Mégse

Világbajnoki mezőny az országos bajnokságon

Hamisítatlan világbajnoki mezőny, rengeteg friss világbajnok és vb-érmes állt és áll rajthoz a serdülő, ifjúsági és U23-as korosztályos kajak-kenu magyar bajnokságon Sukorón, ahol csütörtökön a 200-as távon mindjárt bajnokokat is avattak.

Hír

Lucz Anna, Kiss Blanka és Bragato Giada – ők hárman azok, akik a romániai, fantasztikusan sikerült korosztályos világbajnokság után nem indultak el a csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó ob-n, de minden más pitesti hőst láthatott és láthat a közönség ezekben a napokban.

Így fordulhatott elő, hogy a vébén is parádézó női kajakosok az ob-n is taroltak, Szellák Szabina ifi K1-ben és Biben Karinával, Bakó Olgával és Szendy Lillával egy U23-as hajóban K4-ben is aranyérmet nyert.

Katrinecz Rita győzött az U23-as kajakosok egyesében, míg a párosoknál a Malcsiner Eszter, Szénási Zsófia egységé lett az arany. A férfiak ugyanezen számában a vébén is győztes (igaz, ott 1000 méteren) Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté kettős nyert.

A még serdülő korú Gönczöl Laura C1 U15-U16-ban bajnoki címet nyert, akárcsak ifiben Opavszky Rékával párosban.

Az U23-as korosztályban a további győztesek: Nikodém Patrik (K1), Koleszár Zoltán (C1), Kisbán Zsófia (C1), Sáling Áron, Takács Mihály (C2), Molnár Rebeka, Sáling Laura (C2), Skulka Márton, Csontos Zsolt, Kovács Márk, Hutyka Márió (K4), Balla Levente, Takács Mihály, Sáling Áron, Hajnal Jenő (C4 vegyes).

A további ifista magyar bajnokok 200 méteren: Vajda Bence Ferenc (K1), Hodován Dávid (C1), Opavszky Réka (C1), Orosz Ákos, Keresztes Kristóf (K2), Hodován Dávid, Kollár Kristóf (C2), Kulcsár Csenge Emese, Fülöp Fatime (K2).

Serdülőben bajnoki aranyat nyert a legrövidebb távon csütörtökön: Kiskó Réka (U15 K1), Máró Anna (U16 K1), Kispál Zsombor (U15 K1), Kurucz Levente (U16 K1), Böszörményi Bendegúz (U15 C1), Kuska Bence (U16 C1).

Az összetartozás szimbóluma a Nagy Hideg-hegy Futás

A hétvégén ismét nagy sikerrel rendezték meg a Nagy Hideg-hegy Futást, mintegy ezer résztvevővel, köztük olimpiai bajnokokkal.

Hír

„A váciak már edzésként régóta futnak fel a hegyre, a szövetség szervezésében pedig körülbelül tíz éve rendezzük meg az eseményt – kezdte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség részéről Weisz Róbert. – Legalább ezren vettek részt a hétvégi futáson, amely ismét megmutatta a sportágunk erejét,

remek szimbóluma ez az összetartozásnak.

Sok válogatott kajakos és kenus volt itt, maratonisták is, pedig nem kötelező jellegű esemény számukra. A sportágunkon kívüli résztvevőket is várjuk minden évben, és szerencsére sok más sportág képviselője el szokott jönni, de civilek is rendre felfutnak velünk a hegyre. Szülők hozzák a gyerekeiket, az idősebbek pedig csak feltúráznak. Aki felér a csúcsra, az kap egy pohár teát és egy csokit, ezt például most Vaskuti Istvántól, tehát egy olimpiai bajnoktól vehették át a résztvevők.”

De a futók között is volt olimpiai bajnok, hiszen Vajda Attila is felfutott a csúcsra, akárcsak a sportág olyan legendája, mint Kása Ferenc, aki a Nagy Hideg-hegy Futás kitalálójával, Babella Lászlóval évről évre „vérre menő” különharcot vív.

A versenyt egyébként a férfiaknál Bíró Dominik (Göd SE) nyerte, a lányoknál pedig a tavalyi győztes Csonka Eszter (Építők) megvédte címét.

Az MKKSZ a versenyen résztvevő kajak-kenu szakosztályok részére minden évben egy MK-1 kajakot és egy MC-1 kenut ajánl fel. A hajók kisorsolására hagyományosan a rajtnál lévő parkolóban, a versenyt követően kerül sor. A sorsoláson azok az egyesületek vehetnek részt, amelyek legalább öt fővel indultak. Ezúttal az MK1 kajakot a VVSI, az MC1 kenut a Törökbálinti Kenusiskola nyerte.

Idén a Szeged lett a legeredményesebb

Elkészült a tagszervezetek közti bajnoki összesítés, idén az NKM Szeged VE végzett az abszolút első helyen a pontversenyben. A klub az elmúlt években rendre ott volt a dobogó valamelyik fokán. 2019-ben a második a Graboplast Győr lett, a harmadik pedig a KSI SE.

Hír

A szegediek tavaly sem maradtak le sokkal a győri klub mögött, sőt, ha a masters eredményeket nem számítjuk bele, akkor az egyesület – minimális különbséggel – már 2018-ban is megnyerte a bajnoki összesítést.

“Óriási büszkeség számunkra, hogy az élen zártunk. A versenysportban 2018-ban mindössze 0,25 pont előnnyel nyertük meg az összesített pontversenyt. Az idén még több pontot szereztünk,

sokat léptünk előre és szinte mindenben fejlődtünk.

Ez a nagyszerű eredmény pedig egy tudatos szakmai munka gyümölcse, amely mögött egy nagy csapat áll” – mondta Sík Márton. Az NKM Szeged VE szakmai vezetője hozzátette, hogy az egyesület motorjai azok a lelkes edzők, akik szinte az év minden napján dolgoznak, de megköszönte a segítséget a klub minden alkalmazottjának, valamint a szülőknek, és az egyesület támogatóinak is.

Az összesített pontversenyben tavaly 1571 pontot szerzett a győztes győri klub, idén a szegediek 1674-el nyertek. 2019-ben az első és a második között 76,5 pont lett a különbség, 2018-ban ennél jóval kisebb, mindössze 8,5 pont különbség döntött. A harmadik helyezett mindkét évben a KSI SE lett, amelyik 130 ponttal többet szerzett idén, mint egy évvel korábban. A bajnoki összesítésbe idén már a sárkányhajós eredmények is bekerültek, de ebben a szakágban a legjobb három egyesület közül csak a Graboplast Győr szerzett pontokat.

Az első három helyezett mögött 2019-ben az UTE lett a negyedik, de a lila-fehérek már több mint 150 bajnoki ponttal vannak lemaradva a dobogóról, tehát a legjobb három, és az üldözők között ezúttal is kisebb szakadék alakult ki. Az UTE kajak-kenusai ennek ellenére egy helyet előreléptek, hiszen idén meg tudták előzni a most ötödik helyen végző Lágymányosi Sparit.

További érdekesség, hogy a legjobb tíz egyesület mezőnye alig változott. Az élklubbok közül 2019-ben kiesett a Tiszafüred (ezúttal 11. lett), míg a tavaly tizenegyedikként végző MTK idén a nyolcadik helyezést szerezte meg a bajnoki listán.

Bajnoki Pont Részletes 2019