Kajak-Kenu TV #5 | Európa-bajnokság, Hervis Balaton-Átevezés, mentális készenlét

Csütörtökön 16 óra 15 perckor már az ötödik adásával érkezik a Kajak-Kenu TV a Duna World csatornáján. A mostani epizód fókuszában a szegedi ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokság, a július 27-i Hervis Balaton-Átevezés áll, emellett versenyzőink lelki egészségéről is beszélt nekünk Baky Dániel, az MKKSZ sportpszichológusa.

„Evezed le keresztbe” – állt az ismert szlogen a Stopper Led-falán június negyedikén a Hervis Balaton-Átevezés felvezető sajtótájékoztatóján. A korábbi évek sikereire alapozva 2024-ben már hetedik alkalommal rendezi meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a nyár egyik legnagyobb szabadidős sporteseményét. A Hervis Balaton-Átevezésen évről évre folyamatosan növekszik a jelentkezők száma, idén már több mint kétezren biztosították be helyüket.

„Szinte mindennel vízre lehet szállni, annyi kikötésünk van, hogy emberi erővel, kézzel hajtott jármű legyen – emelte ki Vida Gergely az MKKSZ szervezési igazgatója. – Voltak olyan extrém próbálkozások, hogy például leszerelt vitorlájú katamaránnal akarták teljesíteni a távot. A kajak-kenu különböző vállfajai, a SUP és a sárkányhajó a legnépszerűbbek, de akár gumicsónakkal is vízre lehet szállni.”

Az esemény névadó szponzora ezúttal is Magyarország vezető szabadidős sportáruházlánca, a Hervis.

„Ez már túlnőtt azon, hogy csak egy sporteseménynek hívjuk, ez egy valóságos balatoni sportfesztivál. Egy fesztiválon pedig akkor érzik jól magukat az emberek, ha a körítés és a programok ennek megfelelőek” – mondta el a sajtótájékoztatón Dalnoki Balázs, a Hervis ügyvezető igazgatója.

A Zamárdi-Tihany-Zamárdi útvonalon a közel nyolc kilométeres távot hét évvel ezelőtt még mindössze nyolcszáz nevező teljesített, tavaly azonban már 4200 fő szállt vízre. Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár bizakodó abban a tekintetben, hogy idén még többen fognak részt venni az eseményen.

Az adásban kiemelten foglalkozunk az élsportolók mentális kihívásaival, amelyek különösen ilyenkor, az olimpia évében erősödnek fel. Legjobbjaink számára rengeteg munkát igényel, hogy folyamatosan egyensúlyban tudják tartani a testi-lelki egészségüket.

„Ez egy eredményorientált sportág, úgyhogy nagyon sok olyan mentális és stresszhelyzet van, amit egyedül nem tud megoldani az ember. Ilyenkor egy sportpszichológus segítse nagyon jól jön” – vélekedett Németh Szabolcs, a Merkapt-Mekler SE edzője, aki elmondta, hogy a fiatalabb edzőkollégái is egyre többször kérik fel a szakembereket.

Az MKKSZ sportpszichológusa, Baky Dániel kiemelte, hogy a stresszhelyzetnek két fő komponense van, amelyekre érdemes figyelni: az egyik kognitív szinten jelenik meg, amikor negatív belső gondolatok lepik el a sportolókat, míg a másik a testi tünetek szintjén jelentkezik, vagyis a gyomorkavargáson át az izmok befeszüléséig akármi előfordulhat.

„Az olimpia éve másabb, mint a többi szezon. Talán az a fő különbség, hogy már nagyon a finisben van mindenki, leszűkült azoknak a köre, akik érintettek. Jönnek egymás után a válogatóversenyek, egy-két világesemény… Véleményem szerint az olimpiáig kijutni az egyik legnagyobb kihívás” – emelte ki a sportpszichológus.

A párizsi ötkarikás játékokat megelőző utolsó nemzetközi verseny volt a szegedi ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokság. A gyorsasági szakágat tekintve éremtáblázat élén végzett a magyar válogatott, köszönhetően a tíz arany-, hat ezüst-, és négy bronzéremnek. Para sportolóink összesen három, a SUP-osok hét érmet szereztek.

„Az Eb-re és vb-re is mindig szép számban összegyűlnek a hazai szurkolók, de ez csak Magyarországra jellemző, máshol nem – dicsérte meg a helyi publikumot a K-2 500 méteren Nádas Bencével aranyérmet szerző Tótka Sándor. – Itt nem csak mi, hanem a külföldiek is imádnak versenyezni. Az utolsó száz méteren amikor már nagyon savasodunk, csak a bójákat számoljuk, adnak egy löketet a helyi szurkolók és gyorsabban tudunk menni.”

A győztes páros másik tagja is a győzelem mellett kitért a Maty-éren lévő kivételes hangulatra.

„Amikor álltunk be a rajtgépbe és mondták be a nevünket, akkor nem kellett találgatni, hogy mikor mondják be a magyar hajót, mert fölrobbant a lelától. Amint beértünk az utolsó kétszázra óriási élmény volt, ahogy minket buzdítottak. Amikor már mindenünk fájt, átlendítettek minket” – emelte ki a már ötszörös Európa-bajnok Nádas Bence.

Mindezekről bővebben a Kajak-Kenu TV ötödik adásában jelentkezünk, amely tehát június 20-án 16 óra 15 perctől lesz először látható az Duna World-ön, de a teljes adás – a korábbiakhoz hasonlóan – hamarosan megtekinthető lesz YouTube-csatornánkon is. Azok, akik nem bírják kivárni a holnap érkező epizódot itt megtekinthetik az adás előzetesét.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók