Közösségépítés! Ez volt a Kolonics Alapítvány évzárójának mottója

Csütörtök este a hagyományokhoz híven ezúttal is megtartották a Kolonics György Alapítvány évzáróját. A Stopperen tartott ünnepségen felidézték az Alapítvány 2023-as tevékenységét, emellett átadták a Kolonics György- és a Kolonics Alapítványért díjakat, valamint kihirdették a Jövő Reménységei Program 2024. évi nyerteseit.

 

Hogy az Alapítvány előző éve is mozgalmas volt, azt a csütörtök esti évzáró elején egy videóval bizonyították. A tradicionális rendezvények közül tavaly sem maradhatott el a mátraházi kenus összetartás, a Karrierkövető Program, a fáklyás emlékevezés, vagy a Kolonics emlékfutás, miközben a szegedi világkupán ismét átadták a Kolonics György Vándorserleget, Esztergomba is eljutott a Kolonics, a sportlegenda kiállítás, megrendezték a Mosolytúrát és végül, de nem utolsó sorban az Irigy Hónaljmirigy frontembere, Sipos Tamás lett az Alapítvány nagykövete.

Az évzáró ünnepségen szinte mindenki jelen volt azok közül, akik a felsorolt eseményekhez, vagy az Alapítvány munkájához valamilyen módon hozzájárultak. Elfogadta a meghívást többek között Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár, Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár, valamint Schmidt Gábor, sportért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke is. 

Az Alapítvány kuratóriumi elnöke, Csabai Edvin arról beszélt, hogy az előző év programjainak sikere a közösség összetartásának köszönhető.

Közösségépítés! Ez volt a Kolonics Alapítvány évzárójának mottója
fotó: Vörös Nándor

„A közösségépítést az egész kajak-kenu sportág nagyon fontosnak érzi. Azt gondolom, hogy az elmúlt évek is erről szóltak, és ha egy gondolatban meg lehetne fogalmazni, hogy mi itt min dolgozunk nap, mint nap, akkor az a közösségépítés. Aki egyszer kajak-kenus lesz, az élete végéig kajak-kenus marad. Az eseményeink is mind ezt a közösséget építették. Azt is örömmel látom, hogy mára Koló neve egy brand lett a sportágban, a szó jó értelmében. Ma már ha valaki az ő nevével fémjelzett díjat kap, az nem találkozhatott Kolóval. Ettől függetlenül, vagy pont ezért majdnem mindenkinek ott van a hajóján az Alapítvány matricája és több olyan fiatal sportoló Facebook oldalát is láttam, akiknek a borítóképükön Koló szerepel. Az ő emlékének megőrzése és a közösségépítés a két legfontosabb feladatunk.”  

Ezt követően átadták a Kolonics György-díjat, amelyet minden évben a legeredményesebb magyar utánpótláskorú kajakos vagy kenus kap meg. Ezt, valamint az ezzel járó egymillió forint értékű tárgyi támogatást az előző évhez hasonlóan a hatszoros ifjúsági világbajnok Kiss Ágnes érdemelte ki, aki Schmidt Ádámtól vehette át az elismerést.

Közösségépítés! Ez volt a Kolonics Alapítvány évzárójának mottója
fotó: Vörös Nándor

Csáky Soma történetét bizonyára már sokan ismerik a sportágban. Ő az fiatal kenus, aki két évvel ezelőtt barátja életét igyekezett megmenteni, ám olyan súlyos áramütés érte, hogy testének több, mint 50 százaléka megégett. Most a gyógyulástörténetét feldolgozó Somakönyv 2-ből olvasott fel egy részletet.

Közösségépítés! Ez volt a Kolonics Alapítvány évzárójának mottója
fotó: Vörös Nándor

Néhány napja már publikus a 2024-es Jövő Reménységei Program ösztöndíjasainak névsora, akiket most hivatalosan is köszöntöttek. Kárai Péter, az Alapítvány kuratóriumi tagja emlékeztetett, 2016. július 16-án a magyar bajnokságon Tótka Sándor a Séra Miklós Emlékversenyen nyert pénzdíját felajánlotta az Alapítványnak. Ezt követően jött létre a Jövő Reménységei Program, amelynek keretösszege évről évre magánadományokból tevődik össze. 

„Az azóta eltelt nyolc év alatt majdnem 20 millió forintot sikerült összegyűjteni. Mindez 381 adományból jött össze és szerencsére sokan minden évben adományoznak. A mostani díjazottakkal együtt már 73 fiatal tehetséget tudtunk és tudunk támogatni. De ennél is többet számítanak a mögötte lévő történetek. Például amikor a felhívás után egy nappal Nádas Bence utal. Vagy amikor Sík Marci Szegeden hatalmas közösséget mozgat meg, hogy támogassa ezt a programot. Vagy amikor Kopasz Bálint bejelentkezik egy szabad szemmel jól látható összeggel anélkül, hogy beszéltünk volna, és amikor megköszönöm annyit mond, hogy jobb helye van a pénznek ott.” – mondta Kárai Péter hozzátéve, hogy a mostani díjazottak számára rekordnak számító 3,8 millió forint gyűlt össze. 

A Jövő Reménységei Program 2024-es ösztöndíjasai:

Férfi kajak:

  • Konyecsni Milán (Gyomaendrőd-KSI)
  • Avar Tamás (KSI SE)

Férfi kenu:

  • Mitropoulosz Iliász (UTE)
  • Pálfalvi Viktor Gyula (ASE)

Női kajak:

  • Bauer Zita (Lágymányosi Spari Vízisport)
  • Pető Hanna (City-Gas Tiszafüred)

Női kenu:

  • Molnár Csepke (MVM Szeged VE)
  • Győre Panna (Merkapt-Mekler SE)

Parakajak:

  • Boldizsár Dalma (MVM Szeged VE)
  • Kiss Péter Pál (Budapesti Honvéd Sportegyesület)

Különdíjas:

  • Maranec-Dózsa Zsombor (MVM Szeged VE)
  • Csáky Soma

Végül, de nem utolsó sorban átadták a Kolonics György Alapítványért díjat is, amelyet azok kapnak meg, akik hosszú ideje támogatják az Alapítvány tevékenységét, célkitűzéseit. A rangos elismerést ezúttal dr. Farkas Gabriella és Juhos Róbert érdemelte ki.

Közösségépítés! Ez volt a Kolonics Alapítvány évzárójának mottója
fotó: Vörös Nándor

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók