A halhatatlanok közé került Kőbán Rita

Kőbán Ritát, Jónyer Istvánt és Schmitt Pált iktatta be tagjai közé a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. A 2020 szeptemberében megválasztott trió beavatására a világjárvány miatt került sor kétéves csúszással.

"A pandémia minket is kicsit megcibált, de nagyon jól átvészeltük, fő célkitűzésünket, a sport népszerűsítését a gyerekeknél meg tudtuk tenni online formában, a járvány enyhülésével pedig továbbra is tesszük személyes jelenléttel" - fejtette ki a csütörtöki ünnepségen Nagy Tímea, az egyesület elnöke, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző.

"Bízunk benne, hogy egyre több gyereknek tudjuk megmutatni a sport iránti szeretetet, a sport lényegét, hogy ezáltal nemcsak azért sportoljanak, mert kötelező a testnevelésórán, hanem mert megtalálják benne a saját céljukat" - szögezte le az 1991-ben alakult egyesület elnöke.

A halhatatlanok közé került Kőbán Rita

Vajda Vilmos mesteredző, a kajak-kenu válogatott volt szövetségi kapitánya laudációjában kiemelte az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakos Kőbán Rita győzni akarását, aki húsz évet versenyzett a világ élvonalában.

"Otthon érzem magam: családtagként, barátként. Hiába vagyok a legfrissebb tag, elfogadtok, bárhová megyünk" 

- fogalmazott kétszeres olimpiai bajnoknőnk, aki hangsúlyozta büszkeségét.

A halhatatlanok közé került Kőbán Rita

"Jó barátot üdvözlök, akit hosszú évek óta ismerek és harcostársam a sporthagyományok őrzésében" - köszöntötte Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke a vb- és Eb-győztes asztaliteniszező Jónyer Istvánt, aki ugyancsak a Nemzet Sportolója. "Az élsportban letette a névjegyét, olyan eredményeket ért el, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk, és önmagukért beszélnek. Ugyanakkor hétről hétre elmegy a gyerekek közé bemutatókra, nem sajnálja az időt és energiát, hogy kedvet csináljon."

"Sajnos én nem lettem olimpiai bajnok, csak világbajnok, ennek azonban nem voltam rossz" - szögezte le Jónyer István, kiemelve: különösen Európán kívül játszott jól.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) volt főtitkára az ötkarikás és vb-aranyérmes párbajtőrvívó Schmitt Pált, a Nemzet Sportolóját méltatta.

"A XX-XXI. század magyar sporttörténelmének legnagyobb sportvezetője, szinte példátlan, hogy sikert sikerre halmozott, bármilyen feladatba is kezdett. Minden pályát befutott, és mindenütt a csúcsra ért" - fejtette ki, kiemelve sportolói mellett a 80. születésnapját múlt pénteken ünneplő Schmitt sportvezetői és vezetői pályafutását.

"Ez a társaság sokat tesz azért, hogy valóban halhatatlan legyen. Egyértelmű a célkitűzés: adjuk át az alázatot és a sport iránti elkötelezettséget, és hirdessük, hogy ép testben ép lélek lakozik" - emelte ki Schmitt Pál. Hozzáfűzte: az ünnepségen nála lényegesen idősebb és sikeresebb sportolók is vannak.

"Ti voltatok az összes többi bajnokkal, olimpikonnal, magyar válogatottal egyetemben, akik hosszú időn keresztül az értelmét adtátok az életemnek" - szögezte le a MOB volt elnöke.

A korábban Halhatatlanok Klubjának, később Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének kiemelt célja, hogy példaképeket állítson a fiatalok elé. 

A halhatatlanok közé került Kőbán Rita

A tagok nem kapnak díjazást, jelentős feladatuk, hogy járják az országot, a határon túli településeket, és pódiumbeszélgetések alkalmával iskolákban, művelődési házakban beszélgessenek sportpályafutásukról, terjesztve a sport értékeit, az olimpiai eszmét.

főkép: Róth Tamás

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók