Egy parakvóta és 15 döntős egység a pénteki mérleg

Gyorsasági szakágban pénteken megkezdődött az idei első világkupa Szegeden. A nap során 14 magyar egység biztosította helyét versenyszáma döntőjében, többek között Kopasz Bálint, férfi kajak párosaink, a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor alkotta négyes, illetve az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán és a Bragato Giada, Benkucs Kíra kenu kettesek is remekeltek. Para szakágban Kiss Tibor KL2 200 méteren paralimpiai kvótát szerzett, míg KL1 200 méteren a világbajnoki címvédő Kiss Péter Pál kisebb sérülés miatt nem állt rajthoz, Suba Róbert azonban készülhet a fináléra.

A pótkvalifikációs verseny után pénteken az elő- és középfutamokkal kezdetét vette az idei első gyorsasági világkupa. Délelőtt elsőként a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor alkotta négyes biztosította helyét a fináléban, miután tavaly világbajnoki ezüstérmet szerző egység harmadik lett előfutamában.

„A válogatóra nem tudtuk hozni a legjobb formát, itt viszont azt érzem, hogy pihentebbek vagyunk. – mondta a futamot követően Csizmadia Kolos. - Jóval nagyobb frissességet tapasztal a csapat, a pihenés után most csúcsosodik ki a teljesítményünk. Hálistennek megvan a cél, fel lett pörgetve a motor, úgyhogy remélem a döntőben már hibátlanul tudunk menni – majd a Nádas Bence, Tótka Sándor kajak kettes ötszáz méteres futamaira is kitért világbajnoki ezüstérmes versenyzőnk. - Kulcsfontosságú volt, hogy az első három hely egyikén végezzünk, így eggyel kevesebb futamot kell mennie ma Sanyiéknak. De így is-úgy is maxos pályát akartunk menni, semmit nem változtattunk.”- tette hozzá. A szám másik magyar egysége, a Hidvégi Hunor, Kurucz Levente, Fodor Bence, Balogh Gergely alkotta hajó hajszálnyira volt a finálétól, a középfutamban a negyedik helyen zártak.

Kolosnak végül igaza lett a párost illetően, hiszen az említett Nádas Bence, Tótka Sándor duónak minden erejére szüksége volt, hogy délután K-2 500 méteren is a döntőbe jussanak. Az előfutamban a harmadik helyen végeztek, aminek köszönhetően két órával később a középfutamban egy brutális mezőnyben kellett bizonyítaniuk, két német és két spanyol egység között. A srácok végül bejöttek a finálét érő harmadik helyre.  

„A testem felmondta a szolgálatot, amint beértünk – mondta el meglátásait Nádas Bence, miután a célba érkezést követően a vízbe borultak a hajóval. – A válogatóval ellentétben a testem most tudta, hogy meddig kell kibírni. Az előfutam után érzetük, hogy egy hullámhosszon vagyunk és valóban ki tudjuk hajtani magunkat. A középfutamban megmutattuk, hogy igenis ott a helyünk a döntőben.”

„Nagyon jó erőben vagyok, iszonyatosan jól érzem magam. Sajnálom, hogy nem indulok egyest, mert szívesen megmutatnám, hogy mire vagyok képes. De Bencével nagyon jól megy a páros, ami abból is látszik, hogy elképesztően ki tudja hajtani magát. Nagyon-nagyon büszke vagyok rá!” – emelte ki Tótka Sándor a saját és a páros jelenlegi formájára reflektálva.

A másik magyar páros teljesítményére is nehéz szavakat találni. Kurucz Levente és Opavszky Márk nem csak az elő- de a középfutamukat is megnyerték, úgy, hogy utóbbiban regnáló világbajnok portugál párost is maguk mögé utasították.

„Mindkét futamban a legelőrébb szerettünk volna végezni, a rutinos versenyzőkkel fel akartuk venni a versenyt. A döntőben is hasonlóan jó ritmus kell felvennünk, ha jól akarunk szerepelni. Nagyon szoros lesz a holnapi mezőny” – emelte ki Opavszky Márk.

„A két négyes futamom után próbáltam a lehető legtöbbet pihenni. Páros beosztásunkban ugyanolyan volt az elő- és középfutam is, de mindig próbáljuk kijavítani az aktuális hibákat. Remélhetőleg a döntőre tökéletes formában leszünk” – értékelte az eddigi formáját Kurucz Levente.

Kopasz Bálint a K-1 500 méter elő- és középfutamában sem adott esélyt kihívóinak, magabiztosan jutott a szám holnapi döntőjébe. Olimpiai bajnokunk szinte duzzadt az erőtől a nap során, mellette Szántói-Szabó Tamás neve is ott van a finalisták között.

„Könnyednek éreztem a mozgást, ami jó előjel a következő napokra. Olyan típusú versenyző vagyok, aki futamról futamra folyamatosan fejlődik. Sokan hiányoznak a mezőnyből, de azért megcéloznám az első három hely egyikét – fogalmazott Kopasz Bálint a középfutam megnyerése után – Utána viszont nem lesz könnyű dolgom ezer méter egyesben, mivel minden nagy név eljött ebben számban. Bízom benne, hogy [Varga – a szerk.] Ádámmal is nagyot fogok csatázni.”

Döntőbe jutott női K-4 500 méteren a fiatal Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka kvartettünk is, köszönhetően a középfutamban elért harmadik helyüknek. Csikós és Kőhalmi, valamint Nemes Réka és Dráviczki Dóra ötszáz párosban egyaránt a B-döntőben szerepelnek majd. Fojt Sára kétszáz egyesben készülhet a fináléra, Rugonfalvi-Kiss Janka ellenben épphogy lemaradt az A-döntőről, negyedik lett a középfutamban.

Mix K-2 500 méteren a Kiskó Réka, Béke Kornél duó már az előfutam után bebiztosította helyét a döntőben. Másik vegyes párosunk, vagyis a Dráviczki Dóra és Tamás Gergő ugyan középfutamra kényszerült, de ott mindenkit maguk mögé utasítottak, így két magyar hajó lesz ennek a számnak a fináléjában.

Rengeteg szép teljesítményt láthattunk kenusainktól is a pénteki nap folyamán. Adolf Balázs és Hajdu Jonatán egysége az előfutamukban elért második helyezésük után, a középfutamot megnyerve jutottak döntőbe C-2 500 méteren, ahol azonban sajnos nem láthatjuk majd a Kollár Kristóf, Fejes Dániel kettesünket.

Férfi C-1 200 méteren Korisánszky Dávid előfutamát megnyerve egyenes ágon döntős, míg Koczkás Dávid a középfutamban is rajthoz állt, az ott elért ötödik helyezése nem volt elegendő az A-döntőhöz.

Női C-2 500 méteren Bragato Giada és Benkucs Kíra friss párosa, valamint Opavszky Réka és Csorba Zsófia egysége is egyaránt két pályát teljesített pénteken. Előbbi duó a középfutamban hajóhosszal nyerve a döntőbe jutott, míg utóbbi kettes a negyedik helyen célba érve éppen lecsúszott a fináléról.

„A cél az A-döntő volt. Az előfutamunk elsőpályás volt, de szerintem bónuszként éltük meg, hogy a középfutamban is mehettünk. Pályáról pályára jobbak leszünk, ennél pedig nincs jobb edzés. Elégedett vagyok az elő- és középfutammal is” – értékelt pozitívan Giada a páros pénteki második futama után.

„Hétfőn töltöm be a tizenkilencedik életévemet és elégedett vagyok, hogy ilyen fiatalon itt lehetek egy felnőtt világversenyen és helytállok” – mondta büszkén a friss páros másik tagja, Benkucs Kíra.

Para szakágban folytatódott a világbajnokság, Kiss Tibor KL2 200 méteren megszerezte az ötödik paralimpiai kvótánkat, miután kilencedik helyen zárt a mai döntőben.

A négyszeres világbajnoki címvédő Kiss Péter Pál KL1 200 méteren indult volna, azonban kisebb izomsérülés miatt, végül nem tudott rajthoz állni az előfutamban. Suba Róbert viszont igen, aki a harmadik helyével a középfutamba kvalifikálta magát.

KL3-as sérültségi kategóriában a hölgyeknél Molnár Nikoletta előfutamban elért harmadik helyével holnap középfutamozik, és ugyanez vár a férfiaknál Kiss Erikre is, aki egy negyedik helyezéssel kezdett.

Boldizsár Dalma tegnap a középfutamba jutott KL2 200 méteren, számára az első három hely egyikén kellett volna végezni, hogy a szombati döntőben is rajthoz állhasson. Dalma végül pont lecsúszott erről, a negyedik helyen ért célba.

Juhász Tamás és Suba Róbert csütörtökön a VL2 200 méter középfutamába kvalifikálta magát, péntek reggel ők is újra beálltak a rajtgépbe. Suba Róbert rajt-cél győzelemmel jutott döntőbe, és Juhász Tamás is szépen zárkózott az élmezőnyhöz, azonban a negyedik helye a B-döntőben való induláshoz volt elegendő.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók