Az előfutamokkal pénteken megkezdődik számunkra is a paralimpia

Csapatunk szerdán szerencsésen megérkezett Párizsba, sőt délután már a pályát is kipróbálták. Csütörtökön a szeles, esős idő ellenére is megtartották a rajtgéppróbát, így nem maradt más hátra, mint várni a péntek reggeli kezdést. Pénteken előfutamokat rendeznek, a futamok első helyezettjei egyenes ágon bejutnak a szombati vagy a vasárnapi döntőbe, míg a többiek a finálé előtti órákban középfutamoznak majd. Nézzünk szét egy kicsit az egyes kategóriák háza táján!

Kezdjük a hölgyekkel és Varga Katalinnal, aki KL2 200 méteren indul. Kata Tokió bronzérmese, kétszeres Európa-bajnok, aki az elmúlt három évben folyamatosan ott volt a két brit klasszis, Charlotte Henshaw és Emma Wiggs nyakán. Az áttörés a májusi szegedi világbajnokságon jött el, az előfutamban ugyanis Wiggs-szet sikerült elkapnia, aki aztán – vélhetően a kenura készülve – rajthoz sem állt a döntőben. Kata végül ott is a második helyen végzett, ami az eddigi legjobb vb-eredménye. Gyaníthatóan a vasárnapi finálét követően is kiegyezne ezzel az eredménnyel.

Legnagyobb ellenfelei természetesen az említett britek lesznek, akik közül Emma Wiggs már az előfutamban is megpróbál az útjába állni. A döntőbe csak a futamok első helyezettjei juthatnak be egyenes ágon, így borítékolható, hogy nagy csatát láthatunk majd és persze nem szabad lebecsülni a németek kiválóságát Anja Adlert sem, aki az elmúlt években stabil negyedik volt a nemzetközi versenyeken.

A 21 éves Boldizsár Dalma újoncként rögtön két számban, kajakban és kenuban is rajthoz áll. A kvótát kenuban, VL2 200 méteren szerezte meg a szegedi világbajnokságon elért 11. helyezésével. Párizsban természetesen már a döntőbe jutás is kiváló eredmény lenne. Az Eb-ötödik tehetség már a pénteki előfutamban találkozik a címvédő Emma Wiggs-szel, rajta kívül üzbég, brazil, indiai és spanyol versenyző alkotja még a mezőnyt. A döntőbe közvetlenül a futam győztese jut, a többiekre szombaton vár a középfutam.

Kajakban is „belenyúlt” a sorsolásba, hiszen bár Katát elkerülte, megkapta itt is a címvédőt, Charlotte Henshaw-t, illetve ausztrálok inkább kenuban remeklő versenyzőjét Susan Seipel-t.

Női KL3-ban Molnár Nikoletta is a paralimpiai debütálására készül. Az AVSE kitűnő versenyzője a tavalyi világbajnokságon érte el eddigi legjobb eredményét, Duisburgban ötödik lett, amivel megszerezte a kvótát is. Nehéz előfutamba került, hiszen ellenfelei között ott lesz a paralimpiai és világbajnoki címvédő brit Laura Sugar, valamint a Tokióban bronzérmes német Felicia Laberer is. Niki bízhat a jól sikerült felkészülésében, ha elsőre pénteken nem is sikerül bejutnia a döntőbe, a vasárnapi középfutamban simán összejöhet neki.

A férfiakra áttérve, KL1 200 méteren Kiss Péter Pál és Suba Róbert is az elitmezőny tagjai közé sorolható. Petya a szám paralimpiai címvédője, Tokióban világcsúccsal győzött, 2019 óta se vb-n, se Eb-n nem talált legyőzőre, amikor elindult. A Honvéd 21 éves tehetségét az év elején sérülés és betegség is hátráltatta, egy ponton a párizsi részvétele is megkérdőjeleződött. Július végén azonban megnyerte a második válogatót, majd a szétlövést is Juhász Tamással szemben, így idei egyetlen nemzetközi versenye a paralimpia lesz. Saját bevallása szerint motiválja, hogy címvédőként állhat rajthoz és az edzéseken mutatott teljesítménye is bizakodásra adhat okot.

Persze nem szabad rá túl nagy terhet pakolni, annál is inkább, mert a kihívók is nagyon készülnek. Legfőbb vetélytársai az aktuális világbajnok brazil Luis Carlos Cardoso da Silva és a francia Remy Boulle lesznek. Utóbbival már az előfutamban találkozik Petya.

Robi a 2016-os riói játékokon elért második lett ebben a kategóriában, ami a magyar kajak-kenu sport első paralimpiai érme. A legutóbbi Eb-n Boulle mögött második lett. A rutinos szegedi versenyző az első előfutamban kapott helyet, amelyben a brazil Cardoso da Silva is indul.

Suba emellett kenuban is érdekelt lesz, méghozzá VL2-es kategóriában. A májusi vb-n hatodik, a június Eb-n harmadik lett. A szám legnagyobb esélyese kétségkívül a címvédő brazil Fernando Rufino de Paulo, aki világbajnokságon is győzött, megelőzve honfitársát Igor Alex Tofalinit. A mezőnyben ott van a tokiói paralimpia második és harmadik helyezettje, azaz az amerikai Steven Haxton és a portugál Norberto Mourao is. Robit az első előfutamban láthatjuk, Rufino de Paulo mellől rajtolhat. Ennek a számnak a középfutamát és döntőjét vasárnap rendezik majd.

Férfi KL2-ben Kiss Tibor is a döntőbe jutást tűzi ki legfőbb céljaként. A 46 éves versenyző mindössze két évvel azután, hogy újra hajóba ült, a világbajnokságon elért kilencedik helyével szerzett helyet magának a paralimpiai indulók között. A pénteki előfutam számára is igazi erőpróba lesz, hiszen Tokió arany-és ezüstérmese, vagyis az ausztrál Curtis McGrath az ukrán Mykola Syniuk is az ellenfelek között lesz.

A vasárnapig tartó és minden nap 10 órakor kezdődő versenyeket az M4 Sport élőben közvetíti.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók