A páros döntőkkel ért véget a maraton válogató

Csütörtökön véget ért a Felnőtt, U23 és Ifjúsági Maraton Válogatóverseny a Mosoni-Dunán. A Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnoksághoz képest – amely egyben az első válogató is volt a szakág számára – párosban több változás is történt a dobogós egységeket illetően. A kajakos hölgyeknél a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kettősnek, férfiaknál a Boros Adrián, Erdélyi Tamás párosnak sikerült győznie. Férfi kenuban a Pluzsik Mihály, Horváth-Milvich Benedek duó végzett az élen.

Hat egység állt rajthoz a férfi K-2 30 kilométeres futamban. Az első körben kialakult a négyes élboly, amelyet a Szabadi István, NagyGergő, a Boros Adrián, Erdélyi Tamás, a Noé Bálint, Kulifai Tamás, Varga Olivér, Aradi Bátor egységek alkottak. A harmadik körben Szabadiék kiszálltak a győzelemért vívott csatából, miközben az Aradi Álmos, Erdőssy Csaba páros feladta a versenyt. Az élen haladó hármas fogat az utolsó méterekre hagyta a döntést. Végül a Boros Adrián, Erdélyi Tamás kettősnek sikerült a legjobban a hajrá, akik a magyar bajnokság után, ezúttal is győzni tudtak hazai pályán. Mögöttük a Noé Bálint, Kulifai Tamás duó lett a második, a Varga Olivér, Aradi Bátor Gergő egység pedig a harmadik.

„A Maraton Magyar Bajnoksághoz képest ez számomra határozottan nehezebb volt. Elképesztően nagy szél volt, felfelé még a sodrás sem segített. A formám sem volt a legjobb érzésem szerint, de Adrián tartotta bennem a lelket” – értékelt a futamgyőzelem után Erdélyi Tamás.

„Az elejétől kezdve tudtam, hogy megcsináljuk. Nem nagyképűségből mondom, mert érzi az ember, ha tudja irányítani a mezőnyt. Bennünk volt, hogy bármikor előre tudunk kerülni. Én azt gondoltam, hogy ezt a finish-ben is meg tudjuk csinálni” – emelte ki Boros Adrián.

A hölgyek a 26 kilométeres versenyében már az első forduló után elhúzott a Sinkó Panna, Csépe Panna páros, valamint a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kettős. Az egyik fő esélyesnek számító Kiszli Vanda, Czéllai-Vörös Zsófia duónak már a futam elején gondja akadt a kormánnyal, ez pedig megpecsételte a sorsukat. A páros még az első körben a partra is kievezett, hogy orvosolják a problémát, de közben túl nagy hátrányba kerültek. A Sinkó-Csépe és a Csikós-Kőhalmi egységek eközben egymás vizén haladtak és látszott, hogy köztük is az utolsó méterek fognak dönteni. A hajrát Csikóség bírták a legjobban, míg a maraton magyar bajnokságot megnyerő „Team Panna” egységnek ezúttal be kellett érnie a második hellyel. A harmadik helyen a Szmrtyka Hannah, Horváth Maja kettős végzett, míg Kiszliék a negyedikként zártak.

„Szinte végig együtt ment a két egység, A végén már próbáltuk inkább egymást segíteni, semmint hátráltatni. A vége a finish-ben dőlt el” – vélekedett az aranyérmes Kőhalmi Emese.

„Visszamegyünk Dunavarsányba és folytatjuk a két hét múlva esedékes (U23) világbajnokságra a felkészülésünket. Elsősorban arra készülünk ezzel a párossal, valamint a négyessel is. Utána lesz fókuszban a maraton és a nem olimpiai számos világbajnokság is” – utalt már a következő hetekre Csikós Zsóka.

Kenuban egyedül a férfiak számára rendeztek párost, nekik egy 22 kilométeres távot kellett teljesíteni. Csak két egység állt rajthoz, a Sáfrán Mátyás, Bakó Tamás kettes és a Pluzsik Mihály, Horváth-Milvich Benedek duó. A szeles időben egészen az utolsó előtti futószakaszig egymás vizén evezve ment a két hajó, az utolsó körben azonban Pluzsikék el tudtak húzni és meg sem álltak a győzelemig.

„Úgy kalkuláltunk, hogy jobb az állóképességünk és az előző válogatóból kiindulva tudtuk, hogy a futószakaszon el tudunk menni. Erre is építettünk a felkészülés során” – vélekedett a futamról Pluzsik Mihály.

„A kanyarokban meg kellett azért dolgozni, hogy megforduljon a hajó, de szerencsére meg tudtuk oldani – majd a felkészülés következő fázisára is kitért Horváth-Milvich Benedek – Következnek az edzőtáborok, a hosszabb felkészülések. Az Eb van a legközelebb, így az lesz fókuszban.”

Az ifjúsági korosztályban is megrendeztük a páros válogatókat, amelyeken az alábbi eredmények születtek:

Férfi U17-U18 K-2 22 km

  1. Hoffer Benedek János, Erdész Mihály

  2. Kovács Márkó, Tőkey Bálint Ábel

  3. Zemen Dániel, Kollek Máté

Női U17-U18 K-2 18 km

  1. Reisz Janka, Kmetyó Klaudia

  2. Hudi-Kadler Panni, Zatykó Panna

  3. Bacsányi Krisztina, Tokai Zsófia

Férfi U17-U18 C-2 14,5 km

  1. Szegi Zsombor, Koleszár Bonifác

  2. Tósa Máté, Schieber Dávid

  3. Ungvári Áron, Kékesi Miksa

A Felnőtt, U23 és Ifjúsági Maraton Válogatóverseny összes eredménye megtekinthető ide kattintva.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók