Koló eredményeit szeretné megközelíteni Juhász István

Többszörös ifjúsági világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát az Atomerőmű SE 2005-ös születésű versenyzője, Juhász István. A fiatal kenus már kezdi kitapasztalni, hogy melyek azok a távok, amelyeken legjobban tudja kamatoztatni tudását. Az egyes mellett, az elmúlt három évben több párostársa is volt, első U23-as szezonjában 2022 után ismét Molnár Csanáddal térdel össze.

„Egészen kilencéves korom óta űzöm a sportágat – emlékezett vissza a kezdetekre Juhász István, aki tavaly Lugosi Gergellyel, két évvel ezelőtt pedig Molnár Csanáddal lett ifjúsági világbajnok az olimpiai C-2 500 méteres számban. – Édesapám vitte le először a telepre, de ekkor még kajakba ültettek be. Mivel gyerekkorában ő is kajakozott, így nekem is ezzel kezdődött a karrierem. Azonban ez igen rövid ideig tartott, mivel edzőim javaslatára kenura váltottam, amely sokkal jobban megtetszett.”

Az eredmények is bizonyítják, Istvánnak bejött a kenuzás, mára már többszörös utánpótlás világ- és Európa-bajnok. A tavalyi Lugosi Gergellyel C-2 500 méteren a montemori Eb-n és az auronzói vébén is taroltak. A kiváló páros eredmények mellett egyesben több ezüstérmet is szerzett nemzetközi szinten 500 és 1000 méteren.

„A tavalyi évnek én úgy indultam neki, hogy szeretnék kijutni egyesben a világbajnokságra, ami szerencsére sikerült is. De nem szerettem volna elengedni a párost, így kapóra jött a Lugosi Geri. Ő is nagyon örült, hogy sikerült összetérdelnünk. Nagyon örültem annak, hogy

mindenhol a maximumot tudtam kihozni magamból – a vébén és az Eb-n is.

A tavalyi szezonban nagyon sok tapasztalatot tudtam szerezni egyesben és párosban is, szerintem nagyot tudtam előre lépni. Nem bántam meg, hogy ennyire sok számban elindultam, mert jól jöttem ki belőle.”

István korosztályos szinten a világ élvonalába tartozik, többször is nyert párosban világbajnokságot. A távokat tekintve 500 és 1000 méteren is rendre kipróbálja magát, azonban 2021-ben még a maratoni Európa-bajnokságon is részt vett, párosban Lugosi Gergellyel arany-, míg egyesben ezüstérmet szerzett.

„A C-1 1000 méterre készültem talán a legtöbbet, de szerintem a C-2 500 méteres távokat szeretem a legjobban. Párosban számomra könnyebb versenyezni, mivel egy plusz motivációt ad, hogy nem csak magamért kell küzdenem. De az egyesre is készülök, hiszen mindkettő olimpiai szám. Ez visz előre a leginkább.”

Több emberrel is sikerült összetérdelnie az évek során, idén végül Molnár Csanáddal láthatjuk majd egy hajóban, akivel szép múltjuk van.

„2021-ben Gerivel kezdtem meg a párosozást, mivel a korosztályunkban mi voltunk a legjobbak 500 méteren. Egyedül a Molnár Csanádék tudtak minket megverni abban az évben. 2022-ben végül mi nem térdelhettünk össze, így Szilágyi Balázzsal kezdtem meg a szezont, de nem tudtunk kijutni az Eb-re. Csanádnak sem a számításai szerint alakult az Európa-bajnokság egyesben, így jutottunk arra a döntésre, hogy összetérdelünk és megpróbáljuk megverni az újdonsült Európa-bajnokokat. Ezután sikerült összehoznunk a világbajnoki győzelmet – majd az elmúlt szezonra is kitért. - Ezután Csanád kiöregedett és már csak az U23-as korosztályban versenyezhetett. Lugosi Gerivel tartottuk a jó kapcsolatot, így megpróbáltuk a 2023-as versenyszezont együtt megcsinálni, de közben mindketten éreztük, hogy nem passzolt össze a mozgásunk. A Csanád talán jobban tudott alkalmazkodni az én kenuzásomhoz, így idén is vele fogok indulni.”

István idén lépett fel az U23-asok közé és nem titkolt célja kijutni korosztálya Európ-bajnokságára és világbajnokságára. Emellett a felnőtt mezőnyben is szeretné már ebben a szezonban megvetni a lábát.

„Oda fogunk állni a felnőtt válogatóra egyesben és párosban is. Párosban több esélyünk van, mivel egyesben Adolf Balázst nagyon nehéz lesz bárkinek megverni, de ugyanez igaz párosban Korisékra (Korisánszky Dávid, Fekete Ádám – a szerk.) is. De utóbbiban sűrűsödni fog a mezőny, ezért több esélyünk lehet. Megpróbáljuk egy kicsit megszorongatni őket, a közelükbe szeretnénk kerülni.

Célunk, hogy kijussunk a felnőtt Eb-re, vagy akár a világbajnokságra is.

Szeretnénk megalapozni a jövőnket már most.”

Igen magasra tette a lécet magának az ifjúsági Európa-bajnok, de céljainak elérése érdekében az egyik legnagyobb magyar kenust követi példaképként.

„Már kiskoromban hallottam Kolonics Györgyről, a róla készült filmet édesapámmal is megnéztük. A története nagyon megfogott, ő inspirál azóta is engem. Azért dolgozom, hogy ha nem is olyan eredményeken érjek el, mint ő, de legalább annak a közelében legyek” – zárta gondolatait a paksiak reménysége.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók