Több, mint hatszázan evezték, vagy úszták át a Tisza-tavat

Csodálatos időben, több, mint 600 indulóval rendeztük meg a Magyar Úszó Szövetséggel közösen immáron második alkalommal a Tisza-tó Átevezés és Átúszást. Az abádszalóki Tisza-tó strandon a mozogni vágyók mellett sztárvendégünk is volt, az úszókat ugyanis a népszerű operaénekesnő, az idén 50 éves Tisza-tó nagykövete, Miklósa Erika rajtoltatta el, aki ráadásul át is evezte a tavat.

A kora reggeli órákban már szép számmal gyülekeztek az indulók az abádszalóki Tisza-tó strandon. 2021. után másodszor fogott össze a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, hogy megrendezze a Tisza-tó Átevezést és Átúszást. 

Kezdetben főleg úszók melegítettek, de ez érthető is volt, hiszen ők már 9 órakor elrajtoltak. A nevezők 30 fős bontásban, tíz percenként vághattak neki a 3,6 kilométeres távnak, az indítóbíró pedig nem más volt, mint a népszerű operaénekesnő Miklósa Erika, aki egyébként az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Tisza-tó nagykövete is.

Több, mint hatszázan evezték, vagy úszták át a Tisza-tavat

„Nagyon szeretem a vizet, és amilyen vízisportot csak lehet és nem motoros, azt kipróbálom. Óriási érzés volt az úszókat rajtoltatni és megnyomni azt a nagy dudát, mint zenész amúgy is minden hangnak örülök. Nekünk operaénekeseknek is fontos a sport, hogy a színpadon jól működjünk. Látva azt, ami itt van mondhatom, hogy 

hasít az esemény, imádják szeretik, nagyon sokan jöttek. 

Remélem, hogy ez is megéli az 50 évet.” – mondta Miklósa Erika.

Több, mint hatszázan evezték, vagy úszták át a Tisza-tavat

Eközben a strand túloldalán is nagy volt a készülődés, hiszen 10 óra után az átevezők is elindultak, akik Balogh Gyula, Abádszalók polgármesterének jelzésére kezdték meg a vízre szállást. A kiskörei fordulóval egybekötött nyolc kilométeres távot Miklósa Erika is teljesítette, méghozzá páros kajakban Hubai Imrével, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnökével, aki nem csak a Tisza-tónak, de a mostani eseménynek is nagy jövőt jósol.

„Gyorsan összeállt a hajónk a művésznővel, csodálatos időnk volt, igaz a kisebb hullámzás kihívás elé állított a befutónál, de sikerült saját magunkat legyőzni. Ez az esemény a Tisza-tóhoz hasonlóan óriási jövő előtt áll. A térség az ország harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A családoknak is ez egy megfizethető élmény, ráadásul komoly fejlesztésekkel készülünk a jövőben is, hogy akár már a következő átevezésre és átúszásra, még jobb körülmények között, még jobb infrastruktúrával várjuk a résztvevőket.” 

Több, mint hatszázan evezték, vagy úszták át a Tisza-tavat

A célba érkezők - legyen az átúszó, vagy átevező - rögtön a kiszállás után átvehették jól megérdemelt befutóérmüket. Összesen több, mint 600-an vállalták legalább az egyik kihívás teljesítését. Vida Gergely, a Tisza-tó Átevezés és Átúszás főszervezője szerint, az esemény bizonyította létjogosultságát.

„Azt gondolom, hogy egy hosszú, de sikeres napon vagyunk túl 363 átúszó és 310 átevező vett részt az eseményen. Ami utóbbit illeti, legtöbben SUP-pal teljesítették a 8 kilométeres távot, viszont az úszóknál is nagy volt a szórás a korosztályok között, a legfiatalabb induló 8, a legidősebb 69 éves volt. Egy pozitív élményekkel teli, aktív kikapcsolódást kínáló, mondhatni családi napon vagyunk túl. Sok olyan emberrel találkoztunk, akik most először vettek részt a Magyar Úszó Szövetség, vagy általunk rendezett szabadidős rendezvényen és 

bizonyítottuk, hogy a Tisza-tó Átevezés és Átúszásnak igenis van létjogosultsága.” 

– mondta az MKKSZ szervezési és marketing igazgatója.

Több, mint hatszázan evezték, vagy úszták át a Tisza-tavat

Az esemény végén az átúszóknál korosztályonként, az átevezők esetében pedig kategóriánként külön díjazták a legjobb három időeredménnyel rendelkezőket. Az eredmények a tiszato2023.hu oldalon tekinthetők meg.

Több, mint hatszázan evezték, vagy úszták át a Tisza-tavat

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók