Öt arany, hat ezüst és három bronz a plovdivi korosztályos világbajnokság pénteki döntőiben

Brillíroztak Bulgáriában péntek délelőtt fiataljaink az ifjúsági, U23 világbajnokságon. Tizennyolc döntőben összesen 14 érmet lapátoltak össze versenyzőink, köztük ötöt legfényesebb fajtából. Ifjúsági korosztályban Pető Hanna a női négyessel és a mix párosban Hízó Zsadánnyal is győzött, de szólt a himnusz a férfi kajak és kenu négyesnek is. U23-as korosztályban az Opavszky Réka, Csorba Zsófia páros 500 méteren ért fel a világ tetejére.

Ha korosztályos világbajnokság, akkor magyar éremeső! Megszokhattuk már, hogy fiataljaink rendre elkényeztetnek minket és nem volt ez másképp Plovdivban, az első döntős délelőttön sem, ahol mind a 18 A-döntőben volt kiért szurkolni. A korábbi évektől eltérően az első érmeket a négyeseknek osztották ki, de ötszáz kenu páros, illetve kajak egyes és páros ezer méteres finálékat is rendeztek a meleg, párás délelőtt során.

Ifjúsági korosztály:

Rögtön a világbajnokság első A-döntőjében magyar aranynak örülhettünk. Női kajak négyesünk a Gombás Alíz, Tölgyesi Flóra, Debreczeni Lora Szkarlett, Pető Hanna összeállításban rajtolt el. A közönség egy klasszikus magyar-német csatát láthatott, ez a két egység emelkedett ki a mezőnyből. A mieink végig valamivel előrébb voltak a riválisnál, végül több mint hat tizedmásodperces előnnyel csaptak elsőként a célba.

"A mezőny szerintem erősebb volt a tavalyihoz képest. A németek nagyon jó egységet állítottak össze, de már az edzéseken is érződött, hogy van bennünk potenciál. Szerencsére ezt ki is tudtuk hozni magunkból." - mondta Tölgyesi Flóra, aki már a tavalyi vb-n aranyérmes négyesnek is a tagja volt.

Pető Hanna számára ráadásul a folytatás is kiválóan sikerült, kevesebb mint két órával később ugyanis újabb aranynak örülhetett, hiszen Hízó Zsadánnyal mix párosban is győzni tudott 500 méteren.

"Nagyon boldog vagyok! Kicsit izgultam, mert kevés idő volt a két futam között, de nagyon jól sikerült abszolválni mindkettőt, úgyhogy nagyon büszkék vagyunk magunkra." - nyilatkozta Pető Hanna.

Fölényes győzelmet aratott a férfi kajakos kvartett is. A Samu Péter, Gazdag Marcell, Szabó Levente, Mircse Iván alkotta négyes már az előfutam megnyerésével biztosította helyét a fináléban és esélyes volt a győzelemre. Samuék már a táv felénél jelentős előnyben voltak a többiekhez képest és ezután sem tudta őket senki sem megszorongatni.

"Rendekezem már egy kis tapasztalattal, ez most jól jött nekünk. - mondta Samu Péter, aki már a tavaly Auronzóban is az aranyérmes négyes tagja volt már. - Összeszedett pálya volt. Kicsit az elején tesztelgettem a fiúk határait csapásügyileg, de végül visszavettünk és nagyon jól tudtunk indulni a végén."

Európa-bajnokként érkezett a világbajnokságra a Matkovics Vanda, Paragi Petra páros C-2 500 méteren. A lányok az előfutamban egy második hellyel kezdtek a németek mögött és a pénteki finálé is nagy csatát hozott a Carlotta Löske, Lykka Strobel párossal. A két hajó a rajttól kezdve kiemelkedett, Matkovicsék nagyjából 450 méterig vezettek is, a németekben azonban volt még annyi erő, hogy az utolsó métereken "lefiniseljék" a mieinket, akik azonban így a dobogó második fokára állhattak fel.

Ugyanebben a számban a Kurczina Máté, Mitropoulos Iliász kettős izgalmas befutót követően bronzérmet szerzett. Az Eb-ezüstérmes páros a brazilok haladt át a 250 méteres mérőponton, a dél-amerikaiakat ezután sem lehetett megszorongatni. Ellenben a mieinkre feljöttek az Eb-t is megnyerő ukránok, illetve a független színekben induló páros és bár előbbi ismét erősebb hajrát produkált, a dobogó így is meglett fiatal egységünknek. Ráadásul a fiúk nem sokkal később a himnuszt is meghallgathatták, hiszen négyesben Pálfalvi Viktorral és Gyányi Milánnal kiegészülve nagyszerű győzelmet arattak.

Férfi K-2 1000 méteren az Avar Tamás, Juhász Máté duó a dobogó második fokára állhatott fel. A fiúk a kínai és a független színekben induló hajókkal voltak meccsben az érmes helyekért, az utolsó pár méteren egyedül az ázsiaiak tudtak erősebb hajrát produkálni.

Női K-1 1000 méteren Molnár Kinga gyakorlatilag 250 méter után „bebetonozta” magát a negyedik helyre. Keményen küzdött, de a kínai, a német és az üzbég rivális is ma erősebbnek bizonyult, ezzel szemben negyedik helye nem forgott veszélyben.

Női C-1 1000 méteren Győre Panna gyarapította a magyar érmek számát. Az MTK tehetsége felváltva haladt a mezőny elején kínai ellenfelével, úgy tűnt közöttük dőlhet el az arany sorsa. Az utolsó 50 méteren nevető harmadikként megérkezett a független színekben induló Mariya Papichych, aki elhappolta a győzelmet a két lány elől. Panna alaposan kihajtotta magát, végül a kínai mögött beérve bronzérmet szerzett. 

U23-as korosztály:

Ebben a korosztályban is a négyeseknek szurkolhattunk először. Nem indult könnyen a Rugonfalvi-Kiss Janka, Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter egység számára a vb, de így is sikerült bejutniuk a döntő egyes pályájára. A németek kiemelkedtek a mezőnyből, Rugonfalviék féltávnál a harmadik helyen haladtak. A hajrában a szlovákokkal kellett meccselni a dobogóért és legnagyobb örömünkre a lányoknak sikerült megszerezniük a bronzérmet a német és a cseh hajó mögött.

"Az egyes pályát kaptuk meg, amitől bevallom picit féltem, mert a felevező sáv mellett volt, de így nagyjából ki tudtam zárni a többieket. Annak örültem, hogy a szlovákok jöttek mellettünk, akikről tudtam, hogy jól fognak menni. Szerintem kihoztuk ebből most a legtöbbet. - fogalmazott a döntő után Kőhalmi Emese.

A Panyik Zsombor, Kollek Bálint, Fodor Bence, Balogh Gergely összeállítású férfi négyes az ötödik helyen zárt. A fiúk remek rajtot vettek, 250 méternél még a harmadik helyen haladtak a németek és a lengyelek mögött, a táv második felében azonban a spanyol és a cseh hajó is becsúszott eléjük.

Világbajnok lett azonban az Opavszky Réka, Csorba Zsófia kenupáros 500 méteren! Az újpesti lányok néhány hete Pozsonyban emlékezetes hajrá után zsebelték be az Eb-aranyérmet és Plovdivban is nekik szólt himnusz. Féltávnál a kínaiak mögött a második helyen haladt a magyar hajó, az utolsó métereken viszont már a kanadaiakkal szemben kellett nagyot hajrázni a győzelemért.

"Az Európa-bajnoksághoz képest sokkal egyértelműbb volt. - viccelődött Csorba Zsófia. - Réka látta, hogy mi nyertünk, én azért hátul nem voltam olyan biztos benne, de szerencsére megint sikerült behúznunk."

"Elmondhatom végre, hogy teljesen stabilan tartottuk a pályát. Nagyon jól felépítettük és a végén a rossz víz miatt csak a stabilitásra koncentráltunk, ami meg úgy tűnik, hogy hatványozottan kijött a végére." - tette hozzá Opavszky Réka.

A férfiaknál ugyanebben a számban a Molnár Csanád, Juhász István kettős a döntő legfiatalabb párosaként a hatodik helyen ért célba. Női K-1 1000 méteren Nemes Réka nyolcadik lett.

Remekül építette fel a pályát és egy nagyszerű ezüstérmet szerzett a Kolozsvári Brúnó, Mitring Olivér kajak kettes ezer méteren. A győri fiúk végig az élmezőny tagjai voltak, folyamatosan a harmadik-negyedik helyen haladtak. Az utolós 250 méteren a német és a magyar hajó indította a legnagyobb hajrát, előbbi meg is nyerte a számot, de Kolozsváriék is előtt is „emeljük a kalapunkat”, megérdemelten értek be a második helyen.

Ugyancsak második lett női C-1 1000 méteren Zagyvai Borka, aki izgalmas csatában utasította maga mögé kanadai vetélytársát és csak a kínai versenyző volt gyorsabb nála. Szintén a dobogó második fokára állhatott fel a Dráviczki Dóra, Kozma Barnabás alkotta mix kajak páros is. A magyar egység féltávnál még az élen haladt, az utolsó métereken feljövő németekkel szemben azonban nem volt ellenszerük.

A délelőtt végére is maradt még egy ezüstérem, méghozzá a férfi kenu négyesnek köszönhetően. A Kollár Kristóf, Rumi Gergő, Molnár Csanád, Juhász István egységnek még előfutama sem volt, rögtön a döntőben, a kilences pályáról indulva kellett jól teljesítenie. A jól sikerült rajt után, a független színekben induló hajó mögött végig tartották magukat a második helyen, így magyar szempontból az egyébként is kitűnő délelőttöt sikerült éremmel zárni.

A világbajnokság délután középfutamokkal folytatódik, jónéhány magyar érdekeltséggel.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók