Egy arany, egy ezüst zárásként, megnyertük az éremtáblázatot

Vasárnap négy páros döntővel fejeződött be az idei maraton világbajnokság Ponte de Limában. Ahogy azt már megszokhattuk, a zárónap is magyar sikerrel kezdődött, az ifjúságiaknál Varga Olivér és Kolozsvári Brúnó kettőse világbajnok lett. A felnőtteknél kenuban Fodor Nicholas, Besenyei Ádám a negyedik helyen végzett. Női kajakban Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia a második helyen végzett. A férfiaknál negyedik lett a Boros Adrián, Erdélyi Tamás kettős. Magyarország 6 arany- és 8 ezüstéremmel a medálverseny élén zárta a világbajnokságot.

Ifjúsági korosztályban a szombati egyes verseny két magyarja, Kolozsvári Brúnó és Varga Olivér párosban egyesítették erőiket vasárnap, de mellettük a Terei András, Mitring Olivér alkotta duónak is szurkolhattunk. Sajnos utóbbi egységnek nem sokáig, ugyanis idő előtt ki kellett állniuk. Kolozsváriék ellenben két argentin, egy spanyol és egy dél-afrikai egységgel haladtak a vezető bolyban. 

Aranyosan indult a vasárnap is - FRISSÜL

A kiskörön már csak a mieink és az argentinok voltak versenyben az aranyért. Az utolsó futás utáni beszállásnál kicsit hibáztak Brúnóék össze is akaszkodtak az egyik egységgel, de az esetnek nem lett komolyabb következménye. Elsőként fordultak rá az utolsó egyenesre, és hiába próbált kapaszkodni az Itria, Salinas páros, a magyarok innen már nem engedték ki a kezükből a győzelmet. 

Aranyosan indult a vasárnap is - FRISSÜL

Kolozsvári Brúnó az egyesben aratott sikere után, párosban már a második aranyérmét ünnepelhette Portugáliában, összességében pedig ez a harmadik ifjúsági világbajnoki címe, miután egy éve szintén K-2-ben Sellyei Csanáddal tudott diadalmaskodni.

A felnőtteknél a férfi kenusokat rajtoltak el először a Fodor Nicholas, Besenyei Ádám, valamint a Gilányi Zsolt, Horváth Márton alkotta egységek részvételével. A győzelemért két spanyol páros harcolt, Fodorék sokáig a lengyelekkel karöltve követték őket. Az éremszerzés végül ezúttal elmaradt, az egység negyedik lett, míg Gilányiék a hetedik helyen zártak.

Egy arany, egy ezüst zárásként, megnyertük az éremtáblázatot

Czéllai-Vörös Zsófia azok után, hogy a szombati egyest kisebb egészségügyi probléma miatt kihagyta, a párosban vasárnap már elrajtolt a 20-szoros világbajnok Csay Renátával. Az egység legutóbb 2019-ben lett világbajnok, az idei Európa-bajnokságon a svédek mögött lettek másodikok. 

Aranyosan indult a vasárnap is - FRISSÜL

Ennek megfelelően Zsófiék, valamint a Rugási Csilla, Csépe Panna kettős is rögtön az élbolyban kezdte a versenyt. Ők hamarosan visszább csúsztak, a Csay, Czéllai-páros azonban végig a mezőny elején maradt. A kiskörre ráfordulva már biztos volt, hogy köztük és a Tania Fernandez, Tania Alvarez fémjelezte spanyol hajó között dől el a világbajnoki cím. 

Az utolsó futószakaszon a spanyolok némi előnyt szereztek, és ezt beosztották a végéig, így a győri páros a dobogó második fokára állhatott fel. Csay Renáta 45 évesen is érmet szerzett egy világbajnokságon, számszerint 31.-et miközben fia, Kolozsvári Brúnó két aranyat is betehet otthon a családi vitrinbe. A másik magyar páros, Csépe Pannáék hetedikként zártak.

Aranyosan indult a vasárnap is - FRISSÜL

A világbajnokság zárásaként következett a férfi kajakosok versenye, amelyben a Sellyei Csanád, Kulifai Tamás duó mellett, a tavalyi ezüstérmes Boros Adrián, Erdélyi Tamás egység kapcsán voltunk érdekeltek. A győri páros a Pimentával fémjelzett portugálokkal, a spanyolokkal és a norvégokkal csatáztak az érmekért. 

Egy arany, egy ezüst zárásként, megnyertük az éremtáblázatot

Sajnos azonban az utolsó futószakaszon lemaradásba kerültek a másik három hajóhoz képest, amit a vízen már nem tudtak ledolgozni, így a negyedik helyen fejezték be a világbajnokságot. A győztes a José Ramalho, Fernando Pimenta páros lett, míg a Sellyei, Kulifai egység a 13. helyen ért célba.

 

Egy arany, egy ezüst zárásként, megnyertük az éremtáblázatot

Mindent összevetve Magyarország hat arany- és nyolc ezüstéremmel zárta a maraton világbajnokságot. A csapat az éremtáblázatot megnyerve térhet haza Portugáliából.

Egy arany, egy ezüst zárásként, megnyertük az éremtáblázatot

Eredmények:

Ifjúsági fiú K-2 22,6 km:

  1. VARGA OLIVÉR, KOLOZSVÁRI BRÚNÓ 1:34:32.36
  2. Baltazar Itria, Julian Salinas (ARG) 1:34:33.69
  3. Vicente Vergauven, Joaquin Catalano (ARG) 1:34:40.36

      ...  DNF TEREI ANDRÁS, MITRING OLIVÉR

Férfi C-2 26,2 km:

  1. Manuel Campos, Diego Romero (ESP) 2:01:10.75
  2. Fernando Busto, Diego Miguens (ESP) 2:01:15.34
  3. Mateusz Borgiel, Mateusz Zuchora (POL) 2:01:42.03
  4. FODOR NICHOLAS, BESENYEI ÁDÁM 2:05:39.73

      ... 7. GILÁNYI ZSOLT, HORVÁTH MÁRTON 2:10:53.44

Női K-2 26,2 km:

  1. Tania Fernandez, Tania Alvarez (ESP) 1:58:09.56
  2. CSAY RENÁTA, CZÉLLAI-VÖRÖS ZSÓFIA 1:58:19.10
  3. Melina Andersson, Johanna Johansson (SWE) 1:58:32.87

      ... 7. RUGÁSI CSILLA, CSÉPE PANNA 2:01:55.58

Férfi K-2 29,8 km:

  1. José Ramalho, Fernando Pimenta (POR) 1:58:04.39
  2. Miguel Llorens, Alberto Plaza (ESP) 1:58:10.40
  3. Eivind Vold, Amund Vold (NOR) 1:58:15.43
  4. BOROS ADRIÁN, ERDÉLYI TAMÁS 1:58:40.59

      ... 13. SELLYEI CSANÁD, KULIFAI TAMÁS 2:03:36.27

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók