Mégse

Zárásként újabb két aranyérem Portugáliából

Maraton Világkupa aranyérmet szerzett a klasszikus hosszútávú versenyben is Kiszli Vanda női kajakban, Dóczé Ádám pedig kenuban lett aranyérmes, míg Czéllai-Vörös Zsófia és Boros Adrián egyformán harmadik lett kajak egyesben. A mieink így kiváló eredménnyel zárták a Viana Do Castelóban zajló viadalt.

Hír

Kiszli Vanda a tegnapi, rövidebb távon aratott győzelme után ma 26,2 kilométeren győzött, méghozzá nagy hajrá után. A magyar világbajnoknő mögött néhány tizeddel lemaradva futott be a spanyol Barrios, a harmadik pedig az alig másfél másodperc hátránnyal érkező Czéllai-Vörös Zsófia lett. Csak hogy teljes legyen a magyarok sikere, negyedikként, a vezető bolyról alig leszakadva minden idők legsikeresebb maratoni kajakosa, Csay Renáta futott be.

Férfi kenuban Dóczé Ádám a rövidtávú versenyben szombaton bronzérmet szerzett, vasárnap pedig 8 másodperccel megelőzve a hazai színeket képviselő Lacerdat lett aranyérmes úgy, hogy a dobogó harmadik fokára is egy portugál versenyző állhatott fel. Ugyanebben a versenyszámban Laczó Dániel hatodikként ért célba.

Boros Adrián ezúttal nem került a győzelem közelébe K-1-ben. Simán nyert a portugál Ramalho 29,8 km-en, a spanyol Llorens lett a második, a magyar világbajnok pedig 2.27 perccel lemaradva lett bronzérmes, mögötte Máthé Krisztián negyedik, míg Petró Ádám hatodiként ért be.

Tegnapi és mai eredményeikkel a magyarok simán nyerték a felnőtt éremtáblázatot, miután minden felnőtt versenyszámban legalább a dobogón végeztek.

fotó: Facebook

Kiválóan nyitottak a házigazdák

Hat versenyszámban rendeztek 1000 méteres döntőt szombaton délelőtt az Egyetemi Világbajnokságon, Szolnokon. A házigazda magyar csapat három aranyérmet, valamint egy ezüstöt és egy bronzot gyűjtött. Rajtuk kívül egy-egy világbajnoki címet szerzett Ausztrália, Fehéroroszország, Csehország és Lengyelország is, utóbbi C-2 1000 méteren, holtversenyben nyert egy magyar egységgel.

Egyetemi VB 2. nap
Hír

Az egyetemi vébé első döntőjét könnyedén nyerte az ausztrál Simon McTavish, aki közel 3 másodpercet vert a második helyen befutó Doba Richárd Alfrédra, mögöttük pedig Ihar Baicheuski lett harmadik, Fehéroroszország színeiben.

C-1 1000 méteren viszont a magyar versenyző verte nagy különbséggel fehérorosz riválisát. Dóri Bence Balázs, a Testnevelési Egyetem hallgatója végig tartani tudta maga mögött Viktar Halaliukot és több mint két másodperc különbséggel nyert aranyérmet, a harmadik itt a cseh Brezina lett.

“Meglepett a fehérorosz fiú, mert az előfutamban jóval kisebb iramot diktált és a robbantásai is kevésbé voltak erősek, de a végén éreztem magamban az erőt és úgy gondoltam, ennek elégnek kell lenni arra, hogy behúzzam az első helyet” – mondta a verseny után a magyar kenus.

K-2 1000 méteren a német egység rajtolt a legjobban, a Pflugfelder, Schultz párossal csak a magyarok, Béke Kornél és Gál Péter István tudta tartani a lépést. A magyarok az első párszáz méter után az élre álltak és fél hajóval vezetve nyerték meg a házigazdák második aranyérmét. A két egység mögött az olaszok lettek a harmadikok.

“Tudtuk, hogy jól fognak menni a németek, az volt a technikánk, hogy megpróbáljuk őket iramból megverni és ez sikerült is, mert hiába indítottak, nem jöttek hozzánk közelebb. Olyan pályát jöttünk, amit begyakoroltunk” – mondta Béke Kornél, aki szintén a Testvevelési Egyetem hallgatója.

A kenu párosok versenyében a pálya két szélén rajtoló lengyelek és magyarok versenyeztek nagyot, mögöttük a riválisok másodpercekkel maradtak le. A célba érkezés után először a lengyel egységet hirdették ki győztesnek, végül a célfotó kielemzése után holtversenyt hirdettek a két hajó között.

“Jól sikerült a rajtunk és nagyon erős utazót mentünk a magyarokkal együtt, a hajrában pedig óriási volt a csata, boldog vagyok, hogy sikerült nyernünk” – mondta a lengyel Aleksander Kitewski, aki Grzegorz Brynski párjaként lett aranyérmes.

A férfi kajaknégyesek versenyében rajt-cél győzelmet aratott a fehérorosz-hajó. Ilya Fedarenka, Ivan Kupryienka,  Aliaksei Misiuchenka és Kiryl Nikitsin a cseh és a lengyel négyes előtt győzött.

C-4 1000 méteren négy egységről, a csehekről, az ukránokról, a magyarokról és lengyelekről szólt a döntő. A világbajnoki címet a Simon Hajek, Sebastian Maizner, Jakub Brezina, David Macháček összeállítású hajó nyerte nagy csatában az ukránok előtt. A harmadik helyért pedig a magyarok és a lengyelek küzdöttek, a bronzérmet végül a házigazdák vehették át.

A verseny szombaton délután a 200 méteres előfutamokkal folytadóik, vasárnap, a zárónapon pedig 22 döntőt rendeznek 500-, illetve 200 méteren.

Elhunyt Fábián László

Gyászoljuk első olimpiai bajnokunkat, a sportág egyik legnagyobb alakját. Öcsi bácsi Urányi János párjaként lett aranyérmes 1956-ban, nyert több világbajnoki és Európa-bajnoki címet is. Edzőként szintén a csúcsra ért, több olimpiai bajnok kajakos felkészülését segítette. Fábián Lászlót álmában érte a halál, 82 éves volt. Emlékét örökre megőrizzük!

gyász
Hír