Kiss Péter Pál öt nyerő tippje kezdőknek

Paralimpiai bajnokunk nem rég a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) hivatalos oldalának beszélt a kajakozás szeretetéről és tanácsokat adott azoknak is, akik most készülnek először kezükbe fogni egy lapátot.

A cikk megemlíti, hogy a Budapesti Honvéd Sportegyesület klasszisa idén is kiemelkedett a nálánál idősebb és tapasztaltabb riválisai közül, hiszen a világ- és Európa-bajnoki címét is megvédte 2022-ben KL1-es sérültségi kategóriában.

Kiss Péter Pál 2019-ben a szegedi világbajnokságon mindössze három évnyi kajakozás után aranyérmes lett KL1 200 méteren. 

Kiss Péter Pál öt nyerő tippje kezdőknek

A fiatal sportolónak nyolcéves korában egy betegség miatt mindkét lába lebénult, de az úszás sok erőt adott neki, hogy feldolgozza a történteket, ráadásul ennek a sportágnak köszönhetően ismerkedett meg a para kajak-kenuval is. 

Első paralimpiáján, Tokióban rögtön felért a csúcsra, győzelmével ő lett az ötkarikás játékok legifjabb érmese, valamint a magyar kajak-kenu sport első paralimpiai bajnoka is. 

„Amit leginkább szeretek a sportágamban, az a sokoldalúsága”

 – nyilatkozta Kiss Péter Pál. - „Csinálhatod versenyszerűen, csak a teljesítményre koncentrálva, de akár a nyaralás során is, ahol a természetben gyönyörködve csoroghatsz le a folyón.”

Kiss Péter Pál öt nyerő tippje kezdőknek

Petya már most óriási eredményeket tudhat a magáénak, ezúttal öt pontban fogalmazta meg, hogyan érdemes elkezdeni a sportágat:

1. Találj egy jó ülőhelyzetet a hajóban!

A hajó stabilitása nagyon fontos. Lehet, hogy sokat kell kísérletezni, de megéri megtalálni a legmegfelelőbb beállításokat.

2. Állítsd be megfelelően a lapátot!

Ez először is attól függ, hogy mennyire vagy gyors, illetve a csapásszám miatt fontos a lapát tollának mérete. Ezen kívül a forgatási szög is állítható, amely befolyásolja az evezési technikát.

3. Tanuld meg jól kontrollálni a vizet!

Fogjunk vizet! Nagy erővel húzzuk a lapátot a törzsünk mellé. Majd vegyül el az erőt és készülj a lapát kiemelésére a vízből. Ha tovább húzod csak lelassítod a hajót.

Kiss Péter Pál öt nyerő tippje kezdőknek

4. Intenzív edzés

A képzés minősége nagyon fontos. Természetesen azt gondolom, hogy a belefektetett munka számít a legtöbbet, mert a kajak-kenu fizikálisan és mentálisan is nagy kihívást jelentő sport. Hajts keményen!

5. Élvezd!

Nagyon szeretek sportolni, ezért valószínűleg kicsit elfogult vagyok, és látom benne a szépséget. Szerintem nagyon élvezetes és izgalmas csinálni. Szeresd, amit csinálsz, mert csak így lehetsz igazán jó!

Kiss Péter Pál öt nyerő tippje kezdőknek

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók