Csapathajós próbálkozások Sevillában

Tíz napos edzőtáborban vesz részt a férfi Párizs-keret és a Los Angeles keret is Sevillában. A csapat pénteken érkezett meg az andalúz fővárosba, ahol Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány vezetésével különféle összeállítású négyeseket és párosokat is kipróbálnak.

Kulcskérdés lesz a férfi kajak négyes szereplése a jövő évi kvótaszerző világbajnokságon, Duisburgban ugyanis a 6 lehetséges férfi kajakos kvótából négyet K-4 500 méteren lehet megszerezni. Tíz hónappal a sorsdöntő esemény előtt megkezdődött az alapok lerakása, a Párizs keret és az utánpótlás versenyzőkből álló Los Angeles keret pénteken utazott ki Sevillába.

„A mostani edzőtábor lényege, hogy lerakjuk a négyes alapjait. – jelentette ki Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány. – Kipróbáljuk az összes lehetséges variációt, hogy megtaláljuk a legjobb egységet, amely harcba indítható lesz a kvótáért, illetve természetesen mind a fiatalok, mind a Párizs-keret esetében párosokat is kipróbálunk.”

Csapathajókkal próbálkoznak Sevillában

A két olimpiai bajnok, azaz Kopasz Bálint és Tótka Sándor mellett többek között Nádas Bence, Varga Ádám, Csizmadia Kolos, Balogh Gergely, Kurucz Levente, Opavszky Márk és Fodor Bence is kiutazott a tíz napos edzőtáborba, míg a Los Angeles keretből Ozsgyáni Bence, Hidvégi Hunor, Hidvégi Zalán, Keller Gergő, Mizsér Márk, Erdélyi Tamás, Panyik Zsombor, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás is szintén az andalúz fővárosban edz a hét végéig. Ahogy Hüttner Csaba fogalmazott, többféle összeállítást is megnéz ezekben a napokban.

„Abból indultunk ki, hogy az Európa-bajnokságon volt egy versenyképes négyesünk. Ebben az egységben egy-egy embereket cserélgettem eddig. Keressük a lehető legjobb négyest, de mindezt annak tükrében kell tennünk, hogy kell majd egy jó egyes és egy páros is, miközben a vb-n csak egy ember duplázhat.”

Csapathajókkal próbálkoznak Sevillában

A kapitány hozzátette, a versenyzőknek naponta két edzésük van, egy egyes és egy csapathajós. A napi program azonban függ az időjárástól is – ami eddig változó volt -, a melegebb napszakokban vannak a csapathajós evezések. 

„A négyest illetően eddig három variációt próbáltunk ki. Próbáljuk úgy tesztelni őket, hogy olyan intenzitással evezzenek, ami az ötszázhoz a legközelebb áll. Természetesen ezt nehéz az őszi alapozás alatt produkálni, ezért megyünk gyorsakat villámváltásban, tehát 200-225 métereket ötszázas iramban. Általában minden négyessel ugyanazt a programot csináljuk, a nap végén pedig kielemezzük, összehasonlítjuk őket a versenyzők véleményét is kikérve.” – mondta Hüttner Csaba, aki a csapattal együtt vasárnapig marad az andalúz fővárosban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók