Három szakágban is érmes reményekkel indulunk neki a szegedi Európa-bajnokságnak

Élérkezett az idő, huszonkét év után Európa legjobbjai ismét a Maty-éren. A Szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban tartott felvezető sajtótájékoztatón Szakács Bálint, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ügyvezető igazgatója kiemelte, ez lesz az első olyan nemzetközi esemény, amelyen egyszerre három szakág legjobbjai is vízre szállnak. A kedd délelőtti sajtóeseményen Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány, Hajdu Botond para kajak-kenu szövetségi kapitány, valamint Tóth Dávid SUP szakág vezetőedző is beszámolt várakozásairól.

„Sok nemzetközi eseményt rendezünk minden évben, tehát maga a verseny szervezési oldalról nem újdonság, azonban mindenképpen kiemelendő az, hogy mi fogunk először egyszerre három szakágnak is helyet adni – emelte ki Szakács Bálint a Szervezőbizottság elnöke. - A Magyar Kajak-Kenu Szövetség részéről már évekkel ezelőtt kezdeményeztük a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség, illetve az Európai Kajak-Kenu Szövetség felé is, hogy több szakágat egybevonva rendeznénk nemzetközi versenyeket. Az európai szövetség erre nyitott volt, és meglátták ebben a lehetőséget. Egyrészt, hogy három szakágat összevonjunk, illetve, hogy a SUP-pal, mint feltörekvő, akár olimpiai esélyekkel is rendelkező szakággal egészítsük ki a sprint és a para programot.”

A bő egy hónappal korábban, szintén a szegedi Maty-éren megrendezett gyorsasági világkupának és para világbajnokságnak is fontos részét képezte a környezettudatosság, az akkor szerzett tapasztalatokat az Európa-bajnokságon kamatoztatják a szervezők. Emellett a hátrányos helyzetben lévő gyermekekre is gondolt az MKKSZ.

„Vizes sport tekintetében, a sportág számára mindig is fontos volt a vizeink és a környezetünk védelme. Az idei évben ezért is kezdtünk el a Zöldövezet Társulással együtt dolgozni, annak érdekében, hogy csökkentsük az eseményeinknek a környezetre gyakorolt negatív hatását. A világkupán 32 köbméter szelektív hulladékot gyűjtöttek, ami azt gondolom, hogy egy rendkívüli előrelépés a korábbi évekhez képest. Emellett pedig kiemelném, hogy

az Európa-bajnokságra bevontuk a Civilút Alapítványt is, akiken keresztül, hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek biztosítunk belépést az eseményre,

bízva abban, hogy egyrészt ők is szurkolnak majd a hazai sikereknek, másrészt pedig szeretnénk nyilván minél többekkel megszerettetni a kajak-kenu sportágat” – vélekedett az ügyvezető igazgató.

Szakács Bálint hozzátette, a jegyeladás tekintetében is kifejezetten jól alakulnak a számok, de azok, akik még be szeretnék biztosítani helyüket a Maty-éren a szeged2024.hu oldalon, vagy az Eventim felületén vásárolhatnak belépőket.

Ami a gyorsasági válogatottat illeti, Hüttner Csaba hétfőn nevezte meg azt a 32 versenyzőt, akik az ötkarikás játékok előtti utolsó nemzetközi megmérettetésen részt vesznek.

„Nagyon jó érzés hazai rendezésű Európa-bajnokságon, hazai csapatot vezetni, és azt gondolom, hogy ez már csak egy pont lesz az i-re a válogatók lezárta után. Nagyon feszes válogatókon vagyunk túl, de az olimpia évében mindig olyanok ezek az események, amik nem csak az én kedélyemet borzolják, de azt gondolom, hogy minden versenyzőét is – vélekedett a felnőtt szövetségi kapitány. – Azt gondolom, hogy

itt már csak egy örömevezés várható azoktól sportolóinktól, akik kijutottak az olimpiára.

Azok, akik még kijuthatnak és bizonyítaniuk kell, olyan számokban, amiben még nem véglegesen zártuk le a válogatási mechanizmust, itt tudják bebiztosítani, hogy helyük van a csapatban.”

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy a jelenleg összeállított olimpiai csapatnál erősebb válogatottat szinte el sem tudott volna képzelni.

Nem volt könnyű dolga Hajdu Botond para kajak-kenu szövetségi kapitánynak, hiszen paralimpiai bajnokunk, Kiss Péter Pál nem tudta kvalifikálni magát az Európa-bajnokságra, mivel korábbi sérülése kihatott a második válogatóversenyen mutatott teljesítményére is.

„Mindenképpen nagy érvágás az ő hiánya. Sérülés miatt nem tudott rajthoz állni a világbajnokságon, és a válogatási elvek alapján nem tud rajthoz állni az Európa-bajnokságon sem, így egyelőre nem rendelkezik nemzetközi eredménnyel. Ennek ellenére folyamatosan készül. Teljesen mindegy, hogy milyen okból kifolyólag volt hiba, viszont bizonyított már annyit, hogy a szövetség és az elnöksége megadta a lehetőséget arra, hogy kizárólag ebben a kategóriában legyen arra esélye, hogy a paralimpiai csapatba kerüljön – jegyezte meg Hajdu Botond, de külön kitért a címvédőként rajthoz álló szegedi versenyzőkre, Varga Katalinra és Suba Róbertre is. - Tavaly Portugáliában Európa-bajnok lett a két szegedi versenyző. Azt gondolom, hogy most is hasonló esélyekkel, reményekkel, éremesélyekkel fognak vízre szállni. Az eddigi válogatók és az eddigi versenyek, illetve a világbajnokság alapján azt gondolom, hogy az ő formájuk nagyon jó, kiváló úton haladnak.

Bízom abban, hogy meg tudják ismételni a tavalyi sikereiket a hazai közönség előtt is”

– fogalmazott a para kapitány, aki egy 9 főből álló csapattal vág neki az Eb-nek.

SUP szakágban előzetesen bárki nevezhetett a különböző versenyszámokba, a Tóth Dávid vezette válogatott delegáltjaként azonban hét versenyző áll majd deszkára a Maty-éren.

Mi kezdünk először sprintfutamokkal, és

bízom benne, hogy az izgatottságot felváltja majd a versenydrukk,

ami előrébb fogja vinni a magyar csapatot – jegyezte meg Tóth Dávid. - Kocsis Csilla és Szabó Zénó, valamint az összes, a szövetség által delegált versenyzők kifejezetten jó eredményeket érhetnek majd el. A felnőtt versenyzők között ott van Márton Károly is, aki szintén nagyon jó teljesítményt produkált a múlt heti válogatón, valamint Slekta Réka formája is kiemelendő. Bízom benne, hogy a héten is meg tudják mutatni, mire képes a magyar csapat.”

A június 12-16. közötti ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokság holnap a SUP szakág sprint és a technikai számok előfutamaival kezdődik. Jegyek még tehát kaphatók, a döntőket pedig az M4 Sport élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók