Letették a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia alapkövét

Letették a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia alapkövét a Fejér megyei Sukorón. A Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett épülő központ fedett bruttó alapterülete eléri a 26 ezer négyzetmétert, amelyben helyet kap többek között uszoda, tornacsarnok, konditermek, konferenciaterem, 66 szobás kollégium és egy tesztpálya is.

Az alapkőletételi ünnepségen Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elmondta, hogy az akadémia megépítésével Sukoró válhat a hazai kajak-kenu utánpótlás központjává. Jelezte, hogy a utánpótláskorú versenyzők a kollégiumi szárnyban laknak majd és egyéni tanrend szerint tanulnak, ugyanakkor az akadémia a tehetségek menedzselése mellett módszertani központ is lesz.

Közölte, hogy a létesítmény bruttó 55 milliárd forint hazai forrásból valósul meg és a későbbiekben az állam fogja üzemeltetni. A komplexum 2024 harmadik negyedévében lesz kész - tette hozzá.

Letették a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia alapkövét

Juhász Roland elmondta, hogy a 19 ezer négyzetméteres főépületben lelátóval rendelkező, országos versenyek megrendezésére alkalmas versenymedencét építenek, de lesz benne feszített víztükrű tanmedence, multifunkciós tornacsarnok, szabványos méretű kézilabda-, röplabda- és kosárlabdapálya, konditermek, konferenciaterem, étterem, közösségi helyiségek és természetesen tantermek. A kollégiumban 66 szobát alakítanak ki, melyek közül tizennégyet kerekesszékes sportolók is akadálymentesen igénybe tudnak venni.

A másik, hétezer négyzetméteres épületben lesz a mérési központ, egy fedett tesztpálya, valamint a kajak-kenu és evezős hajók tárolója. A 137 ezer négyzetméteres udvaron műfüves labdarúgópályát, salakos teniszpályákat, rekortán futópályát, szabadtéri fitneszparkot és homokos strandröplabda-pályát hoznak létre.

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházás eredtileg a fővárosban jött volna létre, de a baloldali városvezetéssel nem sikerült megállapodni róla, így jött szóba Sukoró. Úgy vélte, sok évtizedes hagyománya van a vízi sportoknak a Velencei-tónál, azaz végül jó helyre került a fejlesztés.

Letették a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia alapkövét

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint a minden idők egyik legeredményesebb magyar kajakozójának nevét viselő létesítmény új dimenzióba helyezi a kajak-kenu sportágat. Rámutatott, ma már semelyik sportágban nem dominálnak egyes nemzetek, egyre élesebb a verseny az érmekért, ami folyamatos fejlődést és a tudás még jobb átadását kívánja. A kiemelt akadémiákon ehhez minden feltétel adott - fűzte hozzá.

"A sportág nemzeti kajak-kenu akadémiája Kovács Katalin nevével ellátva fogja segíteni a jövőben a fiatalokat, a jövő generációját.

Ez garancia arra, hogy az akadémia elindítását követően a magyar kajak-kenu sportág legfontosabb bázisává válhasson." A sportért felelős államtitkár hozzátette, hogy a három év múlva elkészülő létesítmény hosszú évtizedekig szolgálja majd a jelen magyar szempontból legeredményesebb sportágát, és biztosítja, hogy a kajak-kenu hosszútávon a világ élvonalában maradjon. 

Letették a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia alapkövét

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakozó, az akadémia elnöke felidézte, hogy 11 évesen fogott először lapátot a kezében a Bp. Spartacus vízi telepén, de csak 19 évesen jött rá arra, hogy képes lehet nagy eredményeket elérni. Ezért nagy célokat tűzött ki maga elé és mindent elért a kajak-kenuban, amit el lehet.

Mint mondta, szomorkásan tette le a lapátot a visszavonulásakor, de szeretné visszaadni mindazt, amit a sportágtól kapott. Eleinte nyári táborok elindításában gondolkodott, majd nagyobb célokat tűzött ki, az álma pedig az akadémia volt, aminek kialakításában a miniszterelnök is támogatta.

Letették a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia alapkövét

 

"Köszönettel tartozom a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek is,

amely ahogyan annak idején a pályafutásom alatt, ezúttal értő szakmai támogatóként állt mellém, és Schmidt Gábor elnök úrnak, aki az első pillanattól kezdve biztosított az együttműködésről." 

Az alapkőletétel végén Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke mondott pohárköszöntőt, amelyben úgy fogalmazott; szimbolikus jelentősége van annak, hogy a kajak-kenu sportág szempontjából egy ennyire sikeres év végén teszik le az alapkövét a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiának is.

Letették a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia alapkövét

"Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ott lehettem, amikor Kovács Katalin sportolóként a legnagyobb sikereit elérte. 

Versenyzőként jellemző volt rá, hogy könyörtelenül gyötörte önmagát a maximalizmusával.

Elárulhatom, hogy az akadémia élén ugyanezzel a munkamorállal dolgozik ma is. - tette hozzá a sportág első embere. 

fotók: KKNKKA

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók