Oláh Tamás átvette a Mesteredzői díjat, Ughy Imre és Agócs Mihály is elimerésben részesült a MET gálaestjén

Idén két nappal a Magyar Edzők Napja után, egy díszvacsorával együtt rendezett ünnepélyes díjátadón, a Puskás Arénában adták az edzői szakma legnagyobb hazai elismeréseit, a mesteredzői-díjakat, az életműdíjakat, a dr. Ormai László-díjat, az év utánpótlás edzője-díjat, a Gerevich-díjakat, a Kemény “Fecsó” Ferenc Életmű Díjat és az év Testnevelő Edzője Díjat.

Szeptember 25-én ünnepeltük meg a Magyar Edzők Napját, idén azonban az eddig megszokottaktól eltérően a Magyar Edzők Társasága (MET) két nappal később, a Puskás Arénában rendezte meg a Mesteredzői Klub Gálavacsoráját, melyeken ünnepélyes keretek között adták át a legrangosabb hazai edzői kitüntetéseket. Az eseményt megtisztelte jelenlétével, és ünnepi beszédet mondott Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Dr. Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke és a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, és Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke és a nemzet sportolója.

“Hagyománnyá vált az életünkben, hogy az általunk gondozott edzői díjakat a Magyar Edzők Napja alkalmából adjuk át, méltatva a kitüntetett edzők munkásságát, az elért eredményeiket – mondta nyitóbeszédében Molnár Zoltán, a MET elnöke, aki egy új kezdeményezésről is beszélt. – A Mesteredzői Díjat a megalapítása, 1952 óta 691 fő kiváló edző érdemelte ki, akik eredményeikkel beírták nevüket a magyar sport aranykönyvébe. A magyar sport legkiválóbb szakembereinek emléket állítva avattuk fel 2023. december 7-én a Testnevelési Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában a Mesteredzők Falát. Ennek a rendezvénynek a felejthetetlen hangulata adta az ötletet a Mesteredzők Klubja megalapításához, most ennek az első összejövetelével adózunk további tisztelettel a mestereknek. A mesteredzők közül 236 fő a mai napig is köztünk van és több, mint százan jelezték részvételüket ezen az eseményen.”

A MET elnökségének március 7-i határozata alapján a Mesteredzők Klubjának elnöke prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos, a MET alelnöke, társelnöke pedig Dr. Kemény Dénes, a Mesteredzői Kollégium elnöke lett, mindketten megosztották gondolataikat az összegyűltekkel. A mesteredzők érdemei előtt a virtuális térben is adózunk, ugyanis a tavaly létrehozott Magyar Virtuális Sportmúzeum felületén ebben az évben befejeződött a 691 mesteredző profiljának a feltöltése, életrajzuk és munkásságuk elérhető az internetes oldalon.

Sportágunk képviselői közül többeket is díjaztak az est folyamán. Korábban már bejelentették, hogy 2024-ben Oláh Tamás azok szakember, aki Mesteredzői díjban részesül. A KSI SE jelenlegi szakosztályvezetője korábban olyan kiváló kenusok felkészítésében vállalt oroszlánrészt, mint Zala György, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros, vagy éppen a Sáfrán-testvérek. Oláh Tamás - aki a kajak-kenu sportág 54. Mesteredzője - péntek este vehette át az elismerést.

Edzői Életmű Díj kitüntetésben részesült Ughy Imre, a Tiszaújvárosi KKSE alapítója. Pályafutása során több mint ezer gyerekkel ismertette meg a sportágat, tanítványai közül többen is szép eredményeket értek el a korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon. Nagy szerepelt vállalt a tiszaújvárosi kajak-kenu meghonosításában. Legeredményesebb versenyzője az olimpiai bajnok Kökény Roland.

A hivatásukat legmagasabb szinten gyakorló szakemberek a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága kezdeményezésére életre hívott Kemény "Fecsó" Ferenc Nevelőedzői Életműdíjat Agócs Mihálynak, a KSI SE kajak-kenu edzőjének ítélték oda.

"Agócs Mihály egykori tanítványai sok csodálatos érmet és dicsőséges sportpillanatot szereztek hazánknak. Mégis, amikor egyszer megkérdezték, hogy edzői pályafutásában mire a legbüszkébb, így válaszolt: fontos, hogy legyenek egy országnak jó, sikeres sportolói, de tisztességes embereket nevelni fontosabb. Az ő, illetve edzőtársai elhivatottságának és emberségének számos nagyszerű sportolót, de talán még annál is több tisztességes embert köszönhet Magyarország" - idézte az államtitkárság közleménye Schmidt Ádámot, a HM sportért felelős államtitkárát.

Agócs Mihály több mint 34 éves edzői pályafutása során több generációt nevelt ki, ezek tagjaként olyan legendás sportolókat, mint a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, a háromszoros ötkarikás aranyérmes Szabó Gabriella, a kilencszeres világbajnok Paksy Tímea és a hétszeres világbajnok Benedek Dalma.

A Magyar Edzők Társasága Díszoklevele díj elismerést vehette át Füredi Marianne sportújságíró, aki egyebek mellett történelmi honlapunk egyik szerkesztője.

Forrás: MET, MTI

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók