Tótka Sándor kétszáz méteren továbbra is legyőzhetetlen

Végéhez érkezett a Ma Santé & Beauté Clinique Felnőtt Magyar Bajnokság, amely egyben a nem olimpiai versenyszámok világbajnoki válogatója is volt. Az utolsó napra néhány ötezer méteres szám mellett zömében a kétszázas futamok, valamint a para kajak-kenu versenyek maradtak. Tótka Sándor három év után először indult kétszáz egyesben, a tokiói olimpiai bajnok pedig nem okozott csalódást. A férfi K-2 200 és K-4 200 méteres döntők ezúttal is Séra Miklós Emlékfutamok voltak, párosban címvédés történt. Az épek mellett pénteken a para számok is szerepeltek a programban. Az éremtáblázat élén végzett az MVM Szegedi VSE, amely kilenc arany-, négy ezüst-, és hét bronzérmmel zárt Szolnokon.

Ma Santé & Beauté Clinique Felnőtt Magyar Bajnokság, nem olimpiai versenyszámok válogatója

1
MVM Szegedi VSE
9
4
7
20
2
Újpesti Torna Egylet
6
15
6
27
3
Budapesti Honvéd SE
5
3
3
11
4
Dunaújvárosi Központi Sportegyesület
5
2
3
10
5
Kovács Katalin NKKA
5
2
2
9
6
Graboplast Győri VSE
5
1
3
9

A kétszáz méteres távoknál megszokott a szoros a befutó, nem volt ez másképp a nap első döntőjében, a férfi kenu egyeseknél sem. Hajdu Jonatán (DKSE), Korisánszky Dávid (Merkapt-Mekler László SE) és Koczkás Dávid (MTK) fej-fej mellett haladt, végül csak a hajó berúgása döntött a sorrendről. Ez Hajdunak sikerült a legjobban, őt követte Koczkás, majd Korisánszky. Beszédes, hogy a három dobogós egy tizedmásodpercen belüli különbséggel ért célba.

A hölgyeknél is hárman voltak csatában a győzelemért, ők három tizedmásodpercen belül voltak egymáshoz képest. Horányi Dóra (UTE) az eddigi két bronzérme mellé szerezte meg első aranyát (és nem az utolsót), Balla Virág (FTC) és Bragato Giada (Tiszaújvárosi KKSE) előtt tudta berúgni a hajóját.

Horányi Dóra az egyesben aratott győzelme után kétszáz párosban Takács Kincsővel (Graboplast Győri VSE) összetérdelve is aranyérmet szerzett. A kettes nem most állt össze először, hiszen ugyanezen a távon már a tavalyi világbajnokságon is indultak, valamint az idei második válogatóversenyen ötszázon is egy egységet alkottak. A győztes duó mögött a második helyen a Balla Virág, Molnár Rebeka (FTC) páros érkezett be, míg a bronzérmet a Sárkány Réka, Benkucs Kira (Merkapt-Mekler László SE) kettős szerezte meg.

Férfi C-2 200 méteren Fekete Ádám, Mitropoulos Iliász (UTE) párosnak jött ki legjobban a vége, így meg tudták kaparintani az első helyet a Kollár Kristóf, Hodován Dávid (Paksi Atomerőmű SE) kettős előtt. A Hajdu Jonatán, Slihoczki Ádám (DKSE) duó ötszázas táv után kétszázon is a bronzérmet lapátolták össze.

Nem talált legyőzőre a Kollár Kristóf, Hodován Dávid, Hajdu Jonatán, Juhász István (Paksi Atomerőmű SE, DKSE) kvartett férfi C-4 200 méteren. Második helyen a Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Lugosi Gergely, Uhrin Dávid (Merkapt-Mekler László SE, DKSE) egység szelte át a célvonalat, a bronzérem a Molnár Csanád, Gyányi Milán, Szilágyi Balázs, Gyányi Levente (MVM Szegedi VSE) nyakába került.

Rugonfalvi-Kiss Janka (KKNKKA) két negyedik hely után női K-1 200 méteren szerezte meg első érmét az idei magyar bajnokságon, rögtön a legfényesebbet. Ehhez egy remek pályával utasította maga mögé Rendessy Esztert (UTE), valamint klubtársát, Ujfalvi Laurát (KKNKKA).

A nap egyik legjobban várt döntője volt a férfi kajakosok 200 méteres döntője. Olimpikonok, világ-és Európa-bajnoki érmesek, feltörekvő tehetségek és a szám utolsó olimpiai bajnoka, Tótka Sándor (UTE) is ott volt a mezőnyben. Tokió aranyérmese három év után először most először versenyzett ebben a számban és bizonyított is, meggyőző teljesítménnyel győzött. Mögötte Birkás Balázs (MVM Szegedi VSE) ért célba másodikként, míg a harmadik helyet Kurucz Levente (Plastexx Kanizsa KKK) szerezte meg.

Sűrű volt a mezőny és a befutó is a női K-2 200 méteres szám döntőjében, hiszen az első négy helyezett egység mindössze fél másodpercen belül szelte át a célvonalat. Kisebb meglepetésre a futamot a Kiskó Réka, Szegedi Angelina (KSI, Kis-Duna SE) kettes nyerte, megelőzve a szám egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok párosát a Kiss Blanka, Lucz Anna (UTE) duót. A dobogóra még a Rugonfalvi-Kiss Janka, Dráviczki Dóra (KKNKKA) alkotta egység állhatott fel.

Női K-4 200 méteren az olimpiai bajnok Hadvina Dóra (Szolnoki Kajak-Kenu Klub) a harmadik sikerét könyvelhette el az idei magyar bajnokságon, ezúttal is négyesben. Az ezer és az ötszáz után a legrövidebb távon Kiss Blankával, Lucz Annával és Rendessy Eszterrel (UTE) lett aranyérmes. Az öt egységgel elrajtoló mezőnyben a Csáti Csenge, Hölgye Dorina, Mészáros Anna, Magyar Emma (UTE, Vasas SC) kvartett a második, a Szulovszky Petra, Szendy Lilla, Biben Karina, Tóth Diána (MTK, MVM Szegedi VSE) négyes a harmadik helyet szerezte meg.

A férfi K-2 200 és K-4 200 méteres döntők a hagyományokhoz híven ezúttal is Séra Miklós Emlékfutamok voltak. A legendás Miki bácsi 2007-ben, súlyos betegség következtében hunyt el. Az 1997-ben mesteredzői címmel kitüntetett szakember az MTK színeiben kezdett kajakozni, később szerepelt a korosztályos válogatottakban, telente pedig egy másik sportágnak, a jégkorongozásnak hódolt, amelyben szintén válogatott kerettag lett. Séra Miklós az egyik legsikeresebb férfi kajakos edző volt, olyan kiválóságok dolgoztak a kezei alatt, mint az egyaránt olimpiai bajnok Vereckei Ákos, Kökény Roland és Horváth Gábor, de tanítványa volt Beé István, Sík Márton, Boros Gergely, vagy éppen Hegedüs Róbert is.

Elsőként a párosok döntőjét rendezték meg, amelyben címvédés történt, hiszen 2023 után, idén is a Kirkov Valentin, Kovács Márk (Vasas SC) egység lett a bajnok. Mögöttük a Balaska Márk, Csizmadia Kolos (Budapesti Honvéd SE) kettes lett a második, a dobogó legalsó fokára pedig Szabó Levente és Balogh Gergely (MVM Szegedi VSE) állhatott fel. A győztes egység megkapta a Séra Miklós Vándorserleget, valamint a Séra Miklós Baráti Kör által felajánlott pénzjutalmat is.

A nap másik Séra Miklós Emlékfutamában, K-4 200 méteren a a Kollek Bálint, Hidvégi Hunor, Hidvégi Zalán, Kozma Barnabás (KKNKKA) alkotta négyes ünnepelhetett, miután szoros csatában győzték le a második Birkás Balázs, Sipos Dávid, Balaska Márk, Havasi Gergő (MVM Szegedi VSE, Budapesti Honvéd SE, TFSE) kvartettet és a bronzérmes Kuli István, Hüvös Viktor Csizmadia Kolos, Tótka Sándor (MVM Szegedi VSE, Budapesti Honvéd SE, UTE) összeállítású hajót. Nem, nem elírás, utóbbi hajó második beülőjében valóban Hüvös Viktor foglalt helyet. Mesteredzőnk 2022 után tanítványai kifejezett kérésére döntött úgy, hogy 50 évesen is hajóba ül egy felnőtt magyar bajnokságon, aki nem mellesleg egykoron szintén a legendás Miki bácsi tanítványa, később segítője volt.

Zárásként következtek az ötezer méteres döntők. Női kajakban Kőhalmi Emese (KKNKKA) megvédte bajnoki címét, hiszen remek hajrával tudta megelőzni idei párostársát, Csikós Zsókát (Szolnoki Kajak-Kenu Klub). A harmadik helyen Sinkó Panna (Lágymányosi Spari) érkezett be.

Férfi kajakban a maraton Eb-résztvevő Erdőssy Csaba (Graboplast Győri VSE) bizonyult a legjobbnak, akit Sellyei Csanád (Váci Kajak-Kenu SE) és Boros Adrián (Graboplast Győri VSE) vett körbe a pódiumon. Ez a szám egyben a Janza Richárd Emlékfutam is volt. A korábbi ifjúsági világbajnok kajakozó 2017-ben lett autóbaleset áldozata.

Adolf Balázs (FTC) a C-1 5000 méter regnáló világ- és Európa-bajnokaként állt rajthoz a magyar bajnokságon, azonban sem a stressz, sem pedig az olimpiai kimerültség nem látszott teljesítményén, hiszen magabiztosan szerezte meg az aranyérmet. Adolf mögött két fiatalnak sikerült még a dobogóra felérnie: Uhrin Dávidnak (Merkapt-Mekler László SE) az ezüst, Mészáros Milánnak (UTE) a bronzérem jutott.

A hölgyeknél Bragato Giada (Tiszaújvárosi KKSE) volt a leggyorsabb, aki ezzel a harmadik aranyérmét könyvelhette el a Holt-Tiszán. Mögötte Csorba Zsófia (UTE) és Zagyvai Borka (Váci Karakán) volt az érmesek további sorrendje.

Az épek mellett a para kajak-kenusok is megvillantották tudásukat a Holt-Tiszán. A paralimpián induló hat versenyzőnek ez volt az utolsó megmérettetése a szeptember 6-8. közötti párizsi játékok előtt.

A férfi és női VL2 200 méteren, valamint női VL3 200 méteren is egy-egy versenyző állt rajthoz. Mind a három parakenus célba ért, így férfiaknál Suba Róbert (MVM Szegedi VSE), női VL2-ben Boldizsár Dalma (MVM Szegedi VSE), VL3-ban a sportágtól visszavonuló Molnárné Tóth Julianna (Budapesti Honvéd SE) lett az idei bajnok.

Suba emellett kajakban is rajthoz állt, KL1 200 méteren már Kiss Péter Pállal (Budapesti Honvéd SE) kellett megmérkőznie. A paralimpiai címvédő Kiss végül magabiztos győzelemmel hangolt Párizsra, ugyanakkor Robi formája is bizakodásra adhat okot.

Női KL2 200 méteren Varga Katalin (MVM Szegedi VSE) is érvényesítette a papírformát és legyőzte Boldizsár Dalmát (MVM Szegedi VSE). Férfi KL2 200 méteren ezúttal csak Kiss Tibor, míg női KL3 200 méteren egyedül Molnár Nikoletta állt rajthoz.

A férfi KL3 200 méteren négy egység is szállt vízre. Közülük Kiss Eriknek (AVSE) sikerült megszereznie az aranyérmet, Dancs Gergőt (Budapesti Honvéd SE) és Bencze Jánost (DELTA Szabadidő) sikerült maga mögé utasítania a dobogón. A negyedik helyen Ignácz Attila (Budapesti Honvéd SE) végzett.

A háromnapos versenyen végén az éremtáblázat élén végzett az MVM Szegedi VSE. Az egyesület versenyzői kilenc arany-, négy ezüst-, és hét bronzérmet sikerült szerezniük. Második helyet az Újpesti Torna Egylet (6 arany, 15 ezüst, 6 bronz), míg harmadikat a Budapesti Honvéd Sportegyesület (5 arany, 3 ezüst, 3 bronz) szerezte meg.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók