Eb-részvétel lesz a tét Szolnokon

Pénteken és szombaton Szolnokon rendezik az ifjúsági és U23-as Európa-bajnoki válogatót. Makrai Csaba utánpótlás kajak-, és ifj. Foltán László kenu szövetségi kapitány is kemény csatákra számít, hiszen a következő két nap eredményei már a szeptemberi világbajnoki keret kialakításába is beleszámítanak. Az Európa-bajnokságot június 24-27. között rendezik majd a lengyelországi Poznanban, ahol minden versenyszámban nemzetenként egy egység indulhat.

Néhány héttel ezelőtt a vihar elmosta a tájékoztató utolsó döntőit Szolnokon. Most lényegesen jobb időt jósolnak a tisza-parti városba, így az Eb-válogató a valós erőviszonyokat mutatja majd. A kajakosoknál Makrai Csaba egyértelmű célja, hogy minél bővebb keretet tudjon magával vinni a kontinensviadalra.

„Az Eb-re a tokiói olimpia műsorát tűzték ki, kiegészülve a férfiaknál az 500, a lányoknál pedig az ezer egyessel. – mondta az utánpótlás kajak szövetségi kapitány. – A válogató győztesei bekerülnek a keretbe, de mivel kevés a versenyszám, egy versenyzőt több számban csak indokolt esetben indítok. 

Szeretnék minél nagyobb csapatot kivinni, ezért a lehető legkevesebb duplázás a célom.”

Tehát attól, hogy valaki például két számban is nyer a válogatón, nem biztos, hogy mindkettőben ő indul az Európa-bajnokságon. Az U17-U18-as korosztályban Kurucz Levente kiemelkedő formában van. Az ő esetében ha úgy adódik, a kapitány megfontolná, hogy akár több távon is rajthoz álljon. 

Eb-részvétel lesz a tét Szolnokon

 

„Az ifiknél Levente egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul az Eb-n az időrend alapján is megoldható lenne, hogy adott esetben több számban induljon. Bízom benne, hogy kitart az eddigi remek formája, mert nagy szükségünk van egy jó egyes menőre.” – árulta el Makrai Csaba.

Ebben a korosztályban a nőknél hatalmas csata várható.

„Nagyon kiegyenlített a mezőny. Az eddigiek alapján három olyan versenyző van, aki hasonló teljesítményt nyújtott;

 Fojt Sára, Decsi Dorina és Ujfalvi Laura is kiemelkedtek a többiek közül.”

A kapitány szerint a női K-2 500 és a férfi K-2 1000 méter is többesélyes versenyszám, nehéz megjósolni ki nyerhet. U23 női K-1 500 méteren több olyan versenyző is indul, akik már felnőtt szinten is bizonyítottak, mint például a világbajnok, ám az olimpiáról lemaradó Gazsó Alida Dóra, vagy a tavalyi szegedi világkupán 200 méteren aranyérmes Lucz Anna.

Eb-részvétel lesz a tét Szolnokon

 

„Gazsó Dorkának nem itt lenne a helye, tudása alapján az olimpiára kellene készülnie. Ebben az 500-as mezőnyben számomra az lenne meglepetés, ha nem ő nyerne. A válogatón is egyedül ő jutott A-döntőbe. Lucz Anna meglepett, hogy 200 méteren itt nem indul, de valószínűleg ő a párizsi olimpiára összpontosít, ott már nem lesznek sprintszámok.”

A válogató természetesen a négyes összeállítása szempontjából is sorsdöntő lesz. Makrai Csaba erről annyit mondott, több szempontot is figyelembe kell majd vennie az egységek összerakásakor, de minden az egyesben mutatott teljesítményen alapul majd.

A kenusoknál U23-ban több számban is megvannak már a biztos Eb-indulók. Férfi páros 1000 méteren a Zombori Dominik, Kocsis Ádám-duó, 500-on Kollár Kristóf, Hodován Dávid, egyesben pedig 200-on Kállai Róbert és az olimpiai kerettag Horányi Dóra, valamint 1000 méteren Fodor Nicholas is ott lesz Poznanban. A többi szám esetében is a péntek-szombati válogató dönt az indulók névsoráról.

Eb-részvétel lesz a tét Szolnokon

Az ifiknél a női mezőnyben Gönczöl Laura egyesben, és párosban Opavszky Rékával is újra kiemelkedhet, de figyelni kell Seres Fannira, Csorba Zsófiára, vagy éppen Kiss Ágnesre is. A fiúknál egyesben Böszörményi Bendegúz, Csanki Márk, Uhrin Dávid, párosban pedig a Rumi Gergő, Molnár Csanád, a Lugosi Gergely, Juhász István, az Uhrin Dávid, Szilágyi Balázs, valamint az Ugróczky András, Ferencz Bulcsú-páros is joggal bízhat az Eb-részvételben. U23-ban a női C-1 500 méter hozhat komoly izgalmakat.

Eb-részvétel lesz a tét Szolnokon

„Ez egy erős versenyszám lesz, hiszen az indulók közül többen is rendelkeznek már felnőtt nemzetközi tapasztalattal. Nagy Bianka 200 méteren kvótát szerzett Magyarországnak két éve a szegedi vb-n, sok sérüléssel bajlódott az utóbbi időben, de tudomásom szerint most egészséges. Bragato Giada is jó formában van, ezt a világkupán is bizonyította. Ők egyébként párosban 200 méteren egy hajóban indulnak, szintén jó esélyekkel.” – vélekedett ifj. Foltán László utánpótlás kenu kapitány.

Eb-részvétel lesz a tét Szolnokon

 

A szeptemberi világbajnokságon először szerepel a programban a kenu négyes. A kapitány a mostani válogatón már erre is készül.

„A látottak alapján 

összerakok egy úgynevezett szövetségi négyest, amelyet majd a második válogatón, vagyis az országos bajnokságon bármilyen más összeállítású négyes kihívhat.

 Amelyik egység ott nyer, az indul világbajnokságon.” 

A szolnoki ifjúsági és U23-as válogató eredményei pénteken és szombaton ide kattintva lesznek követhetők.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók