További négy évig Schmidt Gábor marad az elnök, a Közgyűlés megszavazta az új Elnökséget is

Pénteken a Stopperen került sor a 2024. évi őszi közgyűlésre, amelyen egyebek mellett tisztségviselők választása is szerepelt a napirendek között. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a következő négy évben is Schmidt Gábor lesz, de döntés született a 15 tagú Elnökségről is. Dr. Baráth Etele nem indult újra a közgyűlés elnöki posztért, amelyre Banai Ádám kapta meg a bizalmat. Az esemény keretein belül Dr. Janza Péter Arany Érdemérem elismerésben részesült, míg Dr. Baráth Etelét az MKKSZ tiszteletbeli elnökének választották.

Már hagyomány, hogy az őszi közgyűlés napirendi pontjai előtt átadjuk az Arany Érdemérem díjat. A sportág legrangosabb elismerését 2006-ban alapítottuk, azok a sportolók, edzők, sportvezetők kaphatják meg, akik több évtizeden át tartó szakmai munkájukkal, hozzáállásukkal elévülhetetlen érdemeket szereztek a magyar kajak-kenu sport eredményességében. 

Az idei díjazott Dr. Janza Péter lett, aki 1985-től kezdve, egészen a mai napig versenybíróként szolgálja a kajak-kenu sportágat és komoly nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik. 1999-ben lett az Ellenőrző Bizottság, mai nevén Felügyelő Bizottság elnöke, e pozíció feladatait is a mai napig ellátja. Az elismerést Dr. Baráth Etele, a Közgyűlés elnöke, illetve Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke adta át, emellett 38. tagként Dr. Janza Péter neve is felkerült az Arany Érdemérmesek márványtáblájára.

A pénteki eseményen jelen volt és beszédet mondott Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is. Mindketten példaértékűnek nevezték az MKKSZ munkáját és működését, egyúttal megköszönték az elmúlt olimpiai és paralimpiai ciklus során tapasztalt együttműködést. 

Az ünnepélyes pillanatok után következett az első napirendi pont, amely az MKKSZ éves sportszakmai tevékenységének értékelése volt, a Versenysport Bizottság, a Sportfejlesztési Bizottság és a Főtitkár beszámolója alapján. Kubina Ádám, az MKKSZ főtitkára kiemelte, a Szövetség az olimpia előtt négy érmet várt a csapattól, amelyekből legalább egy arany. Bár ez utóbbi végül nem lett meg, végül hét medáliával térhettünk haza Párizsból. A paralimpián két érem szerzése volt a célkitűzés, Kiss Péter Pál révén egy aranyat sikerült hazahozni. Kubina hozzátette, a következő négyéves ciklus fő feladata, hogy megtaláljuk azt az utat, amelynek végén Los Angelesben újra felcsendülhet majd a magyar himnusz. Továbbá fontos célkitűzés lesz, hogy a tehetséges utánpótlás versenyzőket sikeresen beintegrálják a felnőtt mezőnybe.

Faludy András, mint a Versenysport Bizottság elnöke néhány statisztikai adat közlése után bejelentette, hogy az új olimpiai ciklusra már nem jelölteti magát a pozícióra, azonban Schmidt Gábor kérésére a jövőben is segíteni fogja a bizottság munkáját.

Az előterjesztést, illetve a határozati javaslatot a Közgyűlés egyhangúan elfogadta. 

Ezt követte a Szövetség sportágfejlesztési stratégiájának időszakos végrehajtásáról szóló beszámoló. Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a sportág 2032-ig szóló stratégiáját 2022 őszén fogadta el a Közgyűlés.

„Ennek megvalósítása egy nagyon hosszú út, amelynek még az elején járunk. Számos pontban történt már komoly előrelépés, de sok munka vár még ránk, ezért nem szabad megállni. Köszönöm szépen a Stratégiai Bizottság munkáját, kiváltképp Dr. Baráth Etele iránymutatásait és remélem, hogy a jövőben is segíteni fogja munkánkat!” – fogalmazott Szakács Bálint. A határozati javaslatot a Közgyűlés egyhangúan elfogadta. 

Megható pillanatok következtek, hiszen Dr. Baráth Etele bejelentette, hogy nem kívánja folytatni munkáját a közgyűlés elnökeként, így 30 év után – legalábbis hivatalosan – elköszön a kajak-kenu sportágtól. Búcsúbeszéde után percekig állva tapsolták a Stopperen jelenlévők.

Ezt követően Schmidt Gábor határozati javaslatát támogatva, a Közgyűlés Dr. Baráth Etelét a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tiszteletbeli elnökének választotta. Szintén egyhangú támogatással a Szövetség tiszteletbeli tagja lett az Elnökségtől búcsúzó Sztanity László, valamint újdonsült örökös bajnokunk, Kőhalmi Emese. 

Az utolsó napirendi pont a tisztségviselők választása volt. Az elnöki pozícióra egyedül Schmidt Gábor nyújtotta be pályázatát. A sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár - 2016 óta az MKKSZ elnöke. Újraválasztása előtti beszédében felidézte, hogy 1988 óta dolgozik a kajak-kenuban, amelyben folyamatosan magasan van a mérce. 

A célunk az, hogy ezt mindig túlszárnyaljuk, ezért is szeretek ebben a sportágban dolgozni. Az idei olimpiai szereplésünk fantasztikus volt, hiszen mind a tíz számban döntőben szerepelhettünk és hét érmet szereztünk" - emelte ki, hozzátéve, hogy az elmaradt arany miatt azért van bennük egy kis elégedetlenség.

"Emiatt láttam a szakmai vezetőkön a csalódottságot. A jövőben azon kell dolgozni, hogy töretlenül a világ élvonalában maradjunk. Ehhez minden feltétel adott, a jövő egyik feladata, hogy megtanuljuk alkalmazni és használni a modern technológiákat"- fogalmazott.

Schmidt Gábor 136-at szavazatot kapott, így a következő négy évben is ő lesz a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

Döntés született az Elnökségről is, amely a következőképpen állt fel a következő olimpiai ciklusra:

  • Elnök: Schmidt Gábor                 

  • Regionális működésért felelős alelnök: Weisz Róbert

  • Gazdasági és vagyongazdálkodási alelnök: Kárai Péter

  • Fejlesztési alelnök: Apáthy Endre

  • A Versenysport Bizottság elnöke: Csabai Edvin 

  • A Sportfejlesztési Bizottság elnöke: Petrovics Kálmán

  • A Civil Kapcsolatok Bizottságának elnöke: Antal Dénes

  • A Sportolói Bizottság elnöke: Balla Virág

  • A Wichmann Tamás Regionális Akadémiához tartozó sportszervezetek képviseletét ellátó tag: Doma Gergő

  • A Gyulay Zsolt Regionális Akadémiához tartozó sportszervezetek képviseletét ellátó két tag: Horváth Gábor, Nagy-Rasztotzky Eszter

  • A Kammerer Zoltán Regionális Akadémiához tartozó sportszervezetek képviseletét ellátó tag: Benkő Zoltán

  • A Csay Renáta Regionális Akadémiához tartozó sportszervezetek képviseletét ellátó tag: Schmidt-Kovács Katalin Emese

  • A Vajda Attila Regionális Akadémiához tartozó sportszervezetek képviseletét ellátó tag: Kálmán Tibor

  • A Kökény Roland Regionális Akadémiához tartozó sportszervezetek képviseletét ellátó tag: Dr. Farkas Gabriella

A Közgyűlés elnöke korábbi kenusunk, a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi ügyvezető igazgatója, Banai Ádám lesz, aki ezzel együtt a Stratégiai Bizottság vezető feladatait is ellátja majd. Mellette Stratégiai Bizottságnak öt tagja lesz, Balázs Péter, Dr. Bán Kristóf Tamás, Béke László, Kálmán Péter György, Sujbert Levente.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók