Mária volt, aki az 1964-es tokiói olimpián 500 méteren párosban hetedik, egyesben nyolcadik lett. Edzője volt még többek között az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes Czink Györgynek és Illmann Évának is. 

Emlékét örökre megőrizzük!

Elhunyt Kemény László