Mégse

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

Több mint 1000 versenyzőt vár az idén 80 éves magyar kajak-kenu sportág a május 12-én kezdődő kvalifikációs világkupára, hangzott el az versenyt felvezető hétfői online sajtótájékoztatón. Az eseményen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) vezetésén kívül részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója is.

Hír

A sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a kajak-kenut, mint a legeredményesebb magyar sportágat köszönti.

“Szeretném, ha a sportág hasonlóan sikeres lenne

Tokióban, mint öt évvel ezelőtt a rió olimpián. A feladatunk, hogy ehhez, és a további kvóták megszerzéséhez minden támogatást megadjunk” - mondta Dr. Szabó Tünde, aki a hazai rendezésű világkupával kapcsolatban hozzátette, az esemény nagy értéket kapott azzal, hogy Szegeden olimpiai kvalifikációs helyek megszerzésére is lehetősége lesz a sportolóknak. 

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kajak-kenu válogatott idei eredményességével kapcsolatban nem fogalmazna meg elvárásokat, hanem azt kívánja, hogy minden olimpikon érje el azokat a célokat, amiket maga elé kitűzött. 

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke megemlítette, hogy 2020 az állandó újratervezés éve volt a kajak-kenu sportág számára is, de köszönhetően a kormányzat támogatásoknak, minden kiemelt programot meg tudtak valósítani a tavalyi évben is. 

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

“2021-ben 80 éves az MKKSZ, és eddig éppen ennyi olimpiai érmet nyert sportágunk. Ez kötelez minket arra, hogy 

Tokióban a magyar kajak-kenu hagyományainak megfelelően szerepeljünk.”

- mondta a sportág elnöke, aki újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a nemzetközi kajak-kenu szezont indító szegedi világkupára már most hatalmas az érdeklődés, így a 2019-ben felújított Maty-éri pályára több mint 1000 versenyzőt várnak. 

Az M4 Sport csatornaigazgatója, Székely Dávid elmondta, hogy a májusi szegedi világkupa mellett a sportág legjelentősebb hazai és nemzetközi versenyeit, az olimpiai válogatót, az Európa-bajnokságot, a tokiói olimpiai regattát, és a szeptemberi gyorsasági világbajnokságot is élőben közvetítik majd. 

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

“A tavaly őszi szegedi világkupa megmutatta, hogy 

a magyar kajak-kenu a nehéz időkben is tud színvonalas eseményt szervezni,

 a nézettség alapján pedig elmondhatom, hogy a magyar szurkolók ennek megfelelően kíváncsiak voltak a versenye. - mondta Székely Dávid. - Bízom benne, hogy ebben az évben is ilyen, vagy ennél magasabb nézettséget tudunk generálni.”

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

A hazai rendezésű pótkvalifikációs versennyel kapcsolatban Hüttner Csaba arról beszélt, a válogatott tagjai számára előnyös, hogy hazai pályán bonyolítják a rendkívül fontos eseményt.

“A lehetséges 18 kvótából 2019-ben 13-at szereztünk meg, és reálisan még négyet begyűjthetünk Szegeden. Előnyös, hogy ebben a járványügyi szempontból nehéz helyzetben nem kell sehova utaznunk, hanem hazai környezetben, a világ legjobb pályáján szállhatunk harcba az újabb kvótákért” - mondta a felnőtt szövetségi kapitány, aki újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy eddig 38 kajak-kenus sportoló kaphatta meg a koronavírus elleni vakcinát. 

“Ezzel kapcsolatban is köszönöm a kormány, és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) támogatását. Azért fontos, hogy a válogatott versenyzők megkaphatják az oltást, mert ha a felkészülésnek ebben a szakaszában betegednének meg, az már 

veszélyeztetné a csapat tokiói eredményességét.”

A sajtótájékoztatón a parakenu válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy - az épekhez hasonlóan - csapatának idei legfontosabb célja az eredményes tokiói szereplés.

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

“Most három kvótánk van a szeptemberi paralimpiára, további egy-két indulói hely megszerzésére van esélyünk a szegedi versenyen. - mondta Weisz Róbert. - A parakenu válogatott bővült az elmúlt 1-2 évben, 

több tehetséges fiatal bontogatja szárnyait,

 bízom benne, hogy közülük lesz olyan, aki kvótát szerezhet, és ott lehet Tokióban, ahol célunk, hogy legalább egy érmet, és további értékes helyezéseket szerezzünk.”