A SUP-osoknak és a sárkányhajósoknak is Tatán volt jelenésük

Szombaton a tatai Öreg-tónál rendezték meg az idei SUP Magyar Kupa, valamint a Sárkányhajó Magyar Bajnokság első fordulóját. Mindkét szakágban színvonalas versenyeket láthattak a kilátogatók, a SUP-osoknál például a 17 éves Szabó Zénó a felnőttek között duplázott, míg a sárkányhajósoknál meglepetés is született.

Az Eb-válogató előtti utolsó SUP-versenyt rendezték hétvégén Tatán. A Magyar Kupa idei első állomásán közel 70 érvényes versenyengedéllyel rendelkező induló volt, ami Tóth Dávid vezetőedző elégedettségre adhat okot.

„Szerintem ez egy nagyon szép szám, különösen úgy, hogy gyermek és kölyök korosztályban nem is voltak futamok. – mondta Tóth Dávid. – Bízom abban, hogy a második állomáson, ami Sukorón lesz majd, még többen leszünk. Évről évre van egy stabil fejlődés a nevezési számokat tekintve, remélem, hogy idén akár a százas álomhatárt is elérhetjük.”

Serdülő, ifjúsági felnőtt, valamint két masters korosztályban lehetett nevezni felfújható, vagy akár merevdeszkával is. Három versenyszámban lehetett indulni, a 200 méteres sprintben, valamint a 6 kilométeres hosszútávon, vagy akár a 800 méteres, négy fordulóból álló technikaiban.

A merevdeszkások felnőtt mezőnyében a férfiaknál Szabó Zénó vitte a prímet. A még csak 17 éves tehetség a sprint és a technikai számot is megnyerte mindkét esetben Márton Károlyt és Kövér Mártont megelőzve. Zénó hosszútávon is dobogóra állhatott, itt viszont meg kellett elégednie annak legalsó fokával, miután a győztes Kövér Márton mögött, Márton Károly végzett a második helyen.

A nőknél a szintén még csak 17 éves Kocsis Csillag és a 20 éves Slekta Réka párharcáról szól mindhárom versenyszám. Kettejük összecsapásából most 2:1 arányban Csillag jött ki győztesen, aki technikaiban és hosszútávon is győzött, míg a sprintben Réka bizonyult jobbnak.

„Csillag nagyon jót meccselt Rékával, különösen hosszútávon volt komoly csata kettejük között. Szabó Zénón egyértelműen látszik, hogy sokat fejlődött. Úgy gondolom mindhárom említett versenyzőnek jó esélyeik lehetnek az Eb-n is.” – fogalmazott Tóth Dávid.

A válogatót egyébként június 5-7. között rendezik Szegeden. Az egyes versenyszámok első két helyezettje kerül be az Eb-csapatba. A Magyar Kupa eredményei lentebb olvashatók.

Ugyanezen a napon és ugyanitt rendezték meg a Sárkányhajó Magyar Bajnokság I. fordulóját is. A háromfelvonásos rendezvénysorozat első állomásán a DB20-as osztályban rövid és hosszútávon is rendeztek futamokat, míg DB10-es osztályban csak 200 méteren mérették meg magukat a rajthoz álló csapatok.

Környei Gergely, szabadidős szakágvezető elmondás szerint az elmúlt években folyamatosan fejlődött a helyszín, s mint kiemelte, idén is odatették magukat a szervezők, így nagyszerű futamokat tudtak megrendezni.

A Sárkányhajó Magyar Bajnokság – a korábbi évekhez hasonlóan – összesen három fordulóból áll, a különböző helyszíneken A- és B-ligákban lehet pontokat szerezni DB20 200 méteren, DB10 200 méteren, illetve DB20 4 kilométeren.

„A és B-ligában indulhatnak el a nevezett csapatok. Az A-ligában az előző szezon első 8 helyezettje szerepel, de év közben, a fordulók között fel-, illetve lenevezési lehetőség is van. Ez azt jelenti, hogy az utolsó néhány helyezett a maga döntése szerint indulhat el két liga közül az egyikben, de ennek megfelelően kell kalkulálniuk, hogy mennyi pontot tudnak szerezni – emelte ki Környei Gergely. – Összesen három versenyszámba lehet nevezni: húszas mix hajókban hosszú- és rövidtávra, valamint a tízes mix hajóknál csak a rövidtáv szerepel versenyprogramban. Utóbbinál nincsenek külön ligák. Az egyes versenyszámoknál az év végén az összetett ponteredmények alapján alakul ki a magyar bajnoki sorrend.”

Érdekesség, hogy a sorozat utolsó, augusztus 25-i állomása, egyben válogató lesz a világbajnokságra és a világkupára is.

„Az augusztusi, legutolsó magyar bajnoki fordulón lesz egy válogatóverseny, ahol tízes mix kategóriában 200, 500 és 2000 méteres távok is lesznek. Ez a világjátékokra kvalifikáló világbajnokságra és világkupára válogat majd hajókat. A három száma összetett ponteredményének a győztese lesz kijelölve induló egységként” – számolt be a válogatási elvekről a szabadidős szakágvezető.

Tatán történtek meglepetések is, hiszen a Römi Sárkányhajó Klubot kizárták a húszas mix rövidtávú előfutamán, így értékes pontoktól estek el.

„Az előző éveknek az egyik nagy favoritja, a Römi, az egyik futamban hibázott, így kizárták őket. Emiatt jelentős ponthátrányba kerültek, mert az egyik erős számukban, ahol jó eséllyel dobogón vagy első helyen végeztek volna nem szereztek pontot. Ez volt a hétvége egyik legnagyobb meglepetése. Ezen kívül történt még két kizárás, ami nyilván előfordul minden versenyen, de a végső elszámolásnál a csapatoknak súlyos veszteséget jelenthet majd”

Környei Gergely elmondása szerint évről évre vannak fejlődő csapatok, idén a Hírös Kecskemét Vízi Sportegyesületnek sikerült maradandót alkotnia.

„Egy-két csapat, amely egy-egy versenyszámban szépen lassan felnőtt az A-ligás mezőnyhöz komolyan odacsapott, és jó eredményeket ért el. Ki szeretném emelni a Hírös-Kecskemét csapatát, akik a tízes mix kategóriát megnyerték úgy, hogy néhány évvel ezelőtt még a B- ligában versenyeztek. Ők most a B-ligának mindkét versenyszámában is az élen végeztek, tehát több éremmel és ponttal is távoztak” – értékelte a hétvége eredményeit Környei Gergely.

A Magyar Bajnokság második fordulóját június 30-án Sukorón rendezik.

A Sárkányhajó Magyar Bajnokság első fordulójának eredményei:

DB20 Premier Mix A liga 4 km: 1. Römi Sárkányhajó Klub, SZVTSZ, Atomerőmű SE, KSI, Csepel, FTC, UTE, Honvéd SE, Lágymányosi Spari (versenyegyesülés); 2. Tatai Hódy Sportegyesület; 3. Graboplast Győri VSE, Hídépítők, Naturland Mosonmagyaróvári VSE (versenyegyesülés)

DB10 Premier Mix 200 m A Döntő: 1. Hírös-Kecskemét, Körös Dragon SE (versenyegyesülés); 2. Römi Sárkányhajó Klub, SZVTSZ, Atomerőmű SE, KSI, FTC, UTE, Csepel, Lágymányosi Spari (versenyegyesülés); 3. Lágymányosi Spari

DB20 Premier Mix A liga 200 m A Döntő: 1. Tatai Hódy Sportegyesület; 2. Lágymányosi Spari; 3. Graboplast Győri VSE, Hídépítők Egyesülete, Naturland Mosonmagyaróvári VSE (versenyegyesülés)

 

A Magyar Kupa eredményei:

Merevdeszka férfi felnőtt 200m: 1. Szabó Zénó (SUPport SC), 2. Márton Károly (Merkapt-Mekler SE), 3. Kövér Márton (Budapesti Honvéd SE)

Merevdeszka férfi felnőtt 800m: 1. Szabó Zénó (SUPport SC), 2. Márton Károly (Merkapt-Mekler SE), 3. Kövér Márton (Budapesti Honvéd SE)

Merevdeszka férfi felnőtt 6km: 1. Kövér Márton (Budapesti Honvéd SE), 2. Márton Károly (Merkapt-Mekler SE), 3. Szabó Zénó (SUPport SC)

Merevdeszka női felnőtt 200m: 1. Slekta Réka (Dunakeszi Kajak Club), 2. Kocsis Csillag (BYC), 3. Varga Zsuzsanna (SUPport SC)

Merevdeszka női felnőtt 800m: 1. Kocsis Csillag (BYC), 2.  Slekta Réka (Dunakeszi Kajak Club), 3. Erdős Zsófi (Velencei VSC)

Merevdeszka női felnőtt 6km: 1. Kocsis Csillag (BYC), 2. Slekta Réka (Dunakeszi Kajak Club), 3. Varga Zsuzsanna (SUPport SC)

Felfújható deszka férfi felnőtt 200m: 1. Blazhko Alexey (SRH SE), 2. Kazai Kornél (Velencei VSC), 3. Zakar Szabolcs (SRH SE)

Felfújható deszka női felnőtt 200m: 1. Gonda Helga (SUPport SC), 2. Dani Erika (Plastex Kanizsa KKK), 3. Turai Márta (SUPrise Tata SE)

Merevdeszka férfi ifjúsági 200m: 1. Both Levente (BYC), 2. Cserkész Csongor (SRH SE)

Felfújható deszka férfi ifjúsági 200m: 1. Balla Botond (Vitalitás Sportegyesület)

Merevdeszka női ifjúsági 200m: 1. Kocsis Csillag (BYC), 2. Szabó Regina (BYC), 3. Pesti Anna Rozália (Vitalitás Sportegyesület)

Felfújható deszka férfi serdülő 200m: 1. Ódor Barnabás (Vitalitás Sportegyesület), 2. Szimán Gergő (Vitalitás Sportegyesület), 3. Horvát Barnabás (SUP Bázis SC)

Felfújható deszka női serdülő 200m: 1. Pásztor Szirka (Vitalitás Sportegyesület), 2. Pihelevics Loretta (Szentendrei Kajak-Kenu SE), 3. Remete Petra (SUP Bázis SC)

Felfújható deszka férfi felnőtt 800m: 1. Blazhko Alexey (SRH SE), 2. Kazai Kornél (Velencei VSC), 3. Szili Balázs (SUPport SC)

Felfújható deszka férfi 40+ masters 800m: 1. Dr. Szabó Bence (SUPport SC), 2. Tombor Balázs (SUPport SC)

Felfújható deszka férfi 50+ masters 800m: 1. Kolb Tamás (ASI DSE)

Felfújható deszka női felnőtt 800m: 1. Suba-Bokodi Éva (SUPrise Tata SE), 2. Gonda Helga (SUPport SC), 3. Kocsis Ildikó (SUP Bázis SC)

Felfújható deszka női 40+ masters 800m: 1. Tubel Blanka (Velencei VSC), 2. Dr. Tavasz Hajnalka Bernadett (Velencei VSC)

Felfújható deszka női 50+ masters 800m: 1. Morvacsik Tünde (SUPport SC)

Merevdeszka férfi ifjúsági 800m: 1. Both Levente (BYC)

Felfújható deszka férfi ifjúsági 800m: 1. Balla Botond (Vitalitás Sportegyesület)

Merevdeszka női ifjúsági 800m: 1. Pesti Anna Rozália (Vitalitás Sportegyesület), 2. Horn Panka (SUP Bázis SC), 3. Szabó Regina (BYC)

Felfújható deszka női ifjúsági 800m: 1. Horn Panka (SUP Bázis SC)

Felfújható deszka férfi serdülő 800m: 1. Ódor Barnabás (Vitaláitás Sportegyesület), 2. Szimán Gergő (Vitalitás Sportegyesület), 3. Somogyi Levente (SUP Bázis SC)

Felfújható deszka női serdülő 800m: 1. Pásztor Szirka (Vitalitás SE), 2. Pihelevics Loretta (Szentendrei Kajak-Kenu SE), 3. Remete Petra (SUP Bázis SC)

Merev deszka férfi 50+ masters 800m: 1. Szerdahelyi Gábor (SUPport SC), 2. Majercsik József (SUPport SC)

Felfújható deszka férfi felnőtt 6km: 1. Blazhko Alexey (SRH SE), 2. Zakar Szabolcs (SRH SE), 3. Szili Balázs (SUPport SC)

Merevdeszka férfi 50+ masters 6km: 1. Szerdahelyi Gábor (SUPport SC)

Merevdeszka férfi ifjúsági 6km: 1. Both Levente (BYC), 2. Cserkész Csongor (SRH SE)

Felfújható deszka férfi ifjúsági 6km: 1. Balla Botond (Vitalitás Sportegyesület)

Felfújható deszka férfi 40+ masters 6km: 1. Dr. Szabó Bence (SUPport SC), 2. Tombor Balázs (SUPport SC)

Felfújható deszka férfi 50+ masters 6km: 1. Kolb Tamás (ASI DSE), 2. Istók Zoltán (SUPport SC), 3. Molnár Gábor (SUPport SC)

Felfújható deszka női felnőtt 6km: 1. Suba-Bokodi Éva (SUPrise Tata SE), 2. Turai Márta (SUPrise Tata SE), 3. Dani Erika (Plastex Kanizsa KKK)

Merevdeszka női ifjúsági 6km: 1. Szabó Regina (BYC), 2. Pesti Anna Rozália (Vitalitás Sportegyesület), 3. Horn Panka (SUP Bázis SC)

Merev deszka női 40+ masters 6km: 1. Tubel Blanka (Velencei VSC), 2. Dr. Tavasz Hajnalka Bernadett (Velencei VSC), 3. Luxné Perényi Carmen (MTK)

Merevdeszka női 50+ masters 6km: 1. Kolopi Judit (Velencei VSC)

Felfújható deszka női 40+ masters 6km: 1. Vámos Kornélia (SUPport SC)

Felfújható deszka női 50+ masters 6km: 1. Moravcsik Tünde (SUPport SC), 2. Hejduk Ilona Mária (SUPport SC), 3. Maléth Julianna (ASI DSE)

Felfújható deszka férfi serdülő 3km: 1. Ódor Barnabás (Vitalitás Sportegyesület), 2. Szimán Gergő (Vitalitás Sportegyesület), 3. Pelcz Iván (Lágymányosi Spari Vízisport)

Felfújható deszka női serdülő 3km: 1. Pásztor Szirka (Vitalitás Sportegyesület), 2. Pihelevics Loretta (Szentendrei Kajak-Kenu SE)

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók