Két- és ötezres döntőkkel zárult a korosztályos Magyar Bajnokság

A Serdülő, Ifjúsági, U23-as Magyar Bajnokság utolsó versenynapján már csak a kettő és négyezer métereken volt a fókusz. A négynapos korosztályos Magyar Bajnokság éremtáblázatát a Szegedi Vízisport Egyesület nyerte, akik 20 arany-, 19 ezüst-, és 11 bronzérmet gyűjtöttek össze. Mögöttük a Központi Sport-és Ifjúsági Egyesület (16 arany, 14 ezüst, 8 bronz), valamint a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia (16 arany, 11 ezüst, 16 bronz) végzett.

Kétezer méteres futamok

U15-U16 férfi K-4 2000 méter

A Kárpáti Csanád, Borda Huba, Endrényi Zsigmond, Tóth Domonkos (UTE) kvartett meggyőző fölénnyel nyerte a férfi K-4 kétezer méteres távot a Baráth Benjámin, Somfalvi András, Tamás Zalán, Gyarmati Levente (KSI) négyes és a Csekő Máté, Kukely Bence, Aszalós Soma, Macsek Lajos (FTC) egység előtt.

U16 férfi K-2 2000 méter

Nagy csata volt, egészen a végjátékig kiélezett volt a küzdelem a Pálinkás Ármin, Mayer Hunor (Graboplast Győri Vízisport SE) duó, a Lánczi Zaránd, Molnár Zénó (Szolnoki Sportcentrum) kettes és a Balog Áron, Deme Zalán (MVM Szegedi Vízisport SE) páros között. Végül az említett sorrendben értek be az egységek.

U16 női K-1 2000 méter

Acélos Hanna (KKNKKA), Leskó Vivien (KKNKKA) és Lázár Emese (Építők Margitszigeti DKC) egymás vízén lapátolva érkezett meg az utolsó méterekre. Végül Hanna jókor indítva a hajrát behúzta a győzelmet a másodikként beérő Vivien és a bronzérmet szerző Emese előtt.

U15-U16 férfi C-2 2000 méter

Szétszakadt a mezőny, magabiztosan szerezte meg az aranyérmet Molnár Ádám, Barna Dávid (MVM Szegedi Vízisport SE) duó, mögöttük hat másodperccel érkezett be a Mitropoulos Iliász, Soós Márk (UTE) páros, akiket a Fodor János, Sipos Nimród (Váci Karakán) kettős követett.

U16 férfi C-1 2000 méter

Ebben a számban magyar bajnoki címet Maricza György (Lágymányosi Spari) hódította el, az ezüstérmet Kirchner István (Szabó Attila Kajak-Kenu Akadémia) szerezte meg, a dobogó legalsó fokára pedig Faragó-Tóth Ábel (Szentendrei Kajak-Kenu SE) léphetett fel.

U16 férfi K-1 2000 méter

Kilenc egység egy bolyban evezve egészen az utolsó háromszáz méterig harcban volt az aranyéremért, végül Aczél Mártonnak (KKNKKA) sikerült legjobban a hajrá és megelőzte a másodikként beérő Nagy-Rasztotzky Vincét (Dunakeszi Kajak Club), valamint a harmadik helyezett Budai Kevint (Szolnoki Sportcentrum).

U15 férfi K-2 2000 méter

A felső pályákon beérkező egységek voltak harcban az első helyért, amelyet a végül a Sütő Áron, Makovsky László (KSI) párosnak sikerült megszereznie. Második helyen szorosan követte őket a Horváth Dominik, Csonki Sándor (Körös Dragon SE) páros, majd az Ódor Barnabás, Kruj Benedek (Vitalitás Sportegyesület) kettős.

U15-U16 női K-4 2000 méter

Fej-fej mellett érkezett meg az utolsó száz méterre az Andók Petra, Chrudinák Virág, Bertalan Katalin, Kapás Bíborka (KSI) kvartett és a Szalai Kata, Rozmán Kinga, Bokányi Nóra, Gábor Alíz négyes (MVM Szegedi Vízisport SE), majd utóbbi egység négy tizedmásodperccel lett magyar bajnok. A bronzérem a Németh Helka, Tasi Sára, Széber Luca, Gaál Emese (Graboplast Győri Vízisport SE) négyes nyakába került.

U15 férfi K-1 2000 méter

Mindössze másfél másodpercen belül érkezett célba Mózes András (Lágymányosi Spari), Velencei Boldizsár (Szarvasi Kajak-Kenu Club) és Székely Botond (BKV Előre SC) férfi kajak egyesek kétezer méteres futamában. A Lágymányosi Spari versenyzője végzett az első, a Szarvasi Kajak-Kenu Club kajakosa a második, a BKV Előre SC sportolója a harmadik helyen.

U15-U16 női C-1 2000 méter

Három egység állt rajthoz ebben a versenyszámban Sziebert Katalinnak (Mogyi Bajai Vízisport Klub) sajnos nem sikerült átszelnie a célvonalat. Az aranyérem Szabó Lilla (Csepel) nyakába került, a dobogó második fokára Szankovits Szonja (Dunaföldvári KKE) állhatott fel.

U15 női K-1 2000 méter

Huszonnyolc egység is megmérette magát női K-1 2000 méteren, így a mezőny sűrűségére tekintettel igen nehéz volt összehozni a győzelmet Jámbor Lottinak (Szekszárdi Kajak-Kenu SE), aki Kardos Orsolyát (Nagymarosi Sportegyesület) és Lengyel Lilit (KKNKKA) előzte meg.

U15 női K-2 2000 méter

A Sadler Kamilla, Nagyi Vanessza (MVM Szegedi Vízisport SE) páros több, mint fél perces előnnyel szerezte meg az első helyet a Juhász Kinga, Reisz Laura (Lágymányosi Spari) duó és a Deák Viktória, Ézsiás Fruzsina (Szőke Tisza Hajós Egylet) kettes előtt.

U15-U16 férfi K-1 2000 méter

Pálfalvi Benedeknek (Építők Margitszigeti DKC) és Csoma Viktornak (KKNKKA) sikerült jelentősebb fölényt kialakítani a mezőny többi tagjához képest, a végső befutó kettejük között dőlt el. Az előbb említett egység robbantott jól a táv végén, így maga mögé utasította a KKNKKA versenyzőjét. Petrényi Flórián (Hajdúnánási Dominó DSE) harmadik helye is viszonylag biztos volt az egész futam során.

U15 férfi C-1 2000 méter

Ötszáz méterrel a cél előtt Molnár Lukács (MVM Szegedi Vízisport SE) Kis Máté (MVM Szegedi Vízisport SE) elleni párharca során sikerült nagyot hajráznia, ennek köszönhetően pedig jelentős fölénnyel szerezte meg az aranyérmet. A harmadik helyre Haris Hunor (Szentendrei Kajak-Kenu SE) érkezett be.

U15-U16 női K-1 2000 méter

Könnyednek tűnő győzelemmel lett magyar bajnok Kiss Blanka (Budapesti Honvéd SE). Mögötte tizenhét másodperccel a második helyen Szabó Júlia (Építők Margitszigeti DKC), míg harmadiknak Pataky Csenge (Vasas) ért célba.

U15-U16 női C-1 2000 méter

Hamar elszakadt a mezőnytől Vágovics Eszter (Csepel), – aki a korábbi napokban rövid távon is már több rémet szerzett – kétezer méteres győzelméhez kétség sem fért. Az ezüstérem sorsa sem forgott kockán, hiszen Fekete Nóra (Tiszaújvárosi KKSE) magabiztosan tartotta helyét Hamar Lénával (UTE) szemben.

U16 női K-2 2000 méter

Egészen az utolsó kétszáz méterig egymás vízén evezve haladt a Borbély Ivett, Fodor Fedóra (City-Gas Tiszafüred) duó és a Moór Mirtill, Nyíri Bernadett (Graboplast Győri Vízisport SE) páros, azonban a hajrája jobban sikerült a győri egységnek, sikeresen maguk mögé utasították a tiszafüredieket. Harmadik helyen a Botzheim Liza, Németh Zsófia (Budapest Honvéd) kettős ért be.

Ötezer méteres futamok

Az egyeseknek hat kicsi, a párosoknak és négyeseknek egy nagy kört kellett teljesíteni.

U17-U18 férfi K-4 5000 méter

A Juhász Ádám, Andrássy Dénes, Bodri Bánk, Kakuk Levente (Tiszaújvárosi KKSE) kvartettnek nem volt kihívója ötezer méteren, az aranyérem sorsa biztos volt. A Storcz Bulcsú, Nagy Bence, Maszárovits László, Bencze Zoltán (UTE) négyes is bebetonozta helyét a második helyen megelőzve a Baric Ábel, Nádasdi Bendegúz Csaba, Gál Vince, Wirth Gergő Zsombor (Lágymányosi Spari) egységet.

U17-U18 férfi K-2 5000 méter

Összesen négy hajónak sikerült meglépnie a mezőnytől férfi K-2 5000 méteren. Az utolsó hajrá volt a kulcs a győzelemhez, amit az Avar Tamás, Szabó Vilmos (KSI) sikerült kiviteleznie. A második helyen kevesebb, mint egy másodpercen belül érkezett be a Bakos Bence, Szabó Márton (Szolnoki Sportcentrum) páros, harmadik a Márfi Máté, Hízó Zsadány (Budapesti Honvéd SE) kettes lett.

U17-U18 férfi C-2 5000 méter

Habár ötezer méteren nehéz kijelenteni, hogy valaki rajt-cél győzelmet arat, a Ludányi Mátyás, Vonga Ádám (Lágymányosi Spari) duónak viszont ez sikerült. A magabiztos aranyérmesek mögött a Péter Bendegúz, Hancz Illés (Graboplast Győri Vízisport SE) kettős, valamint a Fodor Benedek, Dárdai Zoárd (Lágymányosi Spari) páros érkezett be.

U17-U18 női C-2 5000 méter

Három egység állt rajthoz női kenu párosok ötezer méteres futamában. A befutót tekintve viszont mindenki bebetonozta helyét, hiszen a Csendes Boglárka, Huszár Dóra (Szabó Attila Kenu Akadémia) páros öt, a Jeges Nikolett, Viski Anna (Szabó Attila Kenu Akadémia) kettes huszonöt másodperccel a Barna Sára, Zs. Somló Zsuzsanna (MVM Szegedi Vízisport SE) duó mögött ért célba.

U17-U18 férfi K-1 5000 méter

Hármas befutóval ért véget a férfi kajak egyesek ötezer méteres futama. A sokáig az élen regnáló Molnár Merse (Váci Vasutas SE) végül a futamgyőzelmet is megszerezte az ezüstérmet szerző Tatár Péter (KSI) és a dobogó legalsó fokára felérő Osgyáni Dániel (BKV Előre SC) előtt.

U23 férfi C-1 5000 méter

Uhrin Dávid (Merkapt-Mekler László SE) egy arany-, két ezüst-, és négy bronzérme után a második korosztályos bajnoki címét is megszerezte, ezúttal ötezer méteren. Fodor Nicholas (KKNKKA) is hozzácsapott egy második helyet az addigi bronzérméhez, míg Mészáros Milán (UTE) is egy harmadik helyért kapott elismeréssel bővítette éremkollekcióját.

U17-U18 női K-1 5000 méter

Debreczeni Lora (KSI) győzelméhez sem fért kétség ötezer méteren, több mint 15 másodperccel hamarabb érkezett be, mint Kósza Dorina (Szőke Tisza Hajós Egylet). Harmadik helyen a Graboplast Győri Vízisport SE kajakosa, Deli Nóra ért célba.

U17-U18 férfi C-1 5000 méter

Nem adott izgalomra okot a férfi kenu egyesek ötezer méteres futama, hiszen Marenec-Dózsa Zsombor magabiztosan nyerte a számot, míg Kereszturi-Méri Marcell (Szabó Attila Kenu Akadémia) második helye, valamint Sárosy Barna (BKV Előre SC) bronzérme sem forgott kockán.

U17-U18 női K-4 5000 méter

A három hajóból álló mezőnyben a Mészáros Enikő, Bebők Lara, Blényesi Luca, Blényesi Réka (DKSE) kvartett, valamint a Zöldvári Emese, Szűcs Réka Zita, Eninger Adél, Sikesdi Elizabet (Szekszárdi Kajak-Kenu SE és Plastex Kanizsa KKK) négyes alakított ki jelentősebb előnyt a Zöldvári Emese, Szűcs Réka Zita, Eninger Adél, Sikesdi Elizabet (Lábatlani Sirályok VSE) egységhez képest. A két négyes a hajrában csatázott egy kisebbet, végül a dunaújvárosiak húzták be a győzelmet.

U17-U18 női K-2 5000 méter

Az egész távon sikerült egyben tartani az első négy egységet, így újabb izgalmas csatának lehettünk szemtanúi. A végső hajrában a Horváth Zsófia, Buri Petra (Tolnai Kajak-Kenu SE) párost követte a célba érkezve a Németh Lili, Pankotai Anna (KSI) kettes, valamint a Szép Virág, Timár Eszter (Merkapt-Mekler László SE) duó.

U23 férfi K-1 5000 méter

Igazi tumultus alakult ki a férfi kajak egyes ötezer méteres futamban, az utolsó körre fordulva több egység is harcolt a magyar bajnoki címért. Sellyei Csanád (Váci Kajak-Kenu SE) robbantott a legjobban, akit Halmy Lőrinc (UTE), majd Kolozsvári Brúnó (Graboplast Győri Vízisport SE) követett.

U23 női K-1 5000 méter

Az első helyért folytatott harcban egy duó, – Kőhalmi Emese (KKNKKA) és Nemes Réka (KKNKKA) – az ezüstéremért pedig egy trió – Dráviczki Dóra (KKNKKA), Horváth Maja (MTK), Kiskó Réka (KSI) – alakult ki. Utóbbi hármasból Réka a táv felénél leszakadt. A két-két pár kemény, de fair küzdelmet folytatott és csak a hatodik, egyben utolsó kör hajrájában döntötték el az érmek sorsát. Az utolsó métereket Kőhalmi Emese nyerte meg, mögötte Nemes Réka, majd Horváth Maja ért célba.

U23 női C-1 5000 méter

Újpestiek taroltak a női kenu egyesek ötezer méteres futamában, hiszen az első helyen beérkező Csorba Zsófia, az ezüstérmes Opavszky Réka, valamint a dobogó harmadik fokára felérő Horányi Dóra is az UTE versenyzője.

U17-U18 női C-1 5000 méter

A nap utolsó futamát Matkovics Vanda (KSI) magabiztosan nyerte meg Trencsényi Noémi (TVK) és Molnár Csepke (MVM Szegedi Vízisport SE) előtt.

A Serdülő, Ifjúsági, U23-as Magyar Bajnokság összes eredményét ide kattintva lehet megtekinteni.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók