Három évtized után is él Hanzók Örs emléke

Idén már 33. alkalommal rendezték meg a szegedi Maty-éren az MVM Kupa - Hanzók Örs Emlékversenyt. A MVM Szegedi Vízisport Egyesület és a Vajda Attila Regionális Akadémia szervezésében 20 egyesület 450 fiatal versenyzője állt rajthoz.

Hanzók Örs egy nagyon fiatal és tehetséges kajakos volt, azonban több, mint három évtizeddel ezelőtt egy szolnoki versenyéről hazafelé menet autóbalesetben életét vesztette. A tragédiát követően családja és egykori egyesülete létrehozta a Hanzók Örs Alapítványt, amelynek célja kajak-kenus tehetségek támogatása, valamint a hagyományosan minden évben megrendezett emlékverseny lebonyolítása.

Ez utóbbira idén szeptember 28-án, szombaton került sor. Az MVM Kupa-Hanzók Örs Emlékversenyen az előkészítők kezdve, egészen a serdülőkig szálltak vízre a fiatalok, de kajak egyesben masters futamot is rendeztek. A verseny érdekessége, hogy bár van néhány egyes futam, a programot zömében a csapathajós számok teszik ki.

„Az utóbbi három-négy évben próbálunk alkalmazkodni az új irányelvekhez. Egy hiánypótló dolognak tekintettük azt, hogy régiós szinten is lehessen csapathajókat versenyeztetni. Alapvetően ez egy páros és négyes verseny lett az elmúlt években, emellett pedig három emlékfutamot is megrendezünk a Maty-éren – fogalmazott Sík Márton, a Vajda Attila Regionális Akadémia menedzsere, az MVM Szeged VE klubigazgatója. – Nagyon szeretik a versenyzők csapathajós futamokat, hiszen sokan tudják gyakorolni a párost és a négyest is. Rengeteg pici egyesületnek a Magyar Kupa mellett itt van egyedül arra lehetősége, hogy kipróbálja magát csapathajóban. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is nagyon jól sikerült a verseny, jó hangulatban teltek a futamok.”

2023-tól kezdődően három emlékfutamban is győztest avatnak Szegeden. Az U15-ös korosztály fiú K-1 4000 méteres futamában – amely a Hanzók Örs Emlékfutam nevet viseli – Mózes András, a Lágymányosi Spari VSE versenyzője diadalmaskodott. András jutalma egy, a Hanzók-család által felajánlott kajak, amelyet egy éven keresztül használhat.

Az U12 fiú MK-1 2000 méteres döntő a legendás szegedi edző Váradi Márton emlékét őrzi. A győztesnek járó serleget Kun Nimród (KSI) hódította el. Megemlékeztek a 2022-ben fiatalon elhunyt szegedi kenus tehetségről, Csanki Márkról is. Az U12 fiú MC-1 2000 méteres futamot Laczi Máté (MVM Szegedi VSE) nyerte meg, aki szintén egy kupával gazdagodott Szegeden.

Szombaton az egész ország felett átvonuló rossz időjárást szerencsésen sikerült elkerülniük a helyszínre kiérkezőknek, Sík Márton elmondása szerint pont azután szakadt le az ég, hogy mindent elpakoltak. „Kegyes volt hozzánk az időjárás” – jegyezte meg a Vajda Attila Regionális Akadémia menedzsere.

A legkisebb korosztályban indulókra nem csak a vízben, hanem a szárazföldön is komoly erőpróba várt, idén is egy izgalmas akadálypályán kellett végig menniük.

„Az U8 és U9-es korosztálynak minden évben teljesítenie kell egy szárazföldi ügyességi feladatot is a vízi mellett. A tavalyi akadálypályához képest idén egy kisebb volumenű volt, de a kajak-kenu szabályzat szerint készítjük el a tervet. Számunkra fontos az ügyességfejlesztés, ezért mi egy nehezített változatot szoktunk összehozni” – zárta Sík Márton.

Az MVM Kupa-Hanzók Örs Emlékverseny eredményei ide kattintva tekinthetők meg.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók