Bemutattuk a Tokióba utazó csapatot

Ünnepélyes csapatbemutató keretében köszöntötte hétfőn a tokiói olimpiára és paralimpiára utazó 24 sportolóját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ). Az eseményen részt vett minden Tokióba utazó kollégánk, a versenyzők mellett jelen volt az összes edző, sportvezető, valamint az egészségügyi és a technikai csapat tagjai is.

Az eseményen Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke felidézte: 2019-ben nem gondolták volna, hogy 2020 nyarán nem lobban fel a láng a japán fővárosban, de aztán tavaly tavasszal minden megváltozott.

"Voltak olyan hetek-hónapok, amikor abban sem voltunk biztosak, hogy megrendezik egyáltalán a játékokat. Most azonban már biztos, hogy augusztus 2-án megkezdődnek a gyorsasági versenyek Tokióban, előtte pedig a szlalomban" - mondta.

A szövetség idén 80 éves, az elnök pedig felidézte a korábbi nagy sikereket, az 1952-es helsinki játékokat, amely az első ötkarikás érmeket hozta, majd az első aranyat, amely 1956-ban Fábián László és Urányi János nevéhez fűződött.

 

Bemutattuk az olimpiai csapatot

 

"Az elmúlt 80 évben éppen 80 olimpiai érmet szereztünk, nagyon sok fantasztikus pillanat részesei lehettünk, és ezek közül sok már az itt ülők nevéhez fűződött" - utalt Schmidt Gábor az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutára, vagy a Rióban ugyancsak aranyérmes Csipes Tamarára, akik most is csapattagok. Rajtuk kívül még Kopasz Bálint, Tótka Sándor, Varga Katalin és Rozbora András nem olimpiai, illetve paralimpiai újonc.

Miután Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára is köszöntötte a sportolókat, kiemelve az MKKSZ példaértékű támogatását, Boros Gergely, a szövetség szakmai igazgatója beszélt a válogatottról.

 

Bemutattuk az olimpiai csapatot

 

"A szokványoshoz képest kicsit más utat járt be mindenki, hogy ott lehessen Tokióban, de örömteli, hogy 24 fővel tudjuk majd képviselni az országot. A csapat éremerős, szerintem 

a hat dobogós helyezés reális elvárás,

bízom benne, hogy ezek közül minél több lesz a legfényesebb medál" - fogalmazott, kiemelve, hogy az esélyeket növeli a tény, mely szerint idén először egyesben és párosban már két egység indítható nemzetenként.

 

Bemutattuk az olimpiai csapatot

 

Boros Gergely hozzátette: a sportolók jó állapotban vannak, mindenkit beoltottak a koronavírus ellen, három hét múlva pedig útra kelnek az akklimatizációs edzőtáborba, Takamacuba.

Storcz Botond szakágvezető bemutatta a megjelenteknek Schmid Juliát, aki szlalom kajak-kenuban indul majd Tokióban. Mint mondta, a versenyző már éppen úton van Japánba, és a célja a tisztes helytállás lesz.

 

Bemutattuk az olimpiai csapatot

 

Hüttner Csaba, a gyorsasági válogatott szövetségi kapitánya azt emelte ki, hogy a magyarok minden versenyszámban ott lesznek az olimpiai versenyekben, s ez óriási dolog.

A szakember hozzátette, a férfi kajaknégyes összeállításában változás történt, Kopasz Bálint helyére Béke Kornél került, valamint még kísérleteznek a Nádas, Kopasz párossal is.

"Hangsúlyozom ugyanakkor: nem biztos, hogy ez a végleges állapot, de tény, hogy most a Béke Kornél, Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor négyessel próbálkozunk. Bálint esetében abszolút az egyes szereplés élvez prioritást" - mondta.

 

Bemutattuk az olimpiai csapatot

 

A kapitány szerint ez sok szempontból egy "extrém" olimpia lesz, és szerinte azon fog múlni a siker, hogy ki tud jobban alkalmazkodni a körülményekhez. "Egyetértek azzal, hogy sok érem van ebben a csapatban, de szerintem 

aranyat nyerni nagyon nehéz lesz,

hiszen nagyon erős ellenfelek lesznek" - tette hozzá. 

Varga Ádám élete első olimpiáján vesz majd részt, ráadásul két számban is rajthoz áll Tokióban.

„Még nem izgulok, a kiutazás azért még odébb van, de egyre jobban él bennem az olimpia, köszönhetően annak is, hogy az eskütételen is ott voltam. Másoktól kérdeztem már, hogy milyen az olimpia légköre, mennyire hasonlítható más versenyekhez. Az egyesen kicsit nagyobb a hangsúly, a programban is az lesz előbb, de utána a párosra is maximálisan fogok készülni.”

Bemutattuk az olimpiai csapatot

 

Az olimpiai bajnok Csipes Tamara triplázni fog Tokióban, hiszen egyesben, párosban és a négyes tagjaként is elindul. Számolja már a napokat a rajtig, a mostani csapatbemutatót is egy mérföldkőnek tekinti.

„Ez már egy olyan esemény, ahol érezzük, hogy nyakunkon a kiutazás. Minden versenyre ugyanúgy állok oda, tisztelem az ellenfeleimet. A tapasztalat sokat segít, de az olimpiánál nincs nagyobb verseny, és ezúttal három számban is indulok. 

Mindegyikből szeretném a legtöbbet kihozni,

de azért egyesben minden csak rajtam múlik, úgyhogy az egy kicsit fontosabb számomra, nem is a helyezés miatt, hanem hogy magamnak bizonyítsak.”

 

Bemutattuk az olimpiai csapatot

 

A gyorsasági csapat július 25-én indul útnak Japánba. Az augusztus 24-én kezdődő paralimpián hat versenyző képviseli majd az országot, Weisz Róbert szakágvezető azt mondta, reménykednek az éremszerzésben. Férfi KL1-ben Kiss Péter Pál a regnáló világ-és Európa-bajnok is, és Tokióba is nagy reményekkel utazik.

„Nagy kő esett le a szívemről, hogy végre azt tudom mondani, hogy paralimpiai csapattag vagyok. Többször is belegondoltam már milyen Tokióban, biztos nagyobb élmény lesz, mint bármely más verseny. Egy érmet mindenképp szeretnék szerezni, de 

titkon bízom abban, hogy paralimpiai bajnokként térhetek majd haza.”

A Tokióban induló magyar csapat:

gyorsasági kajak-kenu:

férfiak:

K-1 200 m: Tótka Sándor, Csizmadia Kolos
K-1 1000 m: Varga Ádám, Kopasz Bálint
K-2 1000 m: Béke Kornél, Varga; Nádas Bence, Kopasz?  
K-4 500 m: Béke, Nádas, Csizmadia, Tótka?
C-1 1000 m: Adolf Balázs, Fejes Dániel
C-2 1000 m: Adolf, Fejes

nők:

K-1 200 m: Lucz Dóra, Kárász Anna
K-1 500 m: Kozák Danuta, Csipes Tamara
K-2 500 m: Kozák, Bodonyi Dóra; Csipes, Medveczky Erika
K-4 500 m: Kárász, Kozák, Csipes, Bodonyi
C-1 200 m: Takács Kincső, Horányi Dóra
C-2 500 m: Balla Virág, Takács

szlalom kajak-kenu:

Schmid Julia (női kenu)

paralimpia:

Pulai Erika (KL1)
Varga Katalin (KL2)
Kiss Péter (KL1)
Rozbora András (KL2)
Kiss Erik (KL3)
Juhász Tamás (VL2, KL1)

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók