Arany a maraton vb-n, de az olimpiáról sem mondott le

Ismét Kisbán Zsófia lett az év női maraton kenusa. A Lágymányosi Spari kiválóságánál 2023 meghozta a nagy áttörést, ugyanis megszerezte első világbajnoki címét. Emellett gyorsasági szakágban is remekelt, két számban is indulhatott Duisburgban, ötezer méteren a dobogó második fokára állhatott fel. Mint mondta, a jövőben is két fronton tervez, illetve három év után újra párosozna és nem mondott le a párizsi olimpiáról sem.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Év sportolója díjátadóján, maraton szakágban sorozatban negyedszer lett Kisbán Zsófia az év női kenusa. Itthon évek óta az elsőszámú női kenusa a szakágnak, amit eddig a nemzetközi versenyeken szerzett érmeivel is rendre bizonyított. A vitrinből csupán a világbajnoki arany hiányzott, egészen a dániai maraton világbajnokságig, ahol a Lágymányosi Spari versenyzője rövidkörön (3,4 km) győzött.

Arany a maraton vb-n, de az olimpiáról sem mondott le

„Nem is a megkönnyebbülés jutott eszembe a verseny után, hiszen óriási csatát vívtam a szakág domináns alakjával, Liudmyla Babakkal. – kezdte a 25 éves kenus. – Duplán jó érzés volt a világbajnoki cím és hogy egy tiszta küzdelemben sikerült legyőznöm őt. Sok kis apróság nem jött össze idén, ezért is voltam nagyon boldog, hogy az év utolsó versenye így sikerült.”

Ki kell emelni, hogy az ukrán Liudmyla Babak nyolcszoros világ és nyolcszoros Európa-bajnok, a jelenkori maraton, ha nem a legmeghatározóbb kenusa. Zsófi tehát nem kis tettet hajtott végre, de hogy mi is volt a siker kulcsa?

Arany a maraton vb-n, de az olimpiáról sem mondott le

„Ha Babak végig elől megy, akkor nagyon jól megy neki. A duisburgi gyorsasági vb-n is indult ötezren, ott sokkal hátrébb végzett. Bíztam abban, hogy ha magam mögött tudom tartani, akkor sikerül megtörni. Dániában volt, hogy feljött rám, vezetett is, sőt a futásnál is ő szállt ki előbb, de itt ismét elé tudtam kerülni és szerintem ez volt a döntő. Ennél a pontnál lehet, hogy fejben nem bírta tovább. Hozzátartozik az is, hogy borzasztó nagy iramot mentünk és nekem sem volt könnyű, de Kadler Viktorék is azt mondták, hogy valószínűleg a futásnál dőlt el.”

Zsófi tehát világbajnokként zárta a szezont, de az addig vezető út sem volt eseménytelen. A maraton mellett, gyorsasági szakágban is szép eredményeket ért el. A májusi szegedi világkupán ezren és ötezren is ezüstérmes lett, és a maraton vb előtt egy héttel, Duisburgban, ugyanezekben a számokban egy negyedik és egy második helyezést sikerült elérnie. 

„Szerencsének mondhatom magam, hogy két számban is indulhattam Németországban, viszont úgy érzem egyikben sem voltam szerencsés és így utólag szerintem egészségügyileg sem voltam a toppon, illetve szél sem nekem kedvezett.” – fogalmazott Zsófi, aki ötezren jelentős előnnyel vezetett, azonban a kanadai Katie Vincent végül utolérte.

Arany a maraton vb-n, de az olimpiáról sem mondott le

„Az ötezer méter kiszámíthatatlan, már a dobogónak is örülni kell. Nagyon sok jó kenus volt mellettem és az elején magamat is megleptem azzal, hogy ilyen jól tudtam helyezkedni. A közepén éreztem azt, hogy ez nem én vagyok. Ott jött egy rám nem jellemző fáradtság, hiszen mindig akkor szoktam elindulni. Nem arról volt szó, hogy bekezdtem volna, lehet már akkor bujkált bennem valami, de nem ismertem magamra, olyan volt mintha valaki húzott volna vissza. Nem volt jó élmény, de az eredménynek nagyon örülök.”

Zsófi a jövőben is úgy tervezi, hogy párhuzamosan versenyezne mindkét szakágban, mivel az edzéseken rengeteg hosszú evezést csinálnak edzőjével, Guj Attilával. Úgy érzi ötezer méteren tudja kihozni magából a legtöbbet, de az ötszáz és az ezer méter áll hozzá a legközelebb.

„Nem is nagyon tudok választani ezek közül, ezért is indulok amikor csak lehet mindkettőben. Szeretnék mindenhol helytállni, talán emiatt picit példaképem is Katie Vincent, aki kétszázon, ötszázon és ötezren is nagyon jó és ha elindulna ezren, ott is az lenne. Én is ezt az utat járom, nem hiszem, hogy el kellene engednem bármelyik számot.”

Arany a maraton vb-n, de az olimpiáról sem mondott le

Azt is tudja, hogy az olimpiai távokon, tehát 200 és 500 méteren gyorsulnia kell még, de mindent meg is tesz ezért. Apropó olimpia. Zsófi látókörében is ott van Párizs, ötszáz párosban szeretné megmutatni, hogy van keresnivalója a csapatba kerülésért folytatott harcban. 

„A páros az egyik kedvencem, igaz három éve nem mentem, mert sokkal többen vagyunk balosok, mint a jobbosok. De most ősszel is próbálgatom és remélem, hogy tavasszal egy párostárssal is odaállhatok a májusi válogatóra. Jó párosembernek tartom magam, van, hogy jobban is ki tudom adni magamból azt, ami bennem van, mert ott egymásért is küzdünk. Semmiképp sem tettem le az olimpiáról.”

Arany a maraton vb-n, de az olimpiáról sem mondott le

Az év női maraton kenusa azzal zárta, hogy egy hosszabb pihenő után, már javában zajlik a felkészülés, főleg még vízen, de van kondi és futás is. Januárban sífutó edzőtáborba készül, a melegvízi tábor viszont még kérdéses.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók