Párizsra fókuszál, minden más csak utána jön

Ha az olimpia után valaki azt gondolta volna, hogy Kopasz Bálint teljesítményét nem lehet fokozni, akkor tévedett. 2022-ben ugyanis amellett, hogy ismét uralta a királyszámot, vagyis a K-1 1000 métert, párosban Nádas Bencével is világ-és Európa-bajnok lett ötszázon. Ősszel tartott is egy hosszabb pihenőt, de már teljes gázzal halad Duisburgon át Párizsig. Hogy utána mi lesz, arról is beszélt.

Még az ünnepek előtt beiktatott egy mátraházi edzőtábort. Mi volt a program?

Igen, ez egy téli edzőtábor volt, amit másfél hónappal korábban találtam ki. Előzetesen nem ez volt a terv, de már rég volt részem hasonlóban. Hat napot töltöttem Mátraházán, ahol kb. mínusz nyolc fok volt és a hó is esett. Délelőttönként 10-12 kilométert futottam, délután pedig a konditeremben edzettem, kifejezettem a kajakos izmokra, felsőtest, valamint has-törzs blokkok.

Azért lazítani is hagyott időt magának egy ilyen szezon után? 

Olyannyira, hogy karrierem során most pihentem a legtöbbet. Az olimpia után csak két hetet hagytam magamnak, most viszont két hónapot pihentem. Persze nem mozgásmentesen, hiszen többször voltam futni és kerékpározni is.  

Két érem a cél Párizsban, utána jöhet a pihenés

Egyesben, valamint Nádas Bencével párosban is tarolt 2022-ben. Ilyen évet képzelt el magának előzetesen?

Őszinte leszek, én egyesben sem számítottam arra, hogy a világ- és az Európa-bajnokságon is nyerhetek, nemhogy két számban. Ami a párost illeti, mindkét versenyen az első négybe vártam magunkat. Az edzéseink Bencével nem sikerültek túl jól, nem voltunk elég erőteljesek, hiszen benne voltunk a munkában. A versenyekre viszont kellőképpen rápihentünk, ennek is köszönhető, hogy nyerni tudtunk, de kellett egy nagyon kemény felkészülés is. Kijelenthetem, hogy várakozáson felüli évet zártam.

K-1 1000 méteren már többször is láthattuk milyen fantasztikus teljesítményre képes, csapathajóban viszont most először győzött nemzetközi versenyen. Nagyobb sikerként élte meg a párosban szerzett aranyakat?

Igen, főleg a vb-győzelmünkre vagyok nagyon büszke. Ahogy az utolsó száz méteren megindultunk és fáradtságot nem ismerve növeltük a sebességet és a csapást, az valami fantasztikus volt. Egyértelműen ez vitte a prímet, pedig előtte az ezer egyes is brutálisan kemény volt, hiszen a szembeszélben, szinte együtt értünk be Pimentával. 

Két érem a cél Párizsban, utána jöhet a pihenés

Pedig kívülről úgy tűnik, hogy az egyes már szinte a kisujjában van. Többször említette, hogy szeretné egy napon 3 perc 20 másodpercen belüli idővel leevezni az ezer métert, ami példa nélküli lenne. Mi kell ahhoz, hogy ez sikerüljön?

Az elmúlt három évben nagyon magabiztossá váltam K-1 1000 méteren. Megvan a taktika és tudom azt is, hogy milyen forma szükséges. A táv vége az én igazi különlegességem, az erős rajt is meg van mindig, az utazómat szeretném még fejleszteni, hogy véletlenül se legyen előttem senki, és szükséges a nagyon erős hátszeles pálya is. Motivál a 3:20 alatti idő, de biztos vagyok abban, hogy Tokióban ez meg is lett volna, ha nem engedek ki a végén. Ezt utólag már sajnálom, mert azt a pár erős húzást simán kihevertem volna a másnapi párosra. Ma már tudom, hogy megnyomhatok minden számot, képes vagyok regenerálódni a következőre, ezt Halifaxban is bebizonyítottam.

Október végén nyilatkozta először azt, hogy ha jól szerepel párizsi olimpián, akár be is fejezheti pályafutását. Azóta lehetett hallani arról is, hogy csak egy nagyobb pihenőről lenne szó. Mi az álláspontja most ezzel kapcsolatban?

Most azt tervezem, hogy ha kijutok Párizsba és ott jó eredményt érek el, akkor egy-két évet mindenképpen pihennék és megnézném a további életemet, hogy hogyan tudnék elhelyezkedni, kiteljesedni benne. Van már tervem, de ez még nem publikus. Ha viszont éreznék késztetést, és kipihentem magam szívesen visszatérnék. Sok nagy sportolótól hallom azt, hogy nehezen szakadnak el, elég csak Kammerer Zoli példáját megemlítenem. Én azt hiszem szükségem lenne egy kis pihenőre, de ez majd csak Párizs után realizálódhat.

Két érem a cél Párizsban, utána jöhet a pihenés

Mit ért jó eredmény alatt?

Dobogóra szeretnék állni egyesben és párosban is.

Vannak olyan napok, amikor nehezebbnek érzi az edzéseket, vagy azt érzi, hogy inkább ki sem kelne az ágyból csak pihenne otthon?

Persze, nekem is vannak gyengébb napjaim, még ha nem is sűrűn. Iskolásként is előfordult, hogy nehezebben indult egy-egy edzés, főleg reggelente. Ez megesik, de tudom, hogy mindent meg kell tenni, ha el szeretném érni a céljaimat, és csak sérülés, vagy betegség miatt hagyhatok ki egy-egy edzést. Manapság, ha például rosszabb az idő eszembe jut, hogy inkább tévéznék, vagy olvasgatnék, de általánosságban nincs gondom azzal, hogy lemenjek edzeni, és megcsináljam az előírt programot.

Két érem a cél Párizsban, utána jöhet a pihenés

Idén kvótaszerző világbajnokság lesz Duisburgban. Fókuszban az egyes és a páros?

Igen, bár azt még nem látom, hogy kivel fogok összeülni. Természetesen Bencével el tudom képzelni a párost, de nemrég voltunk Sevillában, ahol kipróbáltuk Tótka Sándorral, Csizmadia Kolossal és Varga Ádámmal is. Szerencsére valamennyi esetben, amikor én ültem hátul nem tapasztaltunk dőlést. Bencével a legkomfortosabb, de majd meglátjuk mit hoz a jövő, mindenesetre erre a két számra koncentrálok, illetve elméletileg az Európa Játékokon nem lesz ezer méter, így ott megcéloznám majd az ötszáz egyest.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók