Júniusban Martinkó Gábor kenutréner A hónap utánpótlásedzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője júniusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Martinkó Gábor kenutréneré lett - írta meg az utanpotlassport.hu.

A díj harmadik évadának tizedik kiírásában Bökfi János súlyemelő-, Martinkó Gábor kenu- és Szilágyi Zoltán kézilabdaedző volt a három jelölt. A kuratórium döntése alapján a júniusi elismerést – és az azzal járó 250 ezer forintot – az UTE kenuedzője vehette át.

A 66 esztendős Martinkó az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején felnőttválogatott versenyző volt, közben, 1980-ban szerezte meg a középfokú edzői képesítést, trénerként azonban csak 2006-ban kezdett el dolgozni. Az UTE szakosztályában a legfiatalabbak képzésével kezdte, majd fokozatosan egyre idősebbekkel foglalkozott, jelenleg jórészt felnőttkenusokat készít fel; közéjük tartoznak az U23-as korosztály képviselői.

A sprint- és a maratoni szakágban számos világbajnokot és vb-érmest nevelt, köztük Szabó Kristófot, Lakatos Zsanettet, Dóri Bencét, Kövér Mártont, Fekete Ádámot és a jelenlegi utánpótlás kenu szövetségi kapitányt, ifjabb Foltán Lászlót is hosszú időn át edzette. A felnőtt-vb-bronzérmes Korisánszky Dáviddal most is együtt dolgozik, miképpen a felnőtt Eb-második Horányi Dórával, illetve Csorba Zsófiával és Opavszky Rékával is – ők egyaránt U23-as és ifjúsági világbajnokok.

Tanítványai közül tehát sokan az utánpótlásban és a felnőttek között is eredményesek tudtak lenni, ahogyan Martinkó mondja: „Összességében nagyjából tizenöt-húsz világbajnoki címnél tartanak az általam felkészített kenusok.”

Júniusban, az év első korosztályos világversenyén, a pozsonyi U23-as és ifjúsági Európa-bajnokságon az UTE kenusai közül Martinkó Gábor tanítványai három arany- és két ezüstéremmel zártak.

Az U23-asok között Horányi Dóra C1 500 méteren első, C1 200-on pedig második lett, míg az Opavszky Réka, Csorba Zsófia kettes a 200 és az 500 métert is megnyerte. Mitropoulos Iliász az ifjúságiak között szerzett ezüstérmet párosban; őt Martinkó a kollégájával, Schmidt Dániellel együtt készítette fel.

Különlegeség, hogy Martinkó tanítványai a júniusi sikerek után júliusban is taroltak: a Bulgáriában megrendezett korosztályos világbajnokságon az UTE kenusai összesen hat érmet szereztek, többet közülük olimpiai számban. Opavszky Réka ráadásul a medálhalmozó magyar válogatott legeredményesebb tagja lett.

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök, a Porsche Hungariát Bognár Tamás kommunikációs vezető, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük a már említett ifjabb Foltán László, a kenuutánpótlás szövetségi kapitánya és Doma Gergő, az UTE kajak-kenu-szakosztályának vezetője méltatta a díjazottat, továbbá ott volt Martinkó klasszis tanítványa, Horányi Dóra is.

Molnár Zoltán olyan szakembernek nevezte Martinkót, aki a versenyzői és az edzőkollégái számára is igazi példakép, míg Bognár Tamás az UTE szakosztályában zajló műhelymunka fontosságát emelte ki. Doma Gergő úgy fogalmazott, hálás a trénernek, egyben büszke rá, mert nemcsak nagyszerű versenyzőket, hanem értékes embereket is nevel.

Foltán László elmondta, hogy rengeteg felejthetetlen emlék fűzi egykori mesteréhez, és hozzátette: „Meggyőződésem, hogy a már képzett versenylovak futtatásánál nehezebb feladat az azt megelőző felkészítés, márpedig Gábor ez utóbbiban is kiemelkedőt nyújt.”

Horányi Dóra – akinek öt éve irányítja az edzéseit Martinkó – annak a fontosságát emelte ki, hogy az UTE-ban baráti közösség jött létre edzője irányításával, és a társaság tagjait nem nyomasztja eredménykényszer.

„Mindemellett vagy talán éppen ezért hatalmas tisztelet övezi a munkáját, és a versenyzői szinte második apukájukként tekintenek rá.”

A díjazott kijelentette: hatalmas megtiszteltetésnek tartja az elismerést, olyan motivációnak, amely az elkövetkező évekre ellátja őt energiával.

"A közösség erejében hiszek és igyekszem minden sportolómmal egyformán bánni. Ugyanakkor lényegesnek tartom azt is, hogy egészséges hierarchia uralkodjon a szakosztályban, amelynek alapja a kor és a teljesítmény. A cél, hogy a versenyzők jól érezzék magukat az edzéseken és folyamatosan fejlődjenek, miközben becsületes emberek válnak belőlük” – összegzett Martinkó Gábor, aki nem felejtett el köszönetet mondott tanítványai korábbi mestereinek, nevelőedzőinek is.

Forrás: utanpotlassport.hu

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók