Mégse

Világbajnoki formában legjobbjaink

A sukorói országos bajnokság 500 méteres döntőiben is taroltak a nemrég véget ért ifjúsági és U23-as világbajnokságon kiválóan szereplő kajak-kenusok.

Hír

Pupp Noémi (fenti képünkön középen) a múlt heti, romániai korosztályos világbajnokságon két számban is dobogóra állhatott, az U23-as kajakos 500 és 1000 egyesben előbbiben arany-, utóbbiban ezüstérmet nyert Pitestiben. A sukorói ob-n 1000 méteren nagy csatában győzött, szombaton pedig 500 méteren világbajnoki címvédőhöz méltó módon nyert az ob-n is.

A Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros teljesítménye mellett most sem lehet elmenni szó nélkül, az U23-asok között 1000 méteren vb-címet begyűjtő kettős a 200 és az 1000 méter után szombaton az 500-as döntőben is legyőzhetetlennek bizonyult. A nap végén négyesben Tomori Gergellyel és Czuffer Attilával kiegészülve is felállhattak a dobogó tetejére.

Kisbán Zsófia két aranyérmet is bezsebelt szombaton, az U23-as kenus előbb egyesben, majd Molnár Csengével párosban is magyar bajnok lett, a vébén a múlt héten Bragato Giadával bronzérmes volt ugyanebben a számban.

Hodován Dávid is szerzett egy nap alatt két bajnoki címet: egyesben és Kollár Kristóffal párosban is győzött az ifista kenus szombaton.

A további szombati győztesek 500 méteren:
U23: Béke Kornél (K1), Zombori Dominik (C1), Kállai Róbert Gida, Moldován Milán (C2), Katrinecz Rita, Csikós Zsóka (K2), Biben, Sólyom, Szendy, Bakó (NK4), Kállai, Moldován, Bucsi, Kovács (C4 vegyes)-

Ifjúsági: Gönczöl Laura (C1), Tamási Zsombor (K1), Rendessy Eszter (K1), Balogh Gergely, Szendy Maximilián (K2), Kőhalmi Emese, Budai Gvendolin (K2), Bakonyi, Zsitnyányi, Szemán, Juhász (C4 vegyes), Monoki, Vékássy, Redl, Könnyű (K4), Bódis, Kenyó P., Karászi, Kenyó L. (NK4)-

Serdülő: Böszörményi Bendegúz (C1 U15), Kuska Bence (C1 U16), Opavszky Réka (C1), Nemes Réka (K1 U15), Máró Anna (K1 U16), Panyik Zsombor (K1 U15), Kövesdi Patrik (K1 U16), Szabó Zalán, Buday Boldizsár (C2 U15), Somogyi Zsombor, Simon Zsombor (C2 U16), Gönczöl Laura, Opavszky Réka (C2), Kiskó Réka, Kovács Lilla (K2 U15), Márton Tünde, Máró Anna (K2 U16), Ozsgyáni Bence, Kupecz Kristóf (K2), Kurucz Levente, Tótpeti Attila (K2 U16), Szalmás, Sztipánkovich, Györfi, Beck (C4 vegyes), Maróti, Ternovics, Rugonfalvi, Fabók (NK4), Bolehradsky, Hermann, Hidvégi, Horváth (K4).

Szegeden lehet a trónfosztás a király számban

Nem mondhatjuk, hogy 2019 eddig Fernando Pimenta éve lenne. A K1 1000 méteren világbajnoki címvédő portugál versenyzőt az idén többször is legyőzték, például Kopasz Bálint is. Mi várható a férfiak király számában a szegedi vébén?

Hír

Talán mindenkinek megvan a kép, amikor egy jetskin állva ünnepli győzelmét Fernando Pimenta a hazai közönség előtt tavaly a portugáliai világbajnokságon a férfiak király száma, a K1 1000 méter döntője után. Pimenta előtte zsinórban háromszor lett Európa-bajnok, a világ tetejére tavaly állhatott fel először, ám tavaly ilyenkor nem fért ahhoz kétség, hogy ennek a számnak ő a legjobb versenyzője. Az idén azonban újabb fordulatot vett a történet, erről is ír világbajnoki beharangozójában a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF).

A 2019-es év jóval nehezebb Pimenta számára. Egyrészt a duisburgi Világkupán időtlen idők óta először lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyen végzett, majd az Európa Játékokon sem tudott nyerni, ugyanis legyőzte őt mind 1000, mind 5000 méteren egy bizonyos Kopasz Bálint.

„A világbajnoki címért hatalmas harc lesz közte és a hazai közönség előtt versenyző Kopasz Bálint között. A magyar kajakos 2017-ben az ötödik lett a vébén, tavaly a harmadik, az idén már megnyerte az Európa Játékokat, a fejlődése teljesen egyértelműen látszik. Méltó kihívója lesz Pimentának” – írja az ICF.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány is bízik Kopaszban. „Azt gondolom, hogy a magyar férfi kajakosok az egyéni teljesítmények alapján jelen pillanatban a világ élvonalába tartoznak, ezt megmutatta például Kopasz Bálint is az idén az Európa Játékokon és a Világkupán is. Bálintnak ráadásul ez dupla hazai pálya lesz, hiszen Szegeden töltötte élete nagy részét, szóval sokat várunk tőle.”

„Előnnyel fogok itt indulni a vébén – erősítette meg a szövetségi kapitány szavait Kopasz Bálint.

Anyukám főztjeit fogom enni, amit dietetikus tervez meg,

és hazai versenyen egyébként is mindig jobban tudtam teljesíteni. Nagyon sokat fog számítani a szurkolók biztatása.”

Az ICF beharangozó cikkében megjegyzi, hogy beleszólhat a versengésbe a cseh Josef Dostal, aki a riói olimpián ezüstérmes volt, a legutóbbi két vébén egyaránt bronzérmet nyert ebben a számban, és világeseményen egyébként sem szokása lemaradni a dobogóról.

Az esélyesek között tartják még számon a veterán dán Rene Poulsent, a szlovák Peter Gellét, a spanyol Roi Rodriguezt és a francia Etienne Hubert-t, de nem lepődnénk meg, ha Kopasz, Pimenta és Dostal végezne az első háromban. Ezzel a sorrenddel mondjuk ki is egyeznénk.

Lucz Dóra: Csak magamra koncentrálok

Lucz Dóra nem szeretne jósolni, de azt ígéri, hogy megpróbálja kihozni magából a maximumot a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

Hír

Nem volt egyszerű dolga az idén Lucz Dórának, hiszen csúcsformaközeli állapotba kellett hoznia magát az első válogatóra, majd a másodikra is. Ezután kiderült, hogy K1 200 méteren szétlövés dönt majd a világbajnoki indulásról közte és Csipes Tamara között. A szétlövés három héttel később tudták csak megrendezni, ott a szám korábbi Európa-bajnoka 0,29 másodperccel előzte meg az olimpiai és világbajnok ellenfelét, szűk két héttel később pedig már a világbajnokságon kell bizonyítania.

„Valóban nem volt egyszerű így a formábahozás – kezdte a 24 éves Lucz Dóra. – A második válogató és a szétlövés között például újra kellett egyet alapozni, de nagyon örülök annak, hogy sikerült megvernem Tamit. Kicsit furcsa, hogy egy héttel a világbajnokság előtt derült ki, hogy indulok Szegeden, de

a szétlövés miatt úgyis edzésben voltam,

szóval tudtam alkalmazkodni. Nem szeretek arról beszélni, hogy milyen formában vagyok, betegség és sérülés szerencsére nem hátráltatott, de a formám úgyis csak a versenyen derül majd ki.”

Arra a kérdésre, hogy abból lehet-e táplálkozni, hogy egy olimpiai és világbajnokot győzött le a vb-indulásért, Lucz Dóra így felelt: „Persze, hogy lehet, de én ilyenkor már csak magamra koncentrálok, és arra, hogy mindent kihozzak magamból. A célkitűzést illetően helyezésekről nem szeretnék beszéni. Ha kihozom magamból a legtöbbet, akkor elégedett leszek. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

A 2017-es szegedi Világkupán már versenyzett hasonló hangulatban, mint amilyen az idei vébén várható, így az nem fogja agyonnyomni. „Ahogy hallottam, most még komolyabb lesz a hangulat. Rám ez motiválóan hat, még akkor is, ha a futam előtt már csak magamra koncentrálok” – mondta Lucz Dóra, aki ebben a számban volt már U23-as világbajnok, majd felnőtt Európa-bajnok, reméljük, Szegeden ismét sikerül egy lépcsőfokot feljebb lépnie.

Ellenfelei lesznek bőven, elég, ha csak az új-zélandi Lisa Carringtont említjük, aki a legutóbbi két olimpián és világbajnokságon is megnyerte a K1 200-at, de ott lesz Szegeden az Európa Játékok idei győztese, a tavalyi vb ezüstérmese, a dán Emma Jörgensen vagy a lengyelek riói ezüstérmese, Marta Walczykiewicz is.