100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

Több mint 1000 versenyzőt vár az idén 80 éves magyar kajak-kenu sportág a május 12-én kezdődő kvalifikációs világkupára, hangzott el az versenyt felvezető hétfői online sajtótájékoztatón. Az eseményen a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) vezetésén kívül részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója is.

A sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy a kajak-kenut, mint a legeredményesebb magyar sportágat köszönti.

“Szeretném, ha a sportág hasonlóan sikeres lenne

Tokióban, mint öt évvel ezelőtt a rió olimpián. A feladatunk, hogy ehhez, és a további kvóták megszerzéséhez minden támogatást megadjunk” - mondta Dr. Szabó Tünde, aki a hazai rendezésű világkupával kapcsolatban hozzátette, az esemény nagy értéket kapott azzal, hogy Szegeden olimpiai kvalifikációs helyek megszerzésére is lehetősége lesz a sportolóknak. 

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kajak-kenu válogatott idei eredményességével kapcsolatban nem fogalmazna meg elvárásokat, hanem azt kívánja, hogy minden olimpikon érje el azokat a célokat, amiket maga elé kitűzött. 

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke megemlítette, hogy 2020 az állandó újratervezés éve volt a kajak-kenu sportág számára is, de köszönhetően a kormányzat támogatásoknak, minden kiemelt programot meg tudtak valósítani a tavalyi évben is. 

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

“2021-ben 80 éves az MKKSZ, és eddig éppen ennyi olimpiai érmet nyert sportágunk. Ez kötelez minket arra, hogy 

Tokióban a magyar kajak-kenu hagyományainak megfelelően szerepeljünk.”

- mondta a sportág elnöke, aki újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a nemzetközi kajak-kenu szezont indító szegedi világkupára már most hatalmas az érdeklődés, így a 2019-ben felújított Maty-éri pályára több mint 1000 versenyzőt várnak. 

Az M4 Sport csatornaigazgatója, Székely Dávid elmondta, hogy a májusi szegedi világkupa mellett a sportág legjelentősebb hazai és nemzetközi versenyeit, az olimpiai válogatót, az Európa-bajnokságot, a tokiói olimpiai regattát, és a szeptemberi gyorsasági világbajnokságot is élőben közvetítik majd. 

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

“A tavaly őszi szegedi világkupa megmutatta, hogy 

a magyar kajak-kenu a nehéz időkben is tud színvonalas eseményt szervezni,

 a nézettség alapján pedig elmondhatom, hogy a magyar szurkolók ennek megfelelően kíváncsiak voltak a versenye. - mondta Székely Dávid. - Bízom benne, hogy ebben az évben is ilyen, vagy ennél magasabb nézettséget tudunk generálni.”

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

A hazai rendezésű pótkvalifikációs versennyel kapcsolatban Hüttner Csaba arról beszélt, a válogatott tagjai számára előnyös, hogy hazai pályán bonyolítják a rendkívül fontos eseményt.

“A lehetséges 18 kvótából 2019-ben 13-at szereztünk meg, és reálisan még négyet begyűjthetünk Szegeden. Előnyös, hogy ebben a járványügyi szempontból nehéz helyzetben nem kell sehova utaznunk, hanem hazai környezetben, a világ legjobb pályáján szállhatunk harcba az újabb kvótákért” - mondta a felnőtt szövetségi kapitány, aki újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy eddig 38 kajak-kenus sportoló kaphatta meg a koronavírus elleni vakcinát. 

“Ezzel kapcsolatban is köszönöm a kormány, és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) támogatását. Azért fontos, hogy a válogatott versenyzők megkaphatják az oltást, mert ha a felkészülésnek ebben a szakaszában betegednének meg, az már 

veszélyeztetné a csapat tokiói eredményességét.”

A sajtótájékoztatón a parakenu válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy - az épekhez hasonlóan - csapatának idei legfontosabb célja az eredményes tokiói szereplés.

 

100 nap múlva rajtol a szegedi kvalifikációs világkupa

 

“Most három kvótánk van a szeptemberi paralimpiára, további egy-két indulói hely megszerzésére van esélyünk a szegedi versenyen. - mondta Weisz Róbert. - A parakenu válogatott bővült az elmúlt 1-2 évben, 

több tehetséges fiatal bontogatja szárnyait,

 bízom benne, hogy közülük lesz olyan, aki kvótát szerezhet, és ott lehet Tokióban, ahol célunk, hogy legalább egy érmet, és további értékes helyezéseket szerezzünk.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók