8 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérem Metkovicsban, Kőhalmi Emese lett a magyar csapat legeredményesebbje

Egy arany és egy bronz volt maraton válogatottunk termése a világbajnokság utolsó versenynapján. Csikós Zsóka és Kőhalmi Emese párosa végig dominált K-2 26,2 kilométeren, így kétség sem fért aranyérmükhöz. Az utolsó döntőben Boros Adrián és Erdélyi Tamás szerzett bronzérmet a klasszis egységekkel tűzdelt mezőnyben. A tavalyi mérleget egy aranyéremmel felülmúlva 8 arany, 4 ezüst és 5 bronz utazik haza a csapattal és ismét toronymagasan nyertük az éremtáblázatot.

ICF Maraton Világbajnokság, Metkovic 2024.

1
Magyarország
8
4
5
17
2
Portugália
3
1
2
6
3
Dánia
3
0
1
4
4
Lengyelország
2
4
1
7
5
Spanyolország
2
2
6
10
6
Svédország
2
0
1
3

A maraton világbajnokság negyedik napja páros futamokkal zárult, ahol minden számban szoríthattunk két-két magyar egységnek. A reggelt az ifjúsági férfi kajak párosok indították, a Kovács Márkó és Tőkely Bálint, valamint Hoffer Benedek és Erdész Mihály alkotta egységek szálltak vízre a metkovicsi regattán. Előbbi kettes nagyon jól jött el a rajttól és rögtön csatlakozott a vezető bolyhoz, de sajnos az első futószakasznál ki kellett állniuk egy 15 másodperces büntetésre, s ezután már nem tudtak visszakapaszkodni az élmezőnyhöz, az ötödik helyen zártak ifjúsági K-2 22,6 kilométeren. A KSI SE párosa, Benedek és Misi a középmezőnyben, tizenegyedikként csaptak célba. 

A felnőtt női kajak párosok mezőnyében debütált a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese duó, továbbá Csépe Panna és Sinkó Panna egysége Európa-bajnoki bronzérmesként érkezett a maraton vb-re. A futam megmutatta, hogy a látszat ellenére a maraton is egy roppant összetett szakág, hiszen bármelyik pillanatban bekövetkezhetnek fordulatok. Ennek ezúttal a Team Panna látta kárát, a lányok kormánya ugyanis a második futószakasz után tönkrement, így kénytelenek voltak kiszállni a futamból, pedig akkor már a teljes mezőnyt lehagyó hármas bolyban haladtak. Csikós Zsóka és Kőhalmi Emese is ráijesztett a magyar szurkolókra, az utolsó előtti futás beszállójánál majdnem beborultak Neretva folyóba. Nagyszerűen sikerült korrigálniuk, majd az utolsó körön, a mezőnytől teljesen elszakadva, több mint félperces előnnyel lett világbajnok a magyar hajó.

„Az egész futamot végig tudtuk dominálni, egy kis hibát leszámítva mindent meg tudtunk csinálni, ahogy terveztük. – kezdte Csikós Zsóka. - Az volt az első gondolatom, hogy végre én is tudtam szerezni felnőtt maratoni érmet, aminek szintén nagyon örültem. Idén nagyon sok feldobott labdánk volt, amit nem tudtunk sokszor lecsapni, ezért is nagyon szép, hogy így tudjuk zárni ezt a szezont.”

„Pannáékkal próbáltunk az elejétől együtt haladni, így nagyon furcsán érintett, amikor ők sajnos nem tudták tovább folytatni a versenyt. Ezután próbáltunk a dél-afrikai egységgel összedolgozni, akikkel szinte végig együtt mentünk az utolsó körig. – fogalmazott Kőhalmi Emese, aki a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lett Metkovicsban – Nagyon örülök, hogy arannyal és egy ilyen jó versennyel tudtam zárni ezt a szezon, szerintem életem egyik legjobb maratoni versenye volt, végig tudtam élvezni.” – tette hozzá az immáron hétszeres felnőtt világbajnok kajakos.

A női kajak párosok után ötperces csúsztatással rajtoltatták el a férfi párosokat is, a triplázó Soltész Péter Fodor Nicholassal, míg a friss világbajnok Pluzsik Mihály Horváth-Milvich Benedekkel indult C-2 22,6 kilométeren. Előbbi hatodik, míg utóbbi a tizenegyedik helyen zárt.

A vb szokásos zárószáma a férfi kajak párosok 29,8 kilométeres döntője volt, Boros Adrián és Erdélyi Tamás duója pedig feltette a pontot az i-re, hiszen a harmadik helyen értek célba. A fiúk a tavalyi világbajnok portugál és az ezüstérmes francia egységgel haladtak végig, körről körre lehagyva a mezőny többi párosát. Az egyértelműen látszott, hogy hármójuk között, az utolsó rövid körön dől el a medáliák sorsa, a győri páros végül a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

„Ebben a szezonban nem akart semmi összejönni, úgyhogy nagyon örülünk ennek a bronzéremnek. Végig tudtuk tartani a tempót, váltott vízen mentünk a portugál és a francia egységgel.” – kezdte az értékelést Erdélyi Tamás.

„Az Európa-bajnokságon sajnos nem jött ki a lépés, pedig szerintem ez végig bennünk volt. Most nagyon jól bírtuk a legvégéig, kijött belőlünk, hogy képesek vagyunk erre. Jövőre Győrben lesz a maraton vb, addig szerintem biztosan a folytatni fogjuk a közös munkát.” – tette hozzá Boros Adrián.

 Ugyanebben a számban Noé Bálint és Kulifai Tamás párosa is rajthoz állt, ám ők is technikai gondokkal küzdöttek a táv elején, az ezzel járó hátrányt pedig már nem tudták teljesen ledolgozni, nyolcadik helyen csaptak célba a közel harminc fős futamban.

A 2024-es ICF Maraton Világbajnokságon a nemzetek közti versenyt ismét Magyarország nyerte. Az ezért járó díjat Weisz Róbert, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség regionális működésért felelős alelnöke vette át. Az ünnepélyes díjátadó után a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség átadta a rendezés jogát jelképező ICF lobogót Magyarországnak, ugyanis 2025-ben, 10 év után visszatér a maraton világbajnokság a szakág hazai fellegvárába, Győrbe.

A magyar csapat 8 arany-, 4 ezüst-, és 5 bronzéremmel, toronymagasan megnyerte a maraton világbajnokság éremtábláját. Üzbegisztán után ismét Kőhalmi Emese lett a válogatott legeredményesebb tagja, a KKNKKA kajakosa mindhárom medáliából begyűjtött egyet-egyet Metkovicsban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók