Varga Katalin és Kiss Péter Pál is paralimpiai döntős!

Az előfutamokkal hivatalosan is megkezdődtek a kajak-kenu versenyek a Vaires-sur-Marne Nautical Stadiumban. A délelőtt folyamán mind a hat versenyzőnk vízre szállt az előfutamokban. A férfi KL1 200 méteren címvédő Kiss Péter Pál, valamint a női KL2-ben paralimpiai bronzérmes Varga Katalin is futamgyőzelmével már biztos döntős, a többiek a középfutamban folytatják majd.

A csütörtöki borús, esős idő után péntek reggelre kitisztult az égbolt és bár 10 óra előtt nem sokkal a hőmérséklet csak 14-15 Celsius-fokot mutatott, a nap is kisütött. Így vágtunk neki a párizsi paralimpia kajak-kenu versenyeinek, amelynek nyitónapján minden számban megrendezték az előfutamokat.

A szerdai kiérkezés óta versenyzőink jó hangulatban várták a rajtot, az elmúlt két napban tökéletesen megismerték a pályát és megtalálták a megfelelő beállításokat is.

Az előfutamokból az első helyezettek automatikusan bejutottak az A-döntőbe, a többiekre a hétvégén vár majd még egy középfutam is.

A férfi KL1 200 méteres szám két előfutama nyitja a programot, amelyben Suba Róbert mellett a paralimpiai címvédő Kiss Péter Pál is érdekelt. Előbbi az első előfutam négyes pályáján kezdett, közvetlenül a tokiói ezüstérmes brazil Cardoso da Silva mellett, aki ágyúgolyóként lőtt ki a rajtból. Robi is jól kapta el az indulást, végül az olasz Fariast lehajrázva, egy második hellyel kezdett, így szombaton a középfutamban is láthatjuk majd.

Következett Kiss Péter Pál, aki címvédőhöz méltó, magabiztos futamgyőzelemmel kezdett és már biztos döntős. A 21 éves versenyző jól kapta el rajtot, csak a francia Remy Boulle tudta valamelyest tartani vele a tempót, de száz méter után már ő is jelentős hátrányban volt Petyához képest. Kiss 46.49-el győzött, ami két és fél másodperccel jobb, mint a másik előfutamot megnyerő brazil időeredménye.

"Sokkal jobb az idő, mint tegnap, ilyen időben jobb versenyezni. Kicsit szembeszeles a pálya, ez látszik az időeredményen is, de jó volt beállni a rajtgépbe, összességében egy jó pályának éreztem. Nem tudom mennyire nyomták a többiek,

szerintem van még a brazilban és a franciában is, de bennem is.

Alszok rá egyet és jó lesz. A rajtban is volt még és éreztem, hogy ez meglesz, úgyhogy a végén se kellett nyomnom." - fogalmazott a futam után Kiss Péter Pál.

Következett a férfi KL2-es kategória, rögtön az első előfutamban Kiss Tiborral a hármas pályán. Tibi a rajt után az ötödik helyre sorolt be és nem volt messze az élen állóktól. A mezőny a táv második felében kezdett szétszakadni, a Merkapt-Mekler versenyzője azonban megelőzte kazah ellenfelét és a negyedik helyen ért célba, így ő is a középfutamban folytatja a versenyt szombaton.

"Jónak érzetem, viszont így a hangárban átgondolva úgy érzem a rajtban sok maradt még. Megpróbálok e szerint a középfutamban majd jobban menni. Izgulós volt egy picit, a felevezősávban éreztem, hogy elkezd hevesebben verni a szívem, de nagyon jó versenyezni úgyhogy örülök, hogy itt vagyok." - mondta Kiss Tibor.

Debütált a paralimpián Boldizsár Dalma is, aki két számából elsőként kenuban, VL2-es kategóriában állt rajthoz. A fiatal szegedi versenyző a középfutamot érő hatodik helyen zárt. Egy órával később ismét neki szurkolhattunk, ezúttal már a kajakosok KL2-es kategóriájának első előfutamában. A fiatal szegedi versenyző itt is helytállt, jó iramot diktált és egyiptomi ellenfelét megelőzve az ötödik helyen ért célba. Ebben a számban vasárnap jön a folytatás.

Nem kell azonban a középfutammal foglalkoznia Varga Katalinnak. Tokió paralimpiai bronzérmese a májusi szegedi világbajnokság után, ezúttal is legyőzte a brit Emma Wiggs-t és futamgyőztesként már döntősnek érezheti magát. Bár a brit jobban kapta el a rajtot, Kata hamar az élre állt, volt, hogy fél hajóval is vezetett. Wiggs a végén ugyan belerősített és felzárkózott, ez azonban csak arra volt elég, hogy szorosabbá tegye a befutót, Kata 22 századdal bizonyult jobbnak.

"Tulajdonképpen erre edzettünk, nagyon bíztam benne, hogy így sikerül majd és nem kell középfutamoznom. - nyilatkozott Kata a futam után. - Ez pályafelmérésnek tökéletes volt. Azt csináltam, amit megbeszéltünk, de egy kicsit változtatni kellett volna a szélállás miatt az utolsó ötvenen, viszont tesztnek jó volt. Holnap jövünk ki edzeni ugyanúgy, a rövideket nyomjuk kicsit és a hajóbeállításokat is megnézzük. Nem nagyon érzem még azt, hogy egy paralimpián vagyok. Lehet azért van ez, mert tavalyról már ismerem ezt a pályát, lehet azért, mert a harmadik paralimpiám, nem tudom egy kicsit inkább feladatnak élem meg és inkább befelé figyelek."

Férfi VL2 200 méteren ismét Suba Robira szegeződött a figyelmünk. Rutinos kiválóságunk remekül kapta el a rajtot a brazil Rufino de Paulo és a brit Clifton mögé a harmadik helyre állt be a rajt után. Ők hárman leszakították a mezőny többi tagját és a sorrend a táv végéig már nem is változott. Robi ebben a számban vasárnap folytatja szereplését, szintén a középfutamban.

Magyar szempontból egy újabb debütáns, Molnár Nikoletta zárta az első napot KL3 200 méteren. Niki futamában ott volt többek között a címvédő brit Laura Sugar és a tokiói bronzérmes német Felicia Laberer is, de egyáltalán nem illetődött meg ettől az AVSE versenyzője. Remekül rajtolt és bár Sugar az elejétől kiemelkedett, Niki együtt jött a némettel, illetve a lengyel Kozikowskával is. A táv végére ugyan kicsit elfáradt, a negyedik helyet azonban így is sikerült megtartania. Ez is egy roppant bíztató teljesítmény volt a folytatásra nézve.

"Fárasztó pálya volt, mert hátszélre készültünk és ez inkább szembeszeles pálya volt. - kezdte értékelését Niki. - Nem vészes, csak pont a végére így kellemesen elköt az ember. Alapból egy izgulós típus vagyok és most is bennem van ez, de szerencsére jól szoktam kezelni. Most ez extra volt, az alvásom se olyan volt, mint szokott és a közönség is meglepett, de nagy öröm ennyi embert látni. Az előfutamokban mindig leesik rólam egy nagyobb stressz, szerintem a középfutamban is ez lesz és a döntőre remélem minden rendben lesz. Az első hat hely valamelyikének nagyon örülnék."

Szombaton már középfutamokat és döntőket is rendeznek, a mi szempontunkból férfi KL1-ben Kiss Péter Pálért és Suba Róbertért, KL2-ben Kiss Tiborért, női VL2-ben pedig Boldizsár Dalmáért szorítunk majd nagyon.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók