A Holt-Tiszán dől el, hogy kik utazhatnak az ifjúsági és U23-as nemzetközi viadalokra

Csütörtökön veszi kezdetét a II. Ifjúsági és U23 válogatóverseny Szolnokon. Makrai Csaba és ifjabb Foltán László utánpótlás kapitányok kiélezett csatákat várnak az ifjú tehetségek között. A válogatóversenynek hatalmas tétje van, hiszen ezek az eredmények döntő befolyással bírnak arról, hogy kik indulhatnak az idei ifjúsági és U23 világ-, valamint Európa-bajnokságon.

Az idei év fő utánpótlás versenyeit tekintve az ECA Gyorsasági Ifjúsági és U23 Európa-bajnokságot Pozsonyban (június 27-30.), az ICF Gyorsasági Ifjúsági és U23 Világbajnokságot pedig Plovdivban (július 17-21.) rendezik. Mindkét esemény szempontjából kulcsfontosságú téttel bír a holnap kezdődő második válogatóverseny.

„Nagy küzdelemre, csatákra számítok Szolnokon, remélem magas szintű versenyzést fogunk látni – vélekedett Makrai Csaba, kajak utánpótlás kapitány. – Lányoknál a tavalyi ifjúsági világbajnokok is ott lesznek a mezőnyben, mivel egyikük sem öregedett ki a korosztályból, míg fiuknál is nagy versenyzés várható. Minden versenyszámban van legalább két-három olyan aspiráns, aki komoly eséllyel indulhat el a győzelemért, senki sem mehet biztosra.”

Kajakban – egyesben és párosban – a két válogató összesített győztese csak a világbajnokságon indul, az Eb-n a válogatóversenyek összesített második egységei bizonyíthatnak. Amennyiben más-más egységek nyerik a válogatókat, szétlövésre kerül sor vasárnap. A négyesek kapcsán Makrai Csaba elmondta, az első válogatót megnyerő férfi és női ifjúsági egységben is változtatásra kényszerült a mostani versenyre.

„A fiúknál Hidvégi Zalán három olimpiai számot is megnyert az első válogatóversenyen, viszont a nemzetközi versenyeken csak kettőben indulhat majd. A négyesnél Zalán helyettesét kerestem, így esett a választásom Kaed Ádámra. Egyesben harmadik helyezett lett az első válogatón, ezért úgy véltem rászolgált arra, hogy bekerüljön – méltatta a Lágymányosi Spari SE versenyzőjének korábbi teljesítményét, majd a hölgyekre is kitért. – Lányoknál Tölgyesi Flóra került be a négyesbe Debreczeni Lora helyére. Flóra az első válogatón mutatott jó teljesítménye alapján kiérdemelte, hogy a négyes tagja legyen. Habár Lora az előző válogatón a párost és a négyest is meg tudta nyerni, egyesben csak kilencedik lett. De ez nem jelenti azt, hogy nincs esélye visszakerülni, a két válogató eredménye alapján kiderül, hogy kik maradnak a négyes tagjai.”

Így tehát a fiúknál a Samu Péter, Gazdag Marcell, Kaed Ádám, Mircse Zoltán kvartett, míg lányoknál a Gombás Alíz, Pető Hanna, Tölgyesi Flóra, Szegedi Angelina egység várhatja lépéselőnyből a szolnoki versenyt.

Az U23-as kajakos mezőnyben több induló is van, akiknek a helye már biztos a nemzetközi eseményeken, így nekik nem kell a válogatóversenyen rajthoz állniuk.

„Az már biztos, hogy az U23-as mezőnyben ezer egyesben Kollek Bálint fog a világbajnokságon elindulni, míg Hidvégi Hunor az Eb-n fog rajthoz állni. Hunor a vb-n ötszáz egyesben fogja megmérettetni magát, az Európa-bajnokságon Panyik Zsombor fogja ebben a számban képviselni az országot. Zsombor ifi világbajnokként került be az U23-as mezőnybe, így benne is hatalmas potenciál lakozik. A lányoknál Rendessy Eszter és Kőhalmi Emese emelkedik ki a nevek alapján. Ők már a felnőtt mezőnyben is megmérettették magukat és értek el kiváló nemzetközi eredményeket. Bízom benne, hogy az U23-ban is fognak még szerepelni és tovább gyarapítják az érméknek a számát. Az U23-as lányoknál nagyon kicsi a merítési lehetőség, gyakorlatilag nyolc-kilenc lányból kell egy vb- és egy Eb-csapatot is összeállítanom” – vélekedett a jelenlegi mezőnyről Makrai Csaba.

Az említett hölgyek a június 12-16. között megrendezett szegedi ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokságon is részt vettek. Kőhalmi Emese K-1 5000 méteren megvédte Európa-bajnoki címét, míg Rendessy Eszter K-1 1000 méteren ezüstérmet szerzett. Az U23-as válogatóversenyen most egy egységben indulnak négyest, kiegészülve az idei világkupát is megjárt Rugonfalvi-Kiss Jankával és Csikós Zsókával.

A kenusoknál egyesben és párosban is mindkét nemzetközi versenyre a válogatók legjobbjait viszi majd ki Foltán László. Amennyiben a két válogatóversenyt különböző egységek nyerik, úgy szétlövés várható vasárnap. A négyes hajók összeállítására – a keretedzők bevonásával – az első és a második válogatóverseny eredményei alapján kerül majd sor.

„Amíg lányoknál egyesben lesznek szerintem nagy csaták, a fiúknál párosban várhatók nagy küzdelmek – emelte ki Foltán László. – Abban az esetben, ha más nyeri a második válogatót, mint az elsőt, természetesen vasárnap még van egy plusz napunk, amikor a szétlövéseket megrendezzük.”

A kenu utánpótlás kapitány nem vár nagy meglepetéseket sem az ifjúsági, sem az U23-as korosztályban a tájékoztatóversenyhez és első válogatóhoz képest sem.

„Lányoknál C-2 500 méteren lesz egy új egység, de a Matkovics Vanda, Paragi Petra páros a legesélyesebb, ők nyerték az első válogatót is. A fiúknál Gyányi Milán egyértelműen meghatározó szereplő volt, elég magasan nyert ötszáz és ezer egyesben is. Természetesen ez is egy verseny, így mint mindig, bármi megtörténhet. Ezer párosban most elindul az első válogatót ötszázon megnyerő Kurczina Máté, Mitropoulos Iliász egység. C-2 1000 méteren ez utóbb említett páros akár letaszíthatja a Lágymányosi Spari egységét, a Vonga Ádám, Ludányi Mátyás kettest” – mondta el meglátásait a kapitány.

Foltán László hozzátette szombatra, de végső esetben a vasárnapi szétlövésekre kiderül, ki milyen formába tudta magát hozni, addig hiba lenne komolyabb jóslásokba bocsátkozni. A plovdivi vb-n és a pozsonyi Eb-n induló csapat jövő héten válik véglegessé.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók