Akik már most győztesek! - rájuk figyelünk péntektől a paralimpián

Péntektől vasárnapig rendezik a paralimpiai kajak-kenu versenyeket a Párizs melletti Vaires-sur-Marne Nautical Stadiumban három nap során hat magyar versenyzőért szoríthatunk, akik tulajdonképpen már azzal is győztek, hogy részt vehetnek e fantasztikus eseményen. Ismerjük meg egy kicsit jobban őket!

Varga Katalin:

  • Klubja: MVM Szegedi VSE

  • Edzője: Karnok Marcell

  • Versenyszáma Párizsban: KL2 200 méter

Kata 2007-ben egy autóbalesetben sérült meg, azóta kerekesszékes. Gyerekkorában - vesebetegsége miatt édesanyja féltette a komolyabb sportolástól. A baleset után életét újra tudatosan felépítve kezdett sportolni és találkozott a kajakozással. Egy sportágválasztón ismerkedett meg Pruzsina Istvánnal, 2014-ben kezdték meg a közös munkát. Két évvel később már a riói paralimpián bizonyított, az ötödik helyen végzett KL2 200 méteren.

Ezt követően Csamangó Attila és Győrfi Tamás vezetésével edzett tovább Szegeden. 2019-ben a poznani Európa-bajnokságon szerezte élete első nemzetközi érmét, kategóriájának bronzérmese lett. Két évvel később is éremesélyesként érkezett a tokiói paralimpiára és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen a britek mögött harmadik lett.

2022-ben már Karmok Marcell irányításával kezdte meg a felkészülést és hamarosan sikerült szintet lépnie. Bár ebben az évben még az Eb-n és a vb-n is harmadik lett, a 2023-as montemori kontinensviadalon – igaz a britek távollétében – megszerezte első Európa-bajnoki címét. A duisburgi vb-n ismét harmadik lett, ám ez paralimpiai kvótát jelentett számára.

Idén Szegeden megvédte Eb-elsőségét, sőt a világbajnokság előfutamában legyőzte az addig utolérhetetlen britek közül Emma Wiggs-et, majd a döntőben második lett.

Boldizsár Dalma:

  • Klubja: MVM Szegedi VSE

  • Edzője: Boldizsár Gáspár

  • Versenyszáma Párizsban: KL2 200 méter és VL2 200 méter

Dalma kajak-kenus családból származik, édesapja, egyben edzője a kétszeres világbajnok kenus, Boldizsár Gáspár. Már tizenéves korában is nagy tehetségnek számított, korosztályos bajnokságot is nyert. 2020 december 31-én került kórházba egy gerincében keletkezett haematóma miatt, aminek következtében kerekesszékbe került. A rehabilitáció után édesapja tanította meg kenuzni és a parakenu mellett a kajakozást is gyakorolják.

Munkájának gyümölcse hamar beérett, hiszen idén májusban a szegedi világbajnokságon kvótát szerzett Párizsba, ahol kajakban és kenuban is rajthoz állhat.

Molnár Nikoletta:

  • Klubja: Angyalföldi VSE

  • Edzője: Gombos Dániel

  • Versenyszáma Párizsban: KL3 200 méter

Niki gyerekkorában iskolai szinten atletizált, majd egy vonatbaleset során vesztette el mindkét lábát. Balesete után is aktív életet élt, hiszen évekig ülőröplabdázott, sőt a válogatottba is bekerült, azonban egyéni sportot keresett, amiben maga is bizonyíthat, így találta meg a kajakozást.

Kezdetben félelmetes élmény volt számára kajakba ülni, Gombos Dániel irányításával azonban gyorsan fejlődött. Első nagyobb eredményét a 2019-es poznani világbajnokságon érte el, KL3 200 méteren nyolcadik lett. Négy évvel később, a 2023-as duisburgi vb-n ötödik helyével szerzett kvótát Párizsba.

Suba Róbert:

  • Klubja: MVM Szegedi VSE

  • Edzője: Szabó Krisztián Hermész

  • Versenyszáma Párizsban: KL1 200 méter és VL2 200 méter

A 44 éves Suba Róbert középiskolás korában atletizált és kézilabdázott, azonban 19 évesen ejtőernyős balesetet szenvedett, aminek következtében deréktól lefelé lebénult. Budapesten az akadálymentesítés még gyerekcipőben járt, amikor elvégezte a főiskolát, sőt továbbra is komolyan sportolt, úszott, konditerembe járt, vívott, majd 2012-ben rátalált a kajak-kenura.

A sportág paralimpiai debütálására 2016-ig kellett várni. Rióba Robi már kétszeres Európa-bajnokként érkezett, néhány hónappal korábban Moszkvában KL1 és VL1 200 méteren is győzött. Brazíliában Robi történelmet írt: KL1 200 méteren óriási csatában második lett, amivel ő lett a magyar kajak-kenu sport első paralimpiai érmese.

A következő években is többször ünnepelhetett világ-és Európa-bajnoki dobogón, ám a 2021-es tokiói játékokra mégsem sikerült kijutnia. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kenuban nem sokkal a játékok előtt átklasszifikálták a VL2-es kategóriába, ami nagyobb kihívások elé állította, hiszen ellenfelei többnyire a lábukat is tudják használni.

Robi azonban továbbra is elszánt és kajakban, illetve kenuban is remek eredményeket ért el az elmúlt években. Kenuban tavaly Európa-bajnok lett, majd a vb-n elért hatodik helyével kvótát szerzett Párizsba, ahol kajakban is láthatjuk majd. 

Kiss Péter Pál: 

  • Klubja: Budapesti Honvéd SE

  • Edzője: Pruzsina István

  • Versenyszáma Párizsban: KL1 200 méter

Nyolcéves korában magas és sokáig nem múló lázzal került be a pécsi kórházba, ahol Guillain–Barré-szindrómát diagnosztizáltak nála. A kezelések hatására felsőtestén visszatért mozgásképessége, de alsóteste sajnos mozgásképtelen maradt. A kezelések után Budapesten a Mozgásjavító Általános Iskolában folytatta tanulmányait. Itt a mozgássérült gyerekek sportolása kiemelt fontosságú, így több sportág kipróbálása mellett úszásban kezdett el versenyezni, majd az iskolában kipróbálta a kajakozást is, ahol nagyon hamar megmutatkozott tehetsége.

2015-ben kezdett el kajakozni, méghozzá Pruzsina István kezei alatt, akivel a következő években a csúcsot ostromolták. Petya először 2019-ben tette a névjegyét, amikor mindössze 16 évesen világbajnok lett Szegeden KL1-es sérültségi kategóriában. Ezt azóta további három elsőség követte, emellett három Európa-bajnoki aranyérem is sorakozik a vitrinjében. Az eddigi csúcs azonban 2021-hez köthető, Tokióban világcsúccsal győzött és ezzel a magyar kajak-kenu sport történetének első paralimpiai bajnoka lett. Párizsban tehát címvédőként állhat rajthoz a még mindig csak 21 éves tehetség.

Kiss Tibor:

  • Klubja: Merkapt-Mekler SE

  • Edzője: Pruzsina István

  • Versenyszáma Párizsban: KL2 200 méter

Kamaszkorában évekig az Építőkben kajakozott, így a sportág ismerete és a Duna szeretete már régóta élete része. 18 éves korában egy villamosbaleset következtében vesztette el mindkét lábát. Akkoriban a para kajak-kenu még nem létezett és egyéb kihívásokkal is meg kellett birkózni, de mindig aktív életet élt. Edzőterembe járt és versenyszerűen, válogatott szinten ülőröplabdázott. Két éve talált rá újra a kajakozásra, azóta folyamatosan, nagy örömmel, hatalmas szorgalommal és lelkesedéssel edz a Kis-Dunán.

KL2-es sérültségi kategóriában versenyez. Akaratát, illetve szorgalmát bizonyítja, hogy két év után, 46 évesen a júniusi szegedi világbajnokságon elért 9. helyével kvótát szerzett Párizsba.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók